Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Палітри

Палітри– це невеликі немодальні вікна, які складаються з елементів керування програмою або відображають яку-небудь поточну інформацію.

Палітри можна розміщати довільним образом і в будь-який момент можна забрати кожну з них з екрана і повернути назад. Відображення палітр здійснюється відповідними командами Show <ім'я палітри> (Показати <ім'я палітри>) з меню Window (Вікно). Якщо палітра вже відображається на екрані, то імені палітри передує слово Hide (Сховати). При виборі цього пункту відповідна палітра забереться з екрана. PageMaker запам'ятовує положення палітр на екрані, і палітри в момент відкриття програми з'являються в тих місцях, у яких вони знаходилися в момент закриття. Швидко забрати всі палітри з екрана можна клавішею табуляції при активному інструменті Pointer (Стрілка). Комбінація клавіш <Shift>+<Tab> також забирає всі палітри, крім палітри інструментів.

У PageMaker використовуються наступні палітри:

1. Палітра інструментів – визначає тип виконуємої роботи.

2. Керуюча палітра – дає швидкий доступ до функцій форматування абзаців і символів.

3. Палітра кольорів – дозволяє призначати колір елементам макета і визначати кольору.

4. Палітра стилів – прискорює доступ до функцій форматування абзаців за допомогою стилів.

5. Палітра шарів – дозволяє створювати багатошарові макети і керувати шарами.

6. Палітра шаблонів-сторінок – створює шаблони-сторінки і присвоює призначення сторінкам публікації.

7. Палітра гіперпосилань – дозволяє створювати перехресні посилання усередині і між елементами публікації, а також посилання на зовнішні документи, що знаходяться на локальних або мережних пристроях.

8. Додаткові палітри, які розташовані у списку Plug In Palettes (Додаткові палітри) меню Window (Вікно):

– палітра шаблонів документів. Бібліотека готових шаблонів документів. Шаблони документів застосовують в якості основи для створення публікацій. У палітрі ці шаблони розподіляються за тематичними групами.

– палітра зображень. Поповнювана палітра, у якій за умовчуванням зібрані посилання на зображення з диска Photoshop – як векторні, так і растрові.

– палітра бібліотек. У бібліотеках PageMaker можуть зберігатися будь-які елементи – текстові блоки, зображення, сукупності елементів та ін. Бібліотека являє собою особливий файл із розширенням pml.

– палітра сценаріїв. Забезпечує швидкий доступ до сценаріїв PageMaker і керує їх виконанням.

– палітра впровадження даних. У новій версії програми з'явилася можливість впроваджувати в публікацію дані з файлів, що створені у базах даних, підтримувати зв'язок з подібними базами, впроваджуючи в документ поля посилань і при необхідності переводити створені поля посилань у звичайний текст. Керування зв'язком з файлами бази даних здійснюється в палітрі Data Merge (Упровадження даних).

Особливі функції в PageMaker мають палітра інструментів і керуюча палітра.

Палітра інструментів

При верстці макета необхідно повідомляти PageMaker про те, якого роду операції будуть здійснюватись: розміщення елементів макета, редагування тексту, рисування лінії і фігури та ін. Це здійснюється за допомогою вибору відповідного інструмента у палітрі інструментів.

Палітра інструментів найчастіше знаходиться на екрані. Якщо її немає, то необхідно включити її відображення командою Show Tools (Показати інструменти) з меню Window (Вікно).

Палітра містить наступні інструменти:

Pointer (Стрілка)– використовується при розміщенні елементів макета.

Text (Текст)– використовується для локального форматування тексту.

Rotating Tool (Поворот)– призначений для повороту елементів макета.

Cropping Tool (Рамка)– дозволяє здійснювати обрізку наявних у публікації зображень.

Line (Лінія)– використовується для рисування ліній з довільним кутом нахилу.

Constrained Line (Перпендикуляр)– аналогічно Line (Лінія), але для створення вертикальних і горизонтальних ліній.

Rectangle (Прямокутник)– призначений для рисування прямокутників.

Ellipse (Еліпс)– призначений для рисування еліпсів.

Polygon (Багатокутник)– призначений для рисування багатокутників.

Rectangle Frame (Прямокутний фрейм)– створює прямокутний фрейм.

Ellipse Frame (Овальний фрейм)– призначений для створення овального фрейму.

Polygon Frame (Багатокутний фрейм)– створює багатокутний фрейм.

Hand (Рука)– дозволяє переміщати зображення сторінки усередині вікна документа при роботі у великому масштабі.

Zoom (Масштаб)– змінює масштаб відображення сторінки.

Інструменти Pointer і Text. Це два найбільш часто використовуємі інструменти палітри інструментів. Перший застосовується для виділення елементів пакета, у тому числі текстових блоків, а другий – для локального форматування тексту.

Для того щоб здійснити будь-яку операцію з елементом макета (переміщення, масштабування, поворот та ін.), необхідно спочатку указати видавничій системі об'єкт цих перетворень, виділити його. Для виділення використовують інструмент Pointer (Стрілка). Покажчик цього інструмента має форму стрілки. Цією стрілкою потрібно натиснуть на потрібному об'єкті.

Щоб виділити об'єкт, закритий зверху іншим об'єктом, використовується інструмент Pointer при натиснутій клавіші <Ctrl>. Комбінація клавіш <Ctrl>+<A> виділяє всі об'єкти на сторінці і робочому столі, а комбінація клавіш <Ctrl>+<Shift>+<A> скасовує всі зроблені виділення.

У процесі верстки постійно виникає задача розміщення тексту в строго відведеному для нього місці. Щоб досягти бажаного розміщення, параметри тексту (кернінг, трекінг, ширину символів, міжстрочні інтервали та ін.) змінюють у певних текстових блоках або абзацах. Перш ніж змінити параметри, необхідно виділити проблемний фрагмент. Інструмент Text (Текст) служить саме для виділення і набору тексту усередині блоку, тоді як за допомогою інструмента Pointer (Стрілка) виділяють весь блок тексту цілком як єдиний об'єкт. Покажчик інструмента Text (Текст) курсор має форму I. Після натискання їм на сторінці (на вільному місці або усередині блоку) з'являється текстовий курсор (вертикальна риска). У цьому стані програми (текстовому режимі) можна набирати і виділяти символи.

Поворот зображень і тексту. Поворот здійснюється за допомогою інструмента Rotating Tool (Поворот) з палітри інструментів, або введенням числового значення кута повороту в керуючій палітрі. За допомогою цього інструмента можна повертати і графіку, що виготовлена засобами рисування PageMaker.

Обрізка зображень. За допомогою інструмента Cropping Tool (Рамка) здійснюється кадрування імпортованого в публікацію зображення. Цей інструмент дуже простий і зручний у роботі, однак, бажано його використовувати тільки поки розмір зображень у процесі верстки не визначився остаточно. Після цього, необхідно кадрувати зображення засобами того додатка, у якому воно створено, що приведе не тільки до прискорення рисування сторінки в PageMaker, але і скоротить розмір публікації і швидкість її друкування.

Інструменти рисування.Графічні примітиви – лінійки, прямокутники, багатокутники і еліпси широко використовуються в поліграфічному дизайні, тому є невід'ємними інструментами усіх видавничих систем. Вони і складають велику частину палітри інструментів. Ці примітиви також можуть служити рамками при застосуванні фреймів або масок.

Інструмент Hand. Цей інструмент призначений для прокручування змісту вікна документа. Найчастіше він застосовується при роботі під збільшенням. При обраному інструменті покажчик здобуває вид руки. Для роботи з цим інструментом необхідно помістить його в будь-яке місце сторінки і натиснуть ліву кнопку миші. При перетаскуванні покажчика публікація буде прокручуватися у вікні документа.

На інструмент Hand (Рука) також можна тимчасово переключитися з будь-якого іншого інструмента, натиснувши клавішу <Alt>.

Переміщати зміст вікна можна і за допомогою смуг прокручування, що знаходяться праворуч, внизу вікна документа, але інструмент Hand (Рука) значно зручніше для користувача, а головне – дозволяє діяти швидше і точніше.

Другою функцією інструмента Hand (Рука) є тестуванням гіперпосилань.

Масштаб відображення сторінки.Знову створена сторінка документа відображається на екрані в такому масштабі, щоб цілком поміститися у вікні документа. Цей масштаб зручний для попереднього розміщення елементів макета. Для остаточного позиціювання, редагування і форматування тексту, створення дрібних елементів та інших операцій потрібно збільшення масштабу. Якщо необхідно оглянути робочий стіл на предмет пошуку загубленого елемента, або щоб звільнити його від непотрібного тексту і зображень, масштаб необхідно зменшити. Масштабування проводять командами меню View (Перегляд), за допомогою контекстного меню або інструментом Zoom (Масштаб).

При обрані інструмента Zoom (Масштаб) покажчик миші має вигляд збільшувального скла зі знаком "+" усередині. При натисканні лівої кнопки миші на будь-якому місці сторінки або робочого столу масштаб відображення сторінки збільшиться на одну градацію. Так само діє і команда Zoom In (Збільшити) меню View (Перегляд). Інструмент Zoom (Масштаб) дозволяє також точно визначити ту ділянку сторінки або робочого столу, яку необхідно розглянути детальніше. Для цього необхідно розмістити покажчик у лівому верхньому куті ділянки, натиснути ліву кнопку миші і перетягнути покажчик у правий нижній кут ділянки. За покажчиком рухається пунктирна рамка. Відпустив кнопку миші, обраний фрагмент збільшується до розмірів вікна документа.

Для зменшення масштабу передбачені аналогічні команди. У меню View (Перегляд) це команда Zoom Out (Зменшити), що зменшує масштаб відображення на одну градацію. При застосуванні інструмента Zoom (Масштаб) необхідно натиснути і притримати клавішу <Ctrl>. Знак "+" усередині курсору інструмента зміниться на "–" і кожне натискання миші приведе до зменшення масштабу.

При одночасному натисканні комбінації клавіш <Ctrl>+<Space> інструмент Zoom (Масштаб) стає активним у режимі збільшення масштабу. За допомогою миші можливо збільшити масштаб на кілька градацій, або визначити фрагмент, який необхідно збільшити. Відпустив клавіші <Ctrl>+<Space>, активним знову стане попередній інструмент. Якщо ж додати ще і клавішу <Alt>, то тимчасово активний Zoom (Масштаб) переходить до режиму зменшення.

На керуючій панелі для масштабування призначені чотири кнопки. Перша збільшує масштаб, друга зменшує, третя приводить масштаб відображення до реального розміру документа, четверта встановлює його таким, щоб сторінка документа була видна цілком.