Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Розміщення тексту

Готовий до розміщення текст, що знаходиться в буфері, можна вставити на сторінку за двома способами:

1. Необхідно натиснути у просторі між стовпчиками. При цьому текст заповнить цей простір.

2. Необхідно натиснути ліву кнопку миші і протягнути курсор, створюючи зростаючий прямокутник. При відпусканні кнопки миші програма створить текстовий блок певного розміру і заповнить його текстом.

Розміщення в межах смуги або стовпчика

Після імпорту тексту командою Place (Помістити) і натискання мишею в просторі між стовпчиками вільний простір між межами при будь-якому режимі розміщення стане заповнюватися текстом, починаючи від рівня натискання.

При ручному режимі розміщення межа тексту доводиться до перешкоди. Потім розміщення тексту припиняється. Індикатор на нижній межі блоку приймає форму червоної стрілки вниз (наявність нерозміщеного тексту), курсор з піктограми переходить у режим стрілки. Щоб продовжити розміщення тексту, необхідно натиснути на індикаторі нерозміщеного тексту і задати точку початку наступного ланцюга текстового блоку.

При напівавтоматичному режимі (перехід у нього з будь-якого режиму виконується при утриманні клавіші <Shift>) межа текстового блоку доходить до перешкоди, потім розміщення тексту припиняється, але піктограма розміщення залишається завантаженою.

При автозаповненні текст розміщається до перешкоди, потім текстовий блок обривається та автоматично створюється наступний, нижче перешкоди і до кінця смуги, потім відбувається автоматичний перехід на наступну смугу або стовпчик, поки не буде розміщений весь текст. Якщо при розміщенні в публікації не вистачає сторінок, то вони автоматично додаються.

Якщо встановити в діалоговому вікні More Preferences (Додаткові установки) прапорець Turn pages when autoflowing (Перегортати сторінки при автозаповненні), швидкість процесу автоматичного розміщення буде знижена. Кожна заповнювана сторінка буде відображатися на екрані, що дозволить проконтролювати правильність заповнення.

Якщо новий текст лише імпортований і не розміщений в жодному з текстових блоків, то вибір кожного з інструментів програми PageMaker приведе до повного скасування команди Place (Помістити). Імпортований текст буде втрачений, і для поновлення розміщення тексту прийдеться знову вибирати команду Place (Помістити).

Замовлений текстовий блок

Для створення блоку заданих розмірів необхідно протягти курсор миші з одного кута області розміщення в інший. Зручніше за все перетаскувати піктограму з лівого верхнього кута створюваного текстового блоку в правий нижній кут. Межі стовпчиків не впливають на процес перетаскування.

При створенні замовленого текстового блоку будь-який режим розміщення тимчасово переходить у ручний. Після створення блоку відновлюється первісний режим розміщення. Можна використовувати замовлений блок навіть при автозаповненні.

Замовлені текстові блоки можна створювати за допомогою інструмента Турі (Текст) для тексту, який знову набирається. Методика роботи при цьому аналогічна.

Операції з текстовими блоками

З текстовими блоками можна виконувати різноманітні операції – змінювати їх розміри, переміщати, повертати. Окремі блоки можна зв'язувати в ланцюги або розривати існуючі зв'язки.

Масштабування і переміщення

При зміні розмірів блоку параметри тексту всередині нього (кегль, ширина символів та ін.) не змінюються, текст всередині блоку лише перекомпонується.

Для зміни вертикального розміру блока необхідно перетягнути індикатор заповнення на одній з його сторін за вертикаллю. Для масштабування за горизонталлю або в обох вимірах необхідно перетягнути одну з жирних чорних крапок на кінцях верхньої і нижньої меж блоку.

Текстовий блок завжди заповнений цілком, тому неможливо збільшити його розміри як завгодно. Якщо тексту, що знаходиться усередині блоку, не вистачає на заповнення в зазначених межах, PageMaker створить блок коротше замовленого. Якщо необхідно зменшити блок, текст із нього "зникне", оскільки для його розміщення в змінених межах не вистачить місця. У випадку зменшення розмірів блоку, що входить у ланцюг, текст "з’явиться" у наступному зчепленому блоці. Переміщення стосується всіх блоків ланцюга, а останній блок автоматично виростає. Якщо змінений блок є ізольованим або останнім у ланцюгу, то нижній індикатор на межі блоку приймає вигляд червоної стрілки вниз (нерозміщений текст). При збільшенні розмірів блоку текст втягується в нього з наступних блоків, а останній блок у ланцюгу стає менше.

Збільшити розмір індивідуального текстового блоку або останнього блоку ланцюга неможливо, оскільки більше немає тексту для його заповнення. Переміщаючи межі такого блоку, можна лише змінити його форму, тобто співвідношення ширини і висоти, розташування на сторінці.

Кількість блоків на сторінці

Розбивши матеріал на невеликі текстові блоки, можна здійснити верстку будь-якої складності. Однак найменша зміна розмірів кожного з блоків або просто введення ще одного символу в текст може привести до перекомпонування матеріалу і вся верстка "зникне" з потрібних блоків. Дрібні блоки важко встановлювати точно, це приведе до неоднакового інтерліньяжу, нерівної виключки за вертикаллю, кривого стовпчика.

Блоків на сторінці повинно бути стільки скільки вертикальних стовпчиків, тобто у випадку одно смугової верстки – один. Необхідні ефекти досягаються введенням вкладеної графіки та установок режиму обтікання графіки текстом. В окремі блоки при одно смуговій верстці містять тільки виноски, колонцифри, колонтитули та урізання (якщо такі є).

Не можна розміщати центровані заголовки публікацій в окремих дрібних блоках, встановлених вручну в центрі сторінки. Ширину блоку для заголовка необхідно визначати рівною ширині сторінки або стовпчика. Текст всередині блоку необхідно вирівнювати за центром. Якщо заголовок знаходиться одній сторінці з текстом, то не можна створювати додаткового блоку. Замість цього необхідно набрати заголовок в основному текстовому блоці і задати його положення відбиттями і переміщенням верхньої межі блоку.

При зміні розмірів текстових блоків інколи змінювались символи та їх розміри. Найбільш простий приклад – це зміна параметрів смуги набору. При переверстці на інший розмір смуги всі тонкі настройка тексту знищаться, а рисунки необхідно буде розміщати заново. У PageMaker немає інструмента для масштабування текстових блоків і сторінок.

Видалення зв'язку між блоками

Текстові блоки одного матеріалу зв'язані в ланцюг. При цьому текст вільно "переміщається" з одного блоку в іншій. Символи плюса в індикаторах меж блоків свідчать про те, що кожний з них входить до складу ланцюга, який складає єдиний матеріал.

Для розриву зв'язку між блоками інструментом Pointer (Стрілка) необхідно обрати текстовий блок ланцюга і вирізати його командою Cut (Вирізати). При цьому блок попадає в загальний системний буфер Windows. Комбінація клавіш для цієї команди – <Ctrl>+<X>. Після цього необхідно вклеїти даний блок на те ж місце командою Paste (Вклеїти). Комбінація клавіш команди вклеювання – <Ctrl>+<V>. Текстовий блок знову з'явиться на сторінці, але не буде входити до складу ланцюга, а стане окремим об'єктом. Команда Paste (Вклеїти) поміщає об'єкт з зсувом щодо його вихідного положення. Для вклеювання вирізаного текстового блоку на місце, де він був раніше, необхідно застосувати команду спеціальної вклейки (комбінація клавіш <Ctrl>+<Shift>+<V>).

Якщо ви вирізаєте блок, що знаходиться між двома іншими, то залишені блоки будуть з'єднані між собою, тобто цілісність ланцюга збережеться.

Зв'язування блоків

Для введення ізольованого блока у матеріал застосовують два способи:

1. У текстовому режимі необхідно обрати весь матеріал блоку і помістити його в буфер командою Cut (Вирізати), потім встановити точки вводу в потрібному блоці і вклеїти текст із буфера. Якщо у вирізаному блоці знаходився нерозміщений текст, то він буде вирізаний і вклеєний так само, як розміщений.

2. Необхідно обрати ізольований блок інструментом Pointer (Стрілка) і вирізати його. Після цього необхідно перейти у текстовий режим і вклеїти текст у потрібний блок. У цьому випадку копіюється тільки видимий текст, а не розміщений буде загублено.