Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Міжсимвольні інтервали і ширина символів

При роботі над публікацією місце, що повинно зайняти масив тексту, звичайно більш-менш визначено. Нижче наведені атрибути форматування, що впливають на обсяг публікації:

– кернінг – регулює відстань між заданими парами символів, відносна величина, що вимірюється в частинах круглої шпації;

– трекінг – автоматично змінює значення міжсимвольного інтервалу для всіх символів тексту пропорційно кеглю набору;

– ширина символів – задає розмір символів за горизонталлю, не впливаючи на їх висоту.

Кернінг

Установки кернінга звітують вихідному пристрою (монітору, принтеру, фотоскладальній машині), що між відповідними парами символів необхідно збільшити або зменшити відстань. Це здійснюється для того, щоб рядок набору був рівномірним. Усі символи мають різне написання, відповідно, різну ширину. Існують пари літер (кернінгові пари), для яких розходження в ширині приводить до небажаного збільшення (значно рідше – до зменшення) відстані між ними. Якщо відрегулювати величину міжсимвольної відстані для такої пари символів (кернінг), то текст стане більш рівномірним і читати його буде легше. Виступаючі елементи однієї букви повинні заходити в просвіти інший, але не перекриватися. Кернінг здійснюється не тільки до букв і розділових знаків, але і до пробілів, ширина яких поряд з іншими символами визначається в кожному шрифті.

Роль кернінга значна для шрифтів великого кегля, наприклад, для шрифтів заголовків. Для набору дрібним кеглем кернінг не так важливий, тому що при зменшенні літер зменшуються і міжсимвольні проміжки.

Кернінг дозволяє регулювати міжсимвольний проміжок з високою точністю. Гранична точність кернінга пара в PageMaker складає 0,001 круглої шпації. PageMaker передбачає три методи кернінга тексту – автоматичний, ручний і замовлений.

Автоматичний кернінг пари. Доступ до цієї функції PageMaker здійснюється у вкладеному діалоговому вікні, що викликається з вікна Paragraph Specifications (Параметри абзацу) кнопкою Spacings (Інтервали). Автоматичний кернінг може бути включений або відмінний. Крім того, у цьому діалоговому вікні вводиться найменший кегль, для якого виконується автоматичний кернінг. За умовчуванням автоматичний кернінг виконується для кегля, рівного 4 пунктам і більше. Вважається, що для більш дрібного тексту кернінг не має значення. Автокернінг у PageMaker збільшує або зменшує міжсимвольний проміжок між кернінговими парами на основі інформації, що закладена при створенні шрифту. Іншими словами, у програму шрифту додається інформація про те, для яких пар символів і яким чином здійснюється кернінг (таблиці кернінга). Повнота і коректність таблиць кернінга – немаловажна характеристика якості шрифту. Редагувати таблиці кернінга усередині PageMaker неможливо. Автоматичний кернінг застосовують дуже часто. Для багатосторінкових документів це є кращий тип кернінга.

Ручний кернінг.При обробці текстів великого кегля, наприклад заголовків, найчастіше використовують "ручний" кернінг. Його здійснюють за допомогою клавіатурного скорочення або керуючої палітри в будь-якому фрагменті тексту.

При виконанні ручного кернінга необхідно слідкувати за парами символів. Для цього необхідно використовувати комбінації клавіш для ручного кернінга. Переміщення букв здійснюється з різним кроком – від 0,01 до 0,04 круглої шпації залежно від потрібної точності.

У керуючій палітрі значення кернінга вводять у відповідне поле з точністю до 0,001 круглої шпації або регулюють кнопками настройка. Кнопка зі стрілкою вправо збільшує міжсимвольний пробіл, зі стрілкою вліво – зменшує. Крок настройка за допомогою кнопок – 0,01 круглої шпації.

Результат кернінга можна проглянути при натисканні однієї з клавіш – клавіші <Enter>, <Tab> або кнопки модифікації. Для перевірки декількох значень кернінга необхідно натиснути комбінацію клавіш <Enter>+<Shift>. При цьому точка вводу залишається в рядку кернінга, а не передається вікну документа. Це дуже зручно, якщо необхідно швидко перевірити, як впливають варіанти кернінга на зовнішній вигляд рядка.

Звичайно кернінг виконується для пари символів у положенні точки вводу. Якщо виділити символ і застосувати до нього кернінг, то зміниться міжсимвольна відстань праворуч від символу. У PageMaker є можливість за допомогою керуючої палітри або комбінації клавіш змінювати кернінг не тільки окремою парою символів, але і виділеного фрагмента будь-якої довжини. Такий метод застосовується у верстці поряд зі зміною трекінга і ширини символів в основному для розміщення тексту на заданій сторінці, коли необхідно збільшити фрагмент тексту або, навпаки, зменшити рядок.

Замовлений кернінг. Цей тип кернінга забезпечує рівномірне настройка інтервалів між символами виділеного тексту з урахуванням форми конкретних символів і заданої щільності тексту. Діалогове вікно Expert Kerning (Замовлений кернінг) відкривається однойменною командою меню Туре (Текст). Перед початком замовленого кернінга необхідно виділити фрагмент тексту. Текст повинен бути набраний шрифтом Туре 1, а трекінг і автоматичний кернінг виділеного фрагмента – відключені.

Необхідно відкрити діалогове вікно Expert Kerning (Замовлений кернінг) і ввести потрібне значення сили кернінга в рядок вводу Kern strength (Щільність тексту) або пересунути повзунка на лінійці прокручування. Значення щільності тексту можна змінювати в діапазоні від 0,001 до 2,00 умовних одиниць із кроком 0,001, при цьому тексту найбільшої щільності відповідає значенню 0,001. За умовчуванням кернінг дорівнює 1,00 (середня щільність тексту). Вибір типу оформлення зі списку Design class (Тип оформлення) дозволяє більш точно настроїти кернінг відповідно до характеру тексту. Діалогове вікно Expert Kerning (Замовлений кернінг) створює значення кернінга виходячи з типу гарнітури набраного тексту. Тому, здійснюючи вибір типу оформлення – Text (Текст), Display (Екранний), Poster (Плакат), – необхідно в першу чергу встановити гарнітуру набору і вже потім кегель. Якщо тип гарнітури невідомий, краще вибрати тип Text (Текст). Крім того, пункт Other (Інше) списку Design class (Тип оформлення) дозволяє обрати остаточне настройка кернінга виходячи з кегля набору. У правій частині діалогового вікна є демонстраційне поле, у якому зміни, внесені в значення кернінга, відразу відбивають на прикладі кернінговой пари AW. Замовлений кернінг дає відмінні результати при англійському наборі, але працює винятково повільно (процес кернінга абзацу з 10 рядків займає 12 секунд, не вважаючи часу на роботу з діалоговим вікном), тому застосовувати його не має сенсу для невеликих обсягів тексту.

Трекінг

На відміну від кернінга пари, можна виконувати трекінг будь-якого обсягу тексту. Трекінгом обробляються великі обсяги тексту – від великих абзаців до цілих публікацій. Всі інтервали при настроюванні трекінга змінюються на одну величину, трекінг тексту не можна змінювати плавно. Здійснення трекінга можна проводити за пятьма різними варіантами (шостий – відсутність трекінга).

Кожне зі значень трекінга є функцією кегля. Вид цієї функції задається окремо для кожної гарнітури. Таким чином, якщо задати значення трекінга Very Loose (Дуже рідкий) для текстів різного кегля гарнітури Times, то вид отриманих рядків буде різним: у дрібному кеглі (5–6 пунктів) відстані між буквами збільшуються дуже сильно; у середньому кеглі збільшення буде майже непомітно, у великому – літери навіть стануть щільніше, ніж при відсутності трекінга.

Таким чином, трекінг теж є відносною величиною. Вбудована в програму PageMaker підсистема трекінга створює міжсимвольні інтервали виходячи з кегля, яким набраний текст, намагаючись зберегти відповідність розміру інтервалів і символів. Варіанти трекінга – від дуже рідкого до дуже щільного – можна обрати зі списку Track (Трекінг) (вікно Character Specifications (Параметри шрифту) або керуючою палітрою) або встановити прапорець у списку значень трекінга меню Туре (Текст) підміню Expert Tracking (Трекінг).

Трекінг індивідуально настроюється на кожну гарнітуру, настройка на більшість стандартних гарнітур входять у комплект PageMaker і створюють таблицю значень трекінга (файл Trackvals.bin). Для інших гарнітур застосовується загальне настройка. Доступ до настройка трекінга здійснюється через діалогове вікно Edit tracks (Замовлений трекінг) підміню Expert Tracking (Трекінг) меню Туре (Текст). У діалоговому вікні розташовано список Font (Шрифт), у якому необхідно обрати у ньому гарнітуру, що буде підлягати настроюванню.

Вісь абсцис наведеного графіка відповідає зміні кегля в пунктах. За осю ординат розташовується зсув символів щодо положення No Track (Без трекінга) у відсотках. Негативні значення відповідають зсуву вліво і зменшенню інтервалів, позитивні — збільшенню (зсуву символів вправо). Для кожної гарнітури існує п'ять рівнів щільності трекінга. На графіку кожному з них відповідає крива. Необхідно обрати нижню криву за допомогою миші. У списку значень трекінга (праворуч від списку гарнітур) ця крива відображає значення трекінга Very Tight (дуже щільний), вище розташовані криві Tight (щільний), Normal (нормальний), Loose (рідкий) і Very Loose (дуже рідкий). Можна обирати криві і прямо зі списку. Самому щільному трекінгу відповідає найменше значення міжсимвольного інтервалу. Для кегля меншого розміру символи розсовуються, а при збільшенні кегля – зближаються. За мірою зростання кегля корекція міжсимвольного інтервалу убік зменшення стає усе більш значною.

Настройка трекінга здійснюється перетаскуванням опорних точок (квадратних маркерів) на графіках. Необхідно обрати потрібну криву. Для цього необхідно підвести курсор миші до опорної точки. Коли він прийме форму хреста, необхідно натиснути кнопку миші і, не відпускаючи її, протягнути опорну точку в потрібному напрямку. Перетаскування у вертикальному напрямку змінює величину стандартного міжсимвольного інтервалу; якщо зміщати маркер за горизонталлю – зміститься відповідність опорної точки конкретному кеглю.

Для створення нової опорної точки необхідно натиснути мишею на кривій при утриманні клавіші <Alt>. Для видалення опорної точки можна натиснути мишею з утриманням клавіші <Alt> на відповідному маркері.

Для переміщення за вертикаллю всієї кривої необхідно виділити її при натиснутій клавіші <Ctrl>, після чого її можна рухати клавішами керування курсором із кроком 0,1%.

При закінченні редагування можна зберегти отримані результати. Крім того, можна створити контрольну публікацію за допомогою діалогового вікна, що відкривається точкою Proof (Приклад). У ньому можна обрати, які значення трекінга і для яких кеглів в наявності контрольні публікації. Обирається також приклад тексту (короткий або довгий). Кожний з цих прикладів можна редагувати в полях вводу.

Таблиця значень трекінга зберігається у файлі Trakvals.bin, розташованому в головній папці програми PageMaker – \RSRC\USENGLSH. Зберегти відредаговану таблицю трекінга під іншою назвою неможливо. Для збереження стандартного файла Trakvals.bin і зміни таблиці трекінга необхідно створити копію файлу Trakvals.bin під іншою назвою, а потім виконати редагування трекінга і зберегти результат. Після закінчення роботи необхідно перенести відредагований файл Trakvals.bin у папку з матеріалами публікації і відновити стандартну таблицю з раніше зробленої копії.