Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Ругулювання процесом пошуку і заміни

При заданих критеріях пошуку доступна кнопка Find (Знайти). Після натискання на ній починається пошук у межах області: від точки вставки або початку виділення. Знайдений зразок зазначається у вікні редактора матеріалів інверсним виділенням. Після цього стають доступні наступні кнопки діалогового вікна:

Change (Замінити).Заміна зразка без переміщення далі за текстом, що дозволяє проконтролювати результат. Для поновлення пошуку необхідно знову натиснути верхню кнопку в діалоговому вікні, що змінює назву на Change & find (Замінити і шукати).

Change & find (Замінити і шукати).Заміна знайденого зразка та автоматичний пошук наступного об'єкта заміни.

Change all (Замінити усі).Заміна у всьому обсязі тексту (глобальна заміна). Ця операція вимагає обережності.

Після перегляду всього тексту від точки вставки до кінця обсягу пошуку демонструється діалогове вікно з запитом – чи варто продовжувати пошук з початку матеріалу до точки вставки. Після перегляду всього матеріалу програма показує інформаційне вікно.

Можна здійснювати "чищення" тексту, що надійшов з набору. Перед початком серії замін необхідно переглянути текст, продумати і написати на папері план заміни, усунути зайві ознаки кінця абзацу. У правильно оформленому тексті не може бути повернень каретки, що розташовані поруч, усі відстані регулюються відбиттями. Для цього необхідно ввести у полі Find what (Знайти текст) метасимвол двох ознак кінця абзацу, а в полі Change to (Замінити на) – метасимвол однієї ознаки кінця абзацу, здійснити глобальну заміну, повторити заміну з тими ж критеріями до появи вікна. Поява цього вікна означає, що повторних повернень каретки в тексті більше немає.

Для видалення повторних пробілів необхідно здійснити всі операції. Вимога – "не більш одного" пробілу. Необхідно знищити пробіли після крапки наприкінці абзацу. Для цього необхідно ввести сполучення ознаки кінця абзацу і пробілу ( ^р) та замінити це сполучення на ознаку кінця (^р) абзацу.

Необхідно ввести у публікацію типографські символи – довгі тире, дефіси і "лапки" замість прямих. Звичайно при наборі довгі тирі набираються подвійним мінусом. Необхідно замінити його на типографське тирі. Для заміни відкриваючих лапок необхідно ввести у полі зразка сполучення "пробіл +^[", а в поле заміни – "пробіл + ^{". Всі відкриті лапки будуть замінені. Ту ж операцію необхідно здійснити для закритих лапок. Якщо використовують не круглиі лапки, а «ялинки», то заміну здійснюють вводом їх кодів (<Alt>+1071 і <Alt>+0187) у полі заміни. Знаки "мінус" необхідно замінити на типографські дефіси (у математичних формулах).

Далі необхідно розставити неподільні пробіли. Бо рядок не повинен починатися з тире, тому необхідно замінити сполучення "пробіл+тире" на сполучення "тонкий пробіл+тире". Якщо у тексті є короткі слова, які складаються з одних-двох букв, то таке слово не повинно бути останнім у рядку. Ще одна вимога щодо сполучень типу 1987 р., 234 стор., стор. 234, 5 м, 38 років та ін. Вони не повинні бути розірвані пробілом на різні рядки, тим більше сторінки. Для цього необхідно проаналізувати текст, знайти у ньому сполучення цього типу і замінити звичайні пробіли в них на тонкі. Цим можна досягти подвійного ефекту, оскільки тонкий пробіл у даному випадку більш доречний, а рядок – не розірветься.