Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч1 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
637.95 Кб
Скачать

Вирівнювання об'єктів

Вирівнювання за лінійками

При переміщенні об'єктів координати сторін їх габаритних прямокутників зазначаються на лінійках пунктирними лініями. Це дозволяє точно розмістити об'єкт на сторінці публікації. Точність розміщення значн зростає при включенні режиму вирівнювання командою Snap to Rulers (Вирівняти за лінійками) меню View (Перегляд). При цьому попередньо повинно бути включено відображення лінійок командою Show Rulers (Показати лінійки) того ж меню. При включеному режимі вирівнювання за лінійками об'єкт може бути розміщений тільки таким чином, щоб дві сторони його габаритного прямокутника збігалися з розподілами лінійок.

Вирівнювання за лінійками здійснюється при великому збільