Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Інтерліньяж

Вибір значення інтерліньяжу. Щільність рядків на сторінці публікації характеризується значенням інтерліньяжу. Раніше, коли набір текстів здійснювався вручну, для збільшення відстані між рядками тексту за вертикалю між рядками прокладалися тонкі латунні смужки шириною в 2 пункти – шпони. У традиційній поліграфії інтерліньяж (міжрядковий пробіл) – кількість пунктів між рядками набору. Так, якщо між рядками набору прокладалися дві шпони, товщина кожного з яких складала 2 пункти, загальний інтерліньяж складав 4 пункти.

У теперішній час поняття інтерліньяжу має інший зміст. У PageMaker інтерліньяж складається з розміру кегля (вертикальний розмір рядка набору) і відстані між суміжними рядками. Якщо текст набраний кеглем 11/13, це значить, що його інтерліньяж дорівнює 13 пунктам. При цьому відстань між суміжними рядками складає 2 пункти. У PageMaker значення інтерліньяжу візуально можна відстежити за вертикальним розміром виділення рядка.

Інтерліньяж можна задавати числом (у діалоговому вікні Character Specifications (Параметри шрифту) меню Туре (Текст) або керуючою палітрою) або обрати автоінтерліньяж, задавши у відсотках відстань між рядками щодо кегля символів. У цьому випадку PageMaker сам розрахує це значення автоматично.

Якщо значення інтерліньяжу належить до атрибутів символів, то параметри автоінтерліньяжа – це атрибут абзацу. Так само до атрибутів абзацу належить метод розрахунку інтерліньяжу. PageMaker розраховує інтерліньяж за трьома різними схемами:

– інтерліньяж за базовою лінією;

– за прописними буквами;

– пропорційним інтерліньяжем.

Інтерліньяж, як і гарнітуру, можна задавати трьома способами:

– у діалоговому вікні Character Specifications (Параметри шрифту);

– у меню Туре (Текст);

– за допомогою керуючої палітри.

У діалоговому вікні Character Specifications (Параметри шрифту) можна задати числове значення інтерліньяжу з точністю до одного десятої пункту або обрати зі списку (PageMaker заповнює його підходящими значеннями залежно від кегля виділеного тексту). У керуючій палітрі вибір інтерліньяжу здійснюється аналогічним чином з тією же точністю, що і у діалоговому вікні. У меню Турі (Текст) можна обрати стандартне значення зі списку або, обравши пункт Other (Інше), ввести потрібне число в діалоговому вікні.

Автоінтерліньяж.У всіх вікнах вибору інтерліньяжу є варіант Auto (Авто). З його допомогою для тексту задається режим автоінтерліньяжа. Обрати величину автоінтерліньяжа можна в полі Autoloading: ... % of point size (Інтерліньяж: ... % від кегля), розташованому у внутрішньому діалоговому вікні, доступ до якого здійснюється при натисканні кнопки Spacings (Інтервали) у діалоговому вікні Paragraph Specifications (Параметри абзацу). Якщо це значення не змінювали, то за умовчуванням PageMaker визначає величину автоінтерліньяжа рівною 120%. Розрахунок конкретної величини міжрядкового пробілу здійснюється так: PageMaker аналізує текст рядка, обирає літеру з найбільшим кеглем і збільшує це число на 20%. Отримане значення і буде величиною інтерліньяжу. Величину автоінтерліньяжа можна змінювати залежно від вимог до зовнішнього вигляду публікації. Якщо необхідно розмістити великий обсяг тексту в обмеженому просторі, то це можна здійснити зменшивши автоінтерліньяж. Такий текст буде темним і масивним. Для заповнення вільного обсягу в публікації необхідно збільшити автоінтерліньяж. Блок тексту займе помітно більше місця. Це стосується і фіксованого інтерліньяжу.