Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Редагування предметного покажчика

Деяку частину роботи з редагування предметного покажчика можна виконати ще до його збору, перевіривши правильність посилань у відповідному діалоговому вікні. Потім рекомендується зібрати покажчик і роздрукувати його.

Робота з командою Show Index

PageMaker має інструмент для редагування предметного покажчика, у якому всі теми і посилання публікації об'єднані в базу даних, доступ до якої здійснюється в спеціальному діалоговому вікні Show Index (Перегляд покажчика). У ньому можна переглядати всі прямі і перехресні посилання, що визначені для кожної теми, редагувати вхід покажчика, змінюючи тему і її рівень, додавати перехресні посилання і видаляти непотрібні, автоматично встановлювати написання тем покажчика з прописної букви, тобто виконувати всі дії за редагуванням покажчика.

При виборі команди Show Index (Перегляд покажчика) на екрані з'являється діалогове вікно зі списком входів предметного покажчика. Кожний запис у цій базі даних (у списку діалогового вікна) відповідає одному маркеру входу предметного покажчика, вставленому в текст публікації, з вказівкою номера сторінки або теми (для перехресного посилання). Для вибору конкретного входу в цьому вікні використовуються ті ж прийоми, що і при роботі з діалоговим вікном Select Topic (Обрати тему). У вікні демонструються всі теми з посиланнями на одну букву алфавіту, тобто один розділ покажчика. Для переходу до іншої букви необхідно обрати її з алфавітного списку Index section (Секция покажчика) або перейти до наступного за алфавітом розділу натисканням кнопки Next section (Наступний).

Діалогове вікно Show Index (Перегляд покажчика) – ідеальний інструмент для попереднього перегляду входів предметного покажчика на предмет усунення помилок перед розміщенням покажчика в публікації.

Редагування входу предметного покажчика

У процесі редагування входів предметного покажчика немає необхідності переглядати весь текст публікації. Любим маркером входів предметного покажчика можна відредагувати безпосередньо з діалогового вікна Show Index (Перегляд покажчика). Для цього необхідно натиснути мишею на кнопці Edit (Редагувати) або двічі – на рядку, що відповідає входу. Після цього відкриється діалогове вікно Edit Index Entry (Редагувати вхід покажчика), аналогічне за структурою діалоговому вікну Add Index Entry (Додати вхід покажчика). Відмінність цих вікон полягає в неможливості поміняти тип посилання (прямого або перехресного) і неможливості скористатися кнопкою Add (Додати) для додавання посилання в текст. Все інші операції (діапазони сторінок, типи перехресних посилань, спеціальне форматування номерів сторінок і ремарок) здійснюються аналогічним чином.

Додавання перехресного посилання

При складанні предметних покажчиків часто необхідно додавати перехресні посилання на інші теми, тому у діалоговому вікні Show Index (Перегляд покажчика) для цієї мети передбачена кнопка Add x-ref (Додати х-ссылку). Натискання мишею на цій кнопці розкриває діалогове вікно Add Index Entry (Додати вхід покажчика), орієнтоване тільки на роботу з перехресними посиланнями (тип посилання Page reference (Пряма) недоступний).

Проміжне збереження результатів

Для проміжного збереження необхідно використовувати кнопку Accept (Прийнято). Дія цієї кнопки аналогічно дії кнопки Apply (Застосувати) у діалоговому вікні Indents/Tabs (Відступи/Табуляція). База даних предметного покажчика не зберігається як фізична одиниця. При відкритті діалогового вікна Show Index (Перегляд покажчика) PageMaker щораз переглядає документ і створює її заново. При натисканні мишею на кнопці ОК або Cancel (Скасувати) PageMaker закриває діалогове вікно, і для продовження роботи з предметним покажчиком необхідно збирати його базу заново. Кнопка Accept (Прийнята) зберігає кожну зроблену зміну без виходу з діалогового вікна. Якщо при редагуванні регулярно натискати на цю кнопку, то зміни будуть постійно записуватися в базу. Якщо помилково вийти з діалогового вікна кнопкою Cancel (Скасувати), всі зміни покажчика, крім останньої, будуть збережені.

