Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Баланс стовпчиків

Якщо публікація оформлена в трьох колонках, то стовпчик повинен бути приведений до однакової довжини. Це здійснюється у діалоговому вікні доповнення Balance columns (Баланс колонок), яке включається командою вкладеного меню Plug-ins (Доповнення) меню Utilities (Сервіс).

Для збалансування стовпчика по-перше необхідно виділити його за допомогою інструмента Pointer (Стрілка). Для вирівнювання верхнього або нижнього краю виділених стовпчиків необхідно натиснути мишею на відповідному бажаному варіанту піктограмі. Як правило, вирівнюються нижні краї стовпчиків. Для розміщення залишкових рядків у лівому стовпчику необхідно натиснути мишею на лівій нижній піктограмі. Якщо ці рядки необхідно розмістити в правому стовпчику, то це здійснюється натисканням на правій нижній піктограмі. Після натискання мишею на кнопці ОК доповнення визначає довжини усіх виділених стовпчиків і обчислює їх середнє арифметичне. Після цього можна зверстати усі виділені стовпчики за цією довжиною. Однак, вертикальна виключка зі збільшенням інтерліньяжу при цьому не здійснюється – все обмежується розподілом рядків у всіх колонках нарівно. Результат майже завжди вимагає додаткового настройка, але після відпрацьовування доповнення її виконати простіше, ніж "з нуля". Всі атрибути абзаців, що регулюють проходження тексту (вирівнювання за сіткою, усунення висячих рядків), мають пріоритет перед діями доповнення Balance columns (Баланс колонок).

Тема 2. Обробка, компонування та оформлення тексту Імпорт тексту в PageMaker Текстові блоки і матеріали

Весь текст у програмі, будь то кілька слів або тисячі сторінок, розміщається в блоках. Текстовий блок видно, якщо виділити текст на сторінці PageMaker інструментом Pointer (Стрілка). Зверху і знизу виділеного текстового блоку з'являються горизонтальні лінійки (межі блоку) з індикаторами стану тексту поза блоком. Виділений блок можна переміщати, змінювати розміри, повертати, у точності як графічний об'єкт.

На сторінці можна розташовувати один або кілька текстових блоків, ізольованих або зв'язаних у ланцюг. Один ізольований текстовий блок або послідовність зв'язаних один з одним блоків утворюють матеріал. Якщо змінити розміри текстового блоку в ланцюгу (крім останнього), текст матеріалу переміститься так, щоб знову максимально заповнити кожний із блоків.

Для зміни числа рядків у блоці (вертикального розміру) необхідно обрати інструмент Pointer (Стрілка) і перетягнути індикатор стану блоку нагору або вниз. За мірою збільшення або зменшення текстового блоку текст втягується в нього з інших матеріалів або видавлюється в них. Символи усередині індикаторів позначають стан тексту поза поточним текстовим блоком.

Порожній індикатор – це свідчить про те, що за межами блоку немає більше тексту. Знак плюс вказує, що даний текстовий блок знаходиться в ланцюгу зв'язаних блоків. Червона стрілка вниз на нижній межі блоку свідчить про те, що за його межами є нерозміщений текст.

Піктограми розміщення тексту

Текст у програмі може розміщатися при імпорті в одному з режимів – автоматичному, напівавтоматичн і ручному. Кожному режиму відповідає свій вигляд покажчика.

Ручне розміщення

Розміщення тексту в ручному режимі найбільш складне. Після натискання на сторінці весь текст розташовується в першому текстовому блоці. Для розміщення його на наступній сторінці необхідно натиснути на індикаторі надлишкового тексту, перейти на наступну сторінку публікації і знову натиснути.

У даному режимі є можливість розміщати текст у блоках довільного розміру. Для цього необхідно навести готовий до розміщення покажчик до місця на сторінці або на монтажному столі, де повинний розміщатися текстовий блок, і протягти його сторінкою. Після того відпустити кнопку миші, що приведе до створення текстового блоку, заповненого імпортованим текстом.

Якщо при розміщенні натиснути мишею між межами стовпчика, текст, що знаходився в піктограмі ручного розміщення, заповнює колонку вниз від місця натискання до нижнього поля сторінки або до іншого текстового блоку. При цьому ширина текстового блоку відповідає ширині стовпчика або сторінки.

Для розміщення тексту у ручному режимі необхідно зняти прапорець Autoflow (Автозаповнення) в меню Layout (Макет). Для тимчасового переходу від автоматичного на ручне заповнення необхідно натиснути клавішу <Ctrl>.

Автозаповнення

При автоматичному розміщенні після першого натискання програма розміщає в публікації весь імпортований текст. Він розміщається в межах смуг набору та автоматично переходить зі стовпчика на стовпчик і зі сторінки на сторінку. При необхідності в кінець публікації додаються нові сторінки.

Режим включається встановленням прапорця Autoflow (Автозаповнення) в меню Layout (Макет). Для тимчасової зміни режиму ручного розміщення тексту на автоматичний режим необхідно натиснути і не відпускати клавішу <Ctrl>. При зміні режимів розміщення тексту змінюються і піктограми розміщення.

Автоматичний режим зручний для початкового розміщення великого матеріалу, що займає багато сторінок – наприклад, розділу книги або технічного звіту. У випадку складного розміщення тексту на сторінці (наприклад, в ілюстрованому журналі) такий режим не застосовується.

Напівавтоматичне розміщення тексту

У цьому режимі після натискання мишею в межах сторінки або стовпчика текст автоматично розміщається до її нижнього краю або до межі іншого текстового блоку. Однак після розміщення фрагмента тексту програма відразу готова до розміщення наступного. Сторінки в публікацію самостійно не додаються. Напівавтоматичний режим зручно застосовувати для прискореного розміщення тексту в складних макетах. Для переходу до цього режиму в процесі розміщення тексту необхідно натиснути та утримувати клавішу <Shift>.

Таким чином, кожний інструмент має своє призначення. Текст художньої книги без ілюстрацій розміром у 500 сторінок не розміщають вручну. Однак при верстці невеликих публікацій і видань зі складним розміщенням текстових блоків (газет, журналів, каталогів) автоматичний режим лише нашкодить, тому краще скористатися ручним або напівавтоматичний режими.