Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Робота в PageMaker з інтервалами

У програмі можна здійснювати настройка інтервалів. При цьому досягається ідеальна виключка рядків у публікаціях, а в книжкових виданнях це 90% рівня якості продукції.

Міжсловні і міжсимвольні інтервали – основний інструмент регулювання виключки рядків. Згадані властивості тексту взаємозалежні, і зміна одного викликає необхідність корегування іншого. Параметри виключки, інтервалів і атрибути форматування абзацу складають систему стилів PageMaker.

Завдання значень інтервалів

Значення пробілів і міжсимвольні інтервали регулюють щільність тексту в PageMaker не тільки в тексті, виключеному за форматом, але й у тексті, вирівняному за лівим або правим краєм. Ці атрибути задаються у вкладеному вікні Spacing Attributes (Інтервали), що відкривається кнопкою Spacings (Інтервали) діалогового вікна Paragraph Specifications (Параметри абзацу).

Розмір пробілів. Величина пробілу є одним з головних атрибутів гарнітури, як і рисунок літери. За допомогою діалогового вікна Spacing Attributes (Інтервали) можна впливати на ширину пробілу в наборі. В правій частини діалогового вікна задається величина Word space (Міжсловні). Вона визначається трьома значеннями, яким відповідають три рядки вводу – Minimum (Мінімум), Desired (Бажані) і Maximum (Максимум). За умовчуванням ці величини рівні, відповідно, 75, 100 і 150% від стандартного пробілу шрифту. Це значить, що при виключки рядків PageMaker намагається зберегти величину пробілу стандартної, якщо ж це неможливо, він скорочує пробіл не більше 1/4 або збільшує його не більше 1/2 стандартної ширини. Таким чином, значення Minimum (Мінімум) і Maximum (Максимум) задають межі діапазону, у яких ширина реального пробілу може відрізнятися від ідеальної, а величина Desired (Бажані) саме і визначає це ідеальне значення.

Зміна значень міжсловного інтервалу сильно впливає як на обсяг текстового блоку, так і на зовнішній вигляд тексту. Для підтвердження цього факту необхідно від форматувати два однакових абзаци в таким чином: першому додати значення атрибутів Maximum (Максимум), Desired (Бажані) і Minimum (Мінімум), відповідно, 50/75/100%, а другому – 100/125/200%.

Величина міжсимвольних інтервалів.При розробці шрифту, крім рисунка літери і діапазону пробілу, задається і міжсимвольна відстань. Вона регулюється величиною оптичного поля букви. Оптичне поле складається із ширини символу і бічних просвітів, що примикають у йому (напівапрошів). Міжсимвольна відстань складається з двох напівапрошів сусідніх букв.

Міжсимвольні інтервали також задаються в діалоговому вікні Spacing Attributes (Інтервали), що відкривається кнопкою Spacings (Інтервали) діалогового вікна Paragraph Specifications (Параметри абзацу). За умовчуванням значення міжсимвольних інтервалів рівни: Minimum (Мінімум) -5%, Desired (Бажані) 0%, Maximum (Максимум) 25%. Це значить, що в процесі виключки PageMaker має стандартний міжсимвольний інтервал, а якщо це неможливо, то необхідно збільшувати його не більше ніж на 25% або зменшувати не більше ніж на 5%. Установки міжсимвольного інтервалу можна змінювати залежно від вимог до конкретної публікації. Як варіант, необхідно проставити у всіх трьох рядках нульове значення, при цьому міжсимвольний просвіт буде стандартним. Відступ від ідеальної величини в міжсимвольних відстанях створюють оптичне поле літер.

Інтервали в тексті з рваним краєм.Значення Minimum (Мінімум) і Maximum (Максимум) не впливають на зовнішній вигляд тексту – у ньому всі проміжки мають стандартну ширину. Але атрибут Desired (Бажані) регулює значення цієї ідеальної ширини міжсимвольних і міжсловних інтервалів. Таким чином, для збільшення міжсловного інтервалу в тексті необхідно ввести в полі Desired (Бажані) області Word space (Міжсловні) число більше 100%, а для збільшення міжсимвольного проміжку – ввести в полі Desired (Бажані) області Letter space (Міжбуквені) число більше 0%. За допомогою атрибута Desired (Бажані) можна також регулювати обсяг, займаний текстом, як і за допомогою трекінга, автоматичного кернінга і регулювання ширини символів.

Установка автоматичного кернінга. Всередині кожної гарнітури є таблиця кернінга, що включає десятки, сотні, а іноді і тисячі кернінговых пар. У випадку текстових процесорів дані про кернінг не використовуються. PageMaker має чудові можливості в області автоматичного кернінга, і при його здійсненні застосовуються матеріали таблиць кернінга. Це здійснюється не завжди, а тільки при включеному прапорці Pair kerning (Кернінг пар) вкладеного діалогового вікна Spacing Attributes (Інтервали).

При тексті дрібного кегля між буквені просвіти стають такими маленькими, що впливу кернінга не видно. У тому ж діалоговому вікні Spacing Attributes (Інтервали) можна задати найменший кегль, при якому виконується автоматичний кернінг пар. Це значення задається в рядку вводу Auto above ... points (понад ... пункти). За умовчуванням це число дорівнює 4 пунктам.

Різниця між регулюванням міжсимвольних відстаней і кернінгом у тому, що: кернінг виконується для поліпшення зорового сприйняття пар символів тільки в цих парах, атрибути міжсимвольних відстаней у вікні Spacing Attributes (Інтервали) змінюються для всіх символів даного абзацу однаково.