Видалення входів

Видалення будь-якого входу здійснюється натисканням миші на кнопці Remove (Видалити). Для видалення всіх входів предметного каталогу без розходження типів, необхідно застосовувати комбінацію клавіш <Ctrl>+<Alt>+<Shift> одночасно з натисканням миші на кнопці Remove (Видалити). Усі входи з прямими посиланнями віддаляються комбінацією клавіш <Ctrl>+<Alt> із натисканням миші на кнопці Remove (Видалити). Для видалення входів з перехресними посиланнями одночасно з натисканням миші на кнопці Remove (Видалити) необхідно натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<Shift>.

Коди посилань, розташованих не на сторінках матеріалу

Входи посилань можуть розташовуватися не тільки на сторінках публікації, але і на шаблонах, монтажному столі та ін. У цьому випадку замість номерів сторінок посилання утворюються двобуквені коди:

код РВозначає, що маркер входу покажчика встановленого у тексті розміщений не на сторінці, а на монтажному столі;

коди LM і RMвказують, що маркер якось потрапив на сторінку-шаблон, відповідно на його ліву або праву частину;

код OVозначає, що маркер розташований у незверстаному тексті, наявність якого позначається суцільним трикутником, розміщений у середині нижньої межі текстового блоку;

код UNвказує на те, що маркер знаходиться в нерозміщеному тексті вікно редактора матеріалів;

код ?означає, що пряма посилання могла змінитися з часу збору бази при відкритті діалогового вікна Show Index (Перегляд покажчика);

код HIвказує на те, що вхід розміщений на невидимому шарі.

Написання тем покажчика

PageMaker дозволяє автоматично встановлювати режим написання прописних букв у темах предметного покажчика. Найчастіше використовується другий варіант написання тем. Кнопка Capitalize (Написання), розташована в діалоговому вікні Show Index (Перегляд покажчика), відкриває вкладене діалогове вікно Capitalize (Із прописної букви), у якому необхідно обрати перемикач This selected topic (Виділена тема), All Level 1 entries (Всі входи першого рівня) або All entries (Всі входи).

Кнопка Capitalize (Написання) недоступна, коли в публікації є структурний список книги. Для застосування цієї команди у випадку складеної публікації необхідно утримувати натиснутою клавішу <Ctrl> у момент вибору команди Show Index (Перегляд покажчика). При цьому база входів буде складена тільки для входів предметного покажчика, які відповідають маркерам активної публікації. Коли кнопка Capitalize (Написання) доступна, можна задати відповідний режим. Після установки режиму написання необхідно закрити і повторно відкрити діалогове вікно Show Index (Перегляд покажчика) для подальшої роботи з входами предметного покажчика.

Перевірка входів командою повторного пошуку

При редагуванні входу в діалоговому вікні Show Index (Перегляд покажчика) текст, у якому розташовується відповідний йому маркер, недоступний. Будь-яке посилання на сторінку може бути як адекватне, так і помилкове, не відповідне тексту, розташованому на цій сторінці. Для повної перевірки предметного покажчика необхідно відкрити зазначену сторінку і прочитати текст, що примикає до нього, зіставляючи його з темою предметного покажчика.

Для необхідного контекстного редагування входів предметного покажчика можна скористатися командою контекстного пошуку. Для цього необхідно відкрити вікно редактора матеріалів, встановити точку вставки на початку матеріалу і відкрити діалогове вікно команди Find (Знайти). У полі Find what (Знайти текст) ввести два символи: л і ; натиснути мишею на кнопці Find (Знайти), і програма PageMaker виділить у тексті перший маркер входу предметного покажчика. Не закриваючи вікна пошуку, необхідно натиснути мишею на заголовку вікна редактори матеріалів. При цьому вікно редактора матеріалів повинно знаходитися в нормальному положенні (не максимізоване), маркер входу залишається виділеним. Потім можна проглянути контекст і за допомогою комбінації клавіш <Ctrl>+<Y> відкрити вікно входу покажчика для перевірки відповідності теми контексту. Для знайдення наступного маркера необхідно виконати команду пошуку входження зразка за допомогою комбінації клавіш <Ctrl>+<G>.