Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Редагування тексту Редактор матеріалів

Редактор матеріалів – найпростіший текстовий редактор, інтегрований у PageMaker і пристосований саме для потреб верстки.

У редакторі матеріалів не відображаються графічні елементи, текстові блоки, стовпчики, розмір і навіть гарнітур шрифту, схематично відображаються абзацні відступи і відбиття. Для редактора матеріалів немає перешкод у вигляді стовпчиків, сторінок і текстових блоків. Практично всі операції в редакторі матеріалів можна виконувати з клавіатури, що істотно прискорює роботу. У редакторі матеріалів з'являється можливість користуватися орфографічним контролем і продуманим механізмом пошуку і заміни символів, їх атрибутів і стилів абзаців.

Відображення макета і матеріалу – це тільки різні способи демонстрації того ж самого тексту на екрані комп'ютера. Наявність цих двох способів обумовлено різною специфікою роботи з текстом і верстки і різним набором інструментів.

Перегляд матеріалу

Перехід у редактор матеріалів

Для переходу у редактор матеріалів необхідно встановити інструмент Type Tool (Текст) у потрібну точку тексту і обрати команду Edit Story (Текстовий режим) меню Edit (Редагування) або натиснути <Ctrl>+<E>. Після цього PageMaker відкриє вікно редактора матеріалів, у яке буде завантажений весь текстовий матеріал, а на екрані буде фрагмент, що містить обрану в режимі макета точку. Положення курсору в тексті збережеться і в редакторі матеріалів.

Якщо виділити інструментом Pointer (Стрілка) блок тексту і обрати команду Edit Story (Текстовий режим), або натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+ +<Е>, або зробити потрійне натискання мишею на цьому текстовому блоці, також відкриється редактор матеріалів, і в нього буде завантажений весь даний матеріал, а на екрані буде показаний початок виділеного текстового блоку.

Повернення в режим макета

Для повернення в режим верстки існує кілька способів. Самий кращий – команда Close Story (Закрити матеріал) з меню Story (Матеріал), комбінація клавіш <Ctrl>+<W> або кнопка закриття вікна редактори матеріалів (комбінація клавіш <Ctrl>+<F4>). Після закриття вікна редактора матеріалів відкриється вікно макета з публікацією з тією сторінкою тексту, на якій знаходився курсор у редакторі матеріалів перед його закриттям. Активним у вікні макета при цьому виявиться інструмент Турі (Текст).

Щоб тимчасово перейти в режим макета і подивитися, як розміститься відредагований текст, закривати редактор матеріалів не має потреби, необхідно обрати команду Edit Layout (Режим верстки) з меню Edit (Редагування) (комбінація клавіш <Ctrl>+<E>) і на екрані з’явиться вікно макета з публікацією, відкритою на відповідному місці, а вікно редактора матеріалів знаходиться за вікном макета. Якщо відкриті обидва вікна, то швидше переключатися між ними за допомогою натискання миші.

Переключення режимів для декількох публікацій

Якщо одночасно відкрито декілька вікон публікацій, то переключатися між ними можна натисканням комбінації клавіш <Ctrl>+<Tab> або вибираючи необхідне вікно з меню Window (Вікно). У ньому наведений список усіх відкритих у даний момент публікацій. Вкладене меню кожної публікації містить список відкритих матеріалів і пункт Layout (Макет).

Нерозміщені матеріали

Не розміщений у макеті текстовий матеріал може з'явитися в публікації за двома напрямами:

1. Створення нового матеріалу. Він має статус нерозміщеного, поки йому не буде визначене місце в макеті. Для створення нового матеріалу з назвою Untitled (Без назви) необхідно натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<E> при відсутності виділених текстових блоків або точки вводу.

2. Здійснення імпорту тексту у вигляді нового матеріалу. Якщо в момент імпорту тексту був активний редактор, і в діалоговому вікні Place (Помістити) необхідно встановити перемикач As new story (Як новий матеріал), буде відкрите нове вікно редактора матеріалів з імпортованим текстом. Якщо після цього перейти у вікно макета або закрити програму, то у даному тексті не буде визначене місце в макеті, і він буде мати статус не розміщеного.

Закриття вікна з не розміщеним матеріалом не приведе до негайної втрати цього матеріалу. PageMaker запросить підтвердження на його видалення або розміщення за допомогою діалогового вікна. Вибір у даному вікні кнопки Place (Помістити) зробить активним режим макета та активізує операцію розміщення тексту. При цьому курсор прийме форму відповідної піктограми. Вибір кнопки Discard (Видалити) спричинить за собою видалення матеріалу, а кнопка Cancel (Скасувати) поверне у сеанс роботи з нерозміщеним матеріалом у редакторі матеріалів.

При закритті публікації закриваються і усі вікна її матеріалів. Після відкриття публікації вікна нерозміщених матеріалів "з’являються" поверх вікна макета.