Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Маскування

Кожна з геометричних фігур, побудованих графічними інструментами програми PageMaker, може використовуватися для масування будь-якого іншого об'єкта. В якості маскування об'єкта може виступати текстовий блок PageMaker, інший графічний об'єкт PageMaker або імпортоване графічне зображення. Можна уявити собі маскування як різновид кадрування.

Якщо для маскування обрано декілька об'єктів, то маскою завжди є самий верхній з них. фон видне тільки крізь прозорі ділянки маскованого об'єкта.

Операція маскування здійснюється без супутнього групування об'єктів. Якщо в момент виклику меню Element (Елемент) для вибору команди Mask (Застосувати маску) тримати натиснутою клавішу <Shift>, обидві операції будуть виконані одночасно. Скасування маскування із супутнім розгруповуванням виконуються за допомогою команди Unmask and Ungroup (Скасувати маску і розгрупувати), що з'являється в меню Element (Елемент) при його розкритті з натиснутою клавішею <Shift>. При цьому клавіша <Shift> не чинить ніякого впливу на комбінацію клавіш, еквівалентну команді маскування, – <Ctrl>+<6>.

Тема 4. Алфавітний покажчик, зміст і пагінація

Будь-який багатосторінковий документ повинен бути розбитий на дрібні. Така організація роботи дає ряд переваг:

1. Підвищення стійкості роботи PageMaker. Чим більше файл, тим більше ймовірність внутрішнього збою в ньому. Розбивка великого файлу публікації на кілька файлів меншого обсягу знижує цю ймовірність. Крім того, в окремі файли виносяться зміст і предметний покажчик. Ці два компоненти книги складаються автоматично. Рекомендується залишати їх в окремому файлі для прискорення доступу до них з будь-якої публікації. При розбивці можна автоматизувати збір публікації за допомогою команди Book (Книга), у тому числі оформити суцільну пагінацію, зміст і предметний покажчик для всієї публікації. При такому структуруванні матеріалу публікації можлива роздільна пагінація, наприклад для основного тексту і додатків.

Методи роботи зі сторінками публікації

Вставка сторінок

У PageMaker існує чотири способи додавання сторінок у публікацію.

Автоматичний режим розміщення тексту додає сторінки автоматично в процесі розміщення тексту в колонках.

Діалогове вікно Document Setup (Параметри документа). У цьому вікні можна додавати в кінець публікації будь-яка кількість сторінок.

Комбінація клавіш <Ctrl>+<Alt>+<Shift>+<G> використовується для вставки однієї сторінки. Вона вставляється після поточного розвороту.

Діалогове вікно Insert Pages (Вставити сторінки), що відкривається однойменною командою меню Layout (Макет) або вибором з контекстного меню, викликаного натисканням правої кнопки миші на піктограмах сторінок унизу головного вікна документа. З цього діалогового вікна можна вставити або видалити потрібне число сторінок у будь-якому місці публікації, задавши для них кожної з наявних шаблонів.

Нові сторінки вставляються порожніми, на них присутні тільки елементи, що перенесені зі сторінки-шаблона. За умовчуванням знову вставлені сторінки форматуються щодо основної сторінки-шаблона, якщо зворотне не зазначено в списку діалогового вікна команди вставки. У списку вказується розташування вставлених сторінок: до поточного, після поточного, між сторінками активного розвороту. При встановленні прапорця Facing pages (Розворот) в діалоговому вікні Document Setup (Параметри документа) програма PageMaker за умовчуванням пропонує вставити дві сторінки. Якщо нові сторінки вставляються в середину ланцюга сторінок матеріалу цілісність ланцюга зберігається, але нові сторінки не включаються до неї.

При вставці в режимі Facing pages (Розворот) діалогового вікна Document Setup (Параметри документа) непарного числа сторінок парні сторінки публікації стануть непарними і навпаки. Для вставки сторінки таким чином необхідно включити прапорець Adjust layout (Настройка макета). При цьому PageMaker автоматично змінить поля і нумерацію всіх наступних сторінок, скорегує розташування всіх елементів, щоб у таким чином скомпенсувати різницю в ширині внутрішніх і зовнішніх полів. Після вставки непарного числа сторінок у публікацію з двостороннім друкуванням необхідно перевірити стан макета сторінок, порушених перестановкою, щоб переконатися в правильності автоматичного настройка.

Наявність декількох способів вставки сторінок дозволяє використовувати саме той з них, що зручніше в даний момент роботи. Найшвидший спосіб для більшості випадків – з використанням контекстного меню, за допомогою якого можна швидко додати дві сторінки після поточного розвороту (без відкриття діалогового вікна). Якщо ж потрібно додати інше число сторінок, з того ж контекстного меню необхідно відкрити вікно Insert Pages (Вставити сторінки).

Видалення сторінок

Видалити сторінки в PageMaker можна за допомогою наступних діалогових вікон:

Діалогове вікно Document Setup (Параметри документа), рядок вводу Number of pages (Кількість сторінок). Якщо ввести в цей рядок число, яке менше кількості сторінок у документі, то будуть вилучені всі сторінки документа, що перевищують нове значення. Зайві сторінки віддаляються, починаючи з кінця документа. При цьому PageMaker не потребує підтвердження видалення сторінок.

Діалогове вікно Remove Pages (Видалити сторінки)викликається однойменною командою меню Layout (Макет) або контекстного меню піктограм. Робота з цим діалоговим вікном дуже проста. Досить ввести в поле номера небажаних сторінок. Перед видаленням програма PageMaker запросить підтвердження.

Текстові блоки матеріалів, що розташовувалися на вилучених сторінках, пропадають, але текстові блоки на сторінках, що знаходяться перед і після вилучених, залишаються зв'язаними.

Переміщення за сторінками публікації

Переміщатися за сторінками публікації можна різними способами:

1. Натисканням миші в нижній частині вікна публікації на піктограмі з номером потрібної сторінки. (Якщо рядок піктограм не містить номер потрібної сторінки, то необхідно застосувати кнопку-стрілку).

2. Обравши з меню Layout (Макет) команду Go to Page (Перейти до сторінки) і ввести номер потрібної сторінки. Аналог цієї команди – комбінація клавіш <Alt>+<Ctrl>+<G>.

Щоб перейти до попередньої сторінки (або розвороту), необхідно натиснути клавішу <Page Up>; щоб перейти до наступної сторінки (або розвороту) – клавішу <Page Down>.

У текстовому режимі, у межах розвороту можна переміщатись від рядка до рядка клавішами керування курсором. Дійшовши до останнього (першого) символу на сторінці, курсор не буде рухатися нижче (вище). Натисканням клавіші <Page Down> (<Page Up>), можна перейти на наступну (попередню) сторінку або розворот. При цьому курсор зявиться в позиції першого символу наступного розвороту, якщо блоки на сусідніх сторінках зв'язані.

3. Натисканням клавіші <Shift> і, утриманням її, необхідно обрати команду Go to Page (Перейти до сторінки) меню Layout (Макет). Сторінки розгортаються починаючи з першої. Зображення кожної з них якийсь час затримується на екрані. Щоб зупинити це, необхідно натиснути кнопку миші або будь-яку клавішу на клавіатурі.

Сортування сторінок

Для перекомпонування публікації необхідно переставити сторінки прямо в режимі макета. Діалогове вікно Sort Pages (Сортувати сторінки) відкривається однойменною командою меню Layout (Макет). Під кожною зі сторінок розташована її ж піктограма, на якій позначена орієнтація сторінки (парний або непарна) і її порядковий номер.

Для переміщення сторінки на нове місце досить її виділити і перетягнути мишею. У процесі перетаскування покажчик миші приймає форму стопки сторінок, а в діалоговому вікні з'являється чорна смуга, що вказує поточне місце розташування переміщеної сторінки. Для виділення декількох сторінок необхідно здійснити натискання мишею на іншій і наступній сторінках при натиснутій клавіші <Shift>.

Для виділення однієї зі сторінок розвороту у момент натискання мишею на ній необхідно утримати натиснутою клавішу <Ctrl>. Для встановлення виділеної сукупності сторінок між двома сторінками розвороту необхідно натиснути клавішу <Ctrl> до початку її перетаскування. Розміри діалогового вікна Sort Pages (Сортувати сторінки) можна збільшувати або зменшувати перетаскуванням кожного з кутів або кожної зі сторін. Для мініатюрного уявлення виділених сторінок з відображенням рядків тексту і графіки необхідно натиснути мишею на кнопці Detail (Вміст). Після перетаскування вигляд піктограм сторінок змінюється. Тепер під кожною переміщеною сторінкою знаходиться подвійна піктограма. На ній показана орієнтація і номер сторінки до перестановки (сторінка обведена пунктиром) і після її (мініатюра має суцільний контур).

Кнопка Options (Варіанти) відкриває вкладене діалогове вікно. Режим показу вмісту всіх сторінок включається прапорцем Show detailed thumbnails (Показати вміст сторінок). Зроблені в діалоговому вікні Options (Варіанти) зміни запам'ятовуються як локальне умовчання.

Перед сортуванням сторінок обов'язково необхідно зберегти публікацію, щоб у разі потреби можна було відновити її вихідний стан.

При перекомпонуванні сторінок ланцюги текстових блоків зберігаються, тому в публікації зчепленими є блоки, що знаходяться на вилучених один від одного сторінках, а блоки сусідніх сторінок взагалі належать до різних матеріалів. Сортування сторінок, таким чином здійснюється на заключній операції верстки.

Перекомпонування, особливо якщо переноситься тільки одна сторінка з розвороту, може привести до зміни парності сторінок. Тому таку дію необхідно проводити при включеному прапорці автоматичної настройки макета в діалоговому вікні Document Setup (Параметри документа). У протилежному випадку зміна парності сторінки може викликати зсув об'єктів через різницю між внутрішнім і зовнішнім полями сторінки.