Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Форматування абзаців

Абзац – це основний елемент форматування PageMaker. Для одержання статусу абзаца послідовність набраних символів повинна закінчуватися особливим службовим символом – ознакою кінця абзацу. Щораз, при натисканні на клавішу <Enter> відбувається введення в текст ознаки кінця абзацу. При цьому поточний рядок обривається і весь текст, що знаходиться праворуч від точки вводу символу кінця, переміщається на новий рядок. В редакторі матеріалів, вбудованому текстовому редакторі PageMaker, необхідно включити режим відображення ознак кінця абзацу в діалоговому вікні Preferences (Установки).

Абзац є мінімальною структурною одиницею, до якої можна застосувати виключку (вирівнювання тексту за горизонталлю), новий рядок, метод розрахунку інтерліньяжу, установку позицій табуляції, керування переносами, лінійки, відбиття та ін. Атрибути форматування абзацу задаються для всього абзацу в цілому. Атрибути форматування символу – накреслення, кегль або кернінг, можна задати для будь-якого числа літер.

Завдання атрибутів абзацу в програмі

Атрибути абзацу створюються стандартними методами – у спеціальному діалоговому вікні Paragraph Specifications (Параметри абзацу), а також з використанням меню, що керує палітри і кнопок панелі керування. Вікно атрибутів абзацу відкривається командою Paragraph (Абзац) меню Туре (Текст) або контекстного меню, або комбінацією клавіш <Ctrl>+<M>, або натисканням на кнопці Paragraph,Specifications панелі керування.

Деякі атрибути задаються командами меню Туре (Текст). Більшість атрибутів можна модифікувати, використовуючи керуючу палітру.

Для одержання доступу до потрібних атрибутів необхідно перевести палітру в режим Paragraph натисканням кнопки з зображенням ознаки кінця абзацу або комбінацією клавіш <Ctrl>+<Shift>+<'>. Крім того, деякі команди, що зв'язані з форматуванням абзаців, виведені у вигляді кнопок керуючої панелі.

Виключка рядків

Виключкою рядків називається характер розміщення тексту на сторінці. Типи виключки:

Виключка за лівим краєм (<Ctrl>+<Shift>+<L>). Масив тексту вирівнюється за лівою межею стовпчика. Перші символи кожного рядка розташовуються в строго вертикальну лінію. Останні символи в рядку розташовуються вільно, утворюючи "рваний правий край".

Виключка за правим краєм(<Ctrl>+<Shift>+<P>). При такому розташуванні символи вирівнюються за правим краєм стовпчика і притискаються до нього. Така виключка називається "рваний лівий край", це дзеркальне відображення виключки за лівим краєм.

Виключка за центром (<Ctrl>+<Shift>+<C>). Текст розташовується в середині рядка. PageMaker обчислює загальну ширину всіх символів даного рядка з урахуванням міжсловних і міжсимвольних інтервалів, ділить цю величину навпіл і складає знайдену середину рядка із середньою лінією текстового блоку.

Виключка за форматом(<Ctrl>+<Shift>+<J>). Таке розміщення тексту поєднує виключку за правим і лівим краями. Крайні символи в правій і лівій частині рядка розташовуються за вертикальними лініями, що сполучені з межами текстового блоку, а текст рядка рівномірно розподіляється між цими крайніми точками, крім останнього рядка абзацу, що не розтягується за форматом, а залишається незмінним. При цьому PageMaker збільшує міжсимвольні інтервали та пробіли. Настройка розміщення тексту – керування розмірами міжсимвольних інтервалів і пробілів при виключке за форматом ії настройка переносів. За допомогою настроювань абзацу можна досягти рівномірного розміщення виключеного за форматом тексту, що неможливо або дуже важко при використанні текстового процесора.

Повна виключка(<Ctrl>+<Shift>+<F>). Всі рядки абзацу, включаючи останній, розтягуються за форматом. При цьому міжбуквені пробіли в окремих рядках можуть зрости до декількох сантиметрів.