Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Операції пошуку і заміни

При роботі в редакторі матеріалів можна застосовувати інструмент пошуку і заміни. У редакторі матеріалів можна здійснювати автоматичну "чистку" тексту, здійснювати глобальні заміни одного слова іншим і розміщення додавань предметного покажчика, призначати стилі в публікації.

Діалогові вікна Find і Change.Для операції пошуку і заміни слів існують два різних діалогових вікна – Find (Знайти) і Change (Замінити). Так само, як і діалогове вікно перевірки орфографії, діалогові вікна пошуку і заміни можна розміщати будь-де у вікні публікації. Це дозволяє проконтролювати, у якому контексті виконується заміна, оскільки замінна частина тексту виділяється кольором.

Крім того, ці вікна не модальні – при цьому вікно пошуку або заміни залишається відкритим, але неактивним. Пошук завжди здійснюється, починаючи від точки вставки.

Друге вікно містить всі елементи першого, стосовно пошуку послідовності символів і додатків, що зв'язані з заміною. Таким чином, у вікні Change (Замінити) можна здійснювати пошук (також як і у вікні Find (Знайти)).

Концепція пошуку і заміни

При виконанні операції пошуку і заміни задються два параметри – зразок і заміну. При цьому операція пошуку знаходить саме такі послідовності символів і тільки їх.

На операцію заміни не діє команда Undo (Скасувати), тому обов'язково необхідно зберігати документ перед проведенням глобальної заміни. Необхідно проаналізувати послідовність символів зразка і заміни, задати коректну область пошуку, потім здійснити декілька окремих замін з цими параметрами. Тільки після цього можна приступити до глобальної заміни послідовності символів тексту. Якщо заміна була невдалою, то завжди є можливість повернутися до останньої збереженої версії командою Revert (Відновити). Якщо публікація не була збережена перед виконанням команди заміни, то можна здійснити відбудову-міні-відновлення – операція, що відновить стан публікації на момент останнього автоматичного збереження. Для виконання відбудови-міні-відновлення необхідно натиснути клавішу <Shift> при виборі команди Revert (Відновити). При цьому програма PageMaker виконає міні-збереження при переході на нову сторінку, при вставці або видаленні сторінки, друкуванні, переключенні режимів верстки і текстового, використанні системного буфера, натисканні мишею на піктограмі активної сторінки, зміні параметрів сторінки.

Атрибути пошуку

Крім пошуку за зразком, введеному в рядку Find what (Знайти текст), PageMaker може здійснювати пошук і заміну атрибутів форматування символів і абзаців, у тому числі і стилів. Для того щоб скористатися цими можливостями, натиснути на одній із кнопок – Char attributes (Атрибути шрифту) або Para attributes (Атрибути абзацу).

У кожному з цих вікон є два поля. У верхньому Find what (Знайти текст) вказуються атрибути зразка для пошуку, у нижньому Change to (Замінити на) – атрибути заміни. Для пошуку за атрибутами не потрібно вводити значення в рядки вводу головного вікна Change to (Замінити на). З іншого боку, можна здійснити пошук за атрибутами для додаткової конкретизації області пошуку.

Пошук за атрибутами може компенсувати відсутність стилів символів у PageMaker.

За допомогою вікна пошуку і заміни можна розмічати стилем великі обсяги тексту.

Якщо в діалоговому вікні Change (Замінити) зазначені атрибути пошуку, то назви рядків Find what (Знайти) і Change to (Замінити на) стануть підкресленими. Для виключення атрибутів форматування з критерію пошуку, досить натиснути на відповідній кнопці атрибутів при натиснутій клавіші <Alt>.