Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Угруповання об'єктів

Часто операції переміщення, масштабування, вирівнювання та ін. необхідно здійснити не над окремим об'єктом, а над сукупністю об'єктів. У більшості випадків для цього недостатньо виділити групу об'єктів, оскільки всі операції, крім переміщення, визначені тільки для одного об'єкта. PageMaker, не пропонуючи можливостей роботи над декількома виділеними об'єктами одночасно, має команду визначення їх як групи, що є об'єктом. Просто такий об'єкт складається з декількох. Група є об'єктом і до неї можна застосовувати всі операції (переміщення, масштабування, нахилу, обертання та ін.), в ході яких відносне положення і розміри складових груп об'єктів підтримуються постійними.

Сценарії масштабування текстових блоків присутні в наборі доповнень PageTools 2.1 фірми Extensis.

Угруповання здійснюється командою Group (Згрупувати) меню Element (Елемент) або комбінацією клавіш <Ctrl>+<G>. Об'єднання об'єктів у групу не позбавляє можливості окремого редагування кожного об'єкта. Для цього об'єкт необхідно попередньо виділити, утримуючи клавішу <Ctrl>. Якщо потреби в об'єднанні об'єктів немає, то групу можна розформувати зворотною командою Ungroup (Розгрупувати) або комбінацією клавіш <Ctrl>+<Shift>+<G>.

Масштабування об'єктів

Точне масштабування графічних об'єктів здійснюється за допомогою керуючої палітри. При цьому використовуються поля Н (В) і W (Ш), що задають розміри об'єкта в абсолютних одиницях або відсотках від поточних розмірів. При виділеному на сторінці об'єкті в цих полях відображаються поточні розміри об'єкта. Додавання нових значень до цих полей приведе до зміни розмірів об'єкта. На масштабування впливає положення якірної точки і перемикачів пропорційного масштабування і масштабування "під принтер". Розміри об'єкта змінюються таким чином, щоб положення якірної точки залишалося постійним.

Якщо включено режим пропорційного масштабування, то при зміні розмірів об'єкта підтримується постійне співвідношення сторін його габаритного прямокутника. Це дозволяє масштабувати зображення зі збереженням пропорцій.

Для поступової зміни розмірів виділеного об'єкта не обов'язково щораз вводити в поля розміри нових значень – можна скористатися розташованими поруч (ліворуч) кнопками з зображеними на них трикутними стрільцями. Ці кнопки змінюють координату об'єкта на величину кроку, заданого в діалоговому вікні Preferences (Установки). Так само, як і при позиціюванні об'єкта, натиснута клавіша <Shift> збільшує цей крок у 10 разів.

До масштабування належить і переміщення об'єкта в режимі зсуву якірної точки. Цей режим включається натисканням миші на піктограмі якірної точки в керуючій палітрі. При цьому квадратик, що зображує на ній якірну точку, зміннюється на двонаправлену стрілку або дві перпендикулярні стрілки (при умові, що активна точка в центрі).

Зміна координат об'єкта в режимі зсуву якірної точки приводить не до зміни положення об'єкта на сторінці, а до його масштабування. Нова введена координата застосовується до якірної точки, але протилежні їй точки габаритного прямокутника залишаються на місці. Це дає такий же ефект, як при переміщенні цієї точки габаритного прямокутника мишею до заданої координати, що приводить до перекручування об'єкта. Включена кнопка пропорційного масштабування дозволяє пропорційно змінювати розмір. Якщо якірна точка знаходиться в центрі об'єкта, то ніяких відмінностей у режимах її фіксації і зсуву немає.

При виділеному растровому зображенні в керуючій палітрі з'являється кнопка масштабування з врахуванням дозволу принтера. При масштабуванні вже растрованих зображень розмір повинен змінюватися на кратну дозволу пристрою величину. Це здійснюється кнопкою масштабування "під принтер". Значення дозволу принтера PageMaker бере з установок вікна Document Setup (Параметри документа). Це значення застосовується PageMaker тільки при масштабуванні нерастрованої графіки.

Нахил

Іноді цю операцію називають перекошуванням (Leaning) об'єкта. Суть операції нахилу: при фіксації нижньої сторони габаритного прямокутника об'єкта зміщається вправо або вліво його верхня сторона, після чого об'єкт "нахиляється", відповідно, вправо або вліво.

При нахилі об'єкта з зафіксованою активною точкою остання залишається на місці, а всі інші точки об'єкта зміщаються щодо неї, формуючи нахил відповідно до параметра. Зсув відраховується від активної точки. При нахилі об'єкта із зміщеною активною точкою вона змінює своє положення, а протилежна точка об'єкта залишається на місці.