Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Вимірювальні лінійки і направляючі

При створенні макета координати розташовуваних об'єктів дуже важливі. Для приблизного розміщення і виміру елементів дуже зручно використовувати лінійки. Якщо вони відсутні на екрані необхідно обрати команду Show Rulers (Показати лінійки) меню View (Перегляд) або включити показ лінійок за допомогою комбінації клавіш <Ctrl>+<R>.

Одиниці виміру, за якими проградуйовані вимірювальні лінійки, легко визначити з контекстного меню. Для цього необхідно натиснути правою кнопкою миші на лінійці і обрати потрібну одиницю виміру у відкритому списку. Одиниці визначаються окремо для вертикальної і горизонтальної лінійок.

За умовчуванням початком координат є лівий верхній кут сторінки або верхня точка середини розвороту при оборотному друкування. Для зміни положення початку координат необхідно помістити покажчик у межі квадрата, утвореного перетинанням вертикальних і горизонтальної вимірювальних лінійок; натиснути ліву кнопку миші і перетягнути покажчик у потрібну вам точку. Відпустив кнопку миші, координати почнуть відраховуватися з визначеної позиції. При перетаскуванні точки початку координат положення покажчика зазначається перетинанням вертикальних і горизонтальної пунктирних ліній.

Після того як початок координат заданий, має сенс захистити його від випадкового змішання командою-перемикачем Zero Lock (Закріпити нуль) меню View (Перегляд). Коли початок координат блокований, команда в меню позначена галочкою. Щоб знову змінити положення початку координат, необхідно розблокувати його тією же командою. Для точного розміщення об'єктів можна використовувати команду-перемикач Snap to Rulers (Вирівняти за лінійками) меню View (Перегляд).

Набагато частіше для розміщення і вирівнювання об'єктів використовують направляючі – це допоміжні лінії, що не виводяться при друкуванні. Направляючим можна надати особливі властивості – здатність «примагнічувати» об'єкт, якщо при перетаскуванні він виявився близько від направляючої лінії. Наявність такої якості полегшує точне розміщення і вирівнювання об'єктів. "Магнетизм" можна дозволити/заборонити командою Snap to Guides (Вирівняти за направляючими) меню View (Перегляд).

Для створення направляючих необхідно помістити покажчик миші на вимірювальну лінійку і перетягнути його у внутрішню область вікна, на сторінку. За курсором тягнеться тонка синя лінія. Це і є напрямна. З вертикальної лінійки "витягається" вертикальна, з горизонтальної – горизонтальна направляюча лінія.

На сторінці може бути будь-яка кількість вертикальних і горизонтальних направляючих. Якщо направляюча знаходиться на шаблоні-сторінці, вона буде відображатися на кожній сторінці публікації. Розміщення сітки направляючих на шаблоні-сторінці дозволяє створити модульну сітку публікації для додання єдиного стилю всім її сторінкам.

Створення нової публікації Завдання установок за умовчуванням

Процес верстки – збір публікації з розрізнених "кубиків" (текстових файлів, рисунків, фотографій) – починається зі створення публікації. Перед створенням нового документа необхідно настроїти глобальні умовчання програми у вікні Preferences (Установки) і умовчання меню відповідно до особливостей публікації. При встановленні умовчання PageMaker під час відсутності відкритих файлів дія їх поширюється на всі створенні потім публікації (глобальні умовчання). При створенні спочатку документа, а потім встановленні умовчання для нього, то ці умовчання будуть діяти тільки на даний документ (локальні умовчання). Отже, в залежності від того, який рівень умовчання задається необхідно це робити при відкритій або закритій публікації.

У діалоговому вікні Preferences (Установки) змінюють наступні елементи інтерфейсу і режими роботи:

Одиниці виміру.Одиниці виміру (поліграфічні одиниці) – міліметри. Якщо застосовується невидима сітка для вирівнювання вертикальних рядків, необхідно додатково настроїти систему виміру.

Виділення погрішностей верстки.Якщо має бути остаточна верстка, обов'язково необхідно активізувати цей режим. Відстеження дефектів верстки рядків стане значно легше. Під час попередньої верстки виділення дефектних рядків є зайвою інформацією.

Дозвіл графіки на екрані.На початку необхідно поставити стандартний режим відображення для уявлення зразкового вигляду публікації. Потім, коли розміщена графіка, можна замінити режим на відображення плашками. При остаточній верстці можна включити режим високого дозволу екранної графіки.

Положення направляючих – на передньому або задньому плані робочого простору документа. Звичайно використовується перший режим, але якщо на сторінці багато об'єктів, можна перемістити направляючі на задній план, щоб не заважали роботі з розміщення.

Режим збереження – швидкий або компактний. Залежно від розміру вільного простору на робочому диску, загальній стійкості роботи комп'ютера і ступеня ризикованих операцій встановлюється потрібний режим.

Шаг зсуву параметрів об'єктів при натисканні на кнопки настройка керуючої палітри. Ця величина залежить від необхідної точності роботи і від розміру сторінки публікації. Чим менше цей розмір, тим менше значення повинне бути введене в цьому полі.

Вирівнювання за лінійками і направляючими.Це часто змінюваний параметр. Для здійснення цієї операції необхідно встановите даний прапорець у включене положення.

Граничний розмір імпортованого зображення, що зберігається усередині публікації. Чим більше результуючий файл, тим більше імовірність збою. Крім того, при збереженні об'єктів усередині публікації вони дублюються. З іншого боку, при збереженні усередині файлу PageMaker прискорюється доступ до сторінки з даною графікою.

Перетворення лапок із прямих у типографські.При верстці даний режим повинен бути включений.

Заміна тексту малого кегля на екрані плашками.Цей режим сильно знижує час перерисування сторінки публікації на екрані. Найменший кегль, після якого текст має вигляд плашок при зменшенні масштабу, – 9 для звичайних моніторів і 4-6 для великих.

Редактор матеріалів.Для відображення тексту в редакторі матеріалів необхідно обрати гарнітуру і кегль. Для спостерігання за службовими символами та іменами стилів абзаців при верстці необхідно включити відповідні прапорці.

Умовчання палітр. Можна задати за умовчуванням палітри і їх розташування, які будуть згодом виводитися на екран відразу після відкриття PageMaker. Робота з палітрами підвищує швидкість верстки, однак те, які палітри вам знадобляться, залежить від конкретної задачі. Рекомендуємо в будь-якому випадку розташувати на екрані палітру стилів. При застосуванні бібліотеки необхідно залишити її. Палітра шаблонів потрібна лише при наявності в документі додаткових шаблонів-сторінок. Те ж можна сказати і про палітру кольорів – необхідність у ній виникає тільки при підготовці кольорової публікації.

Умовчання тексту і графіки. Розробіть систему стилів для вашого документа. Якщо публікація має рисунки, то введіть умовчання для кожного з них. Розробіть колір документа, хоча б приблизно, і теж визначте їх умовчання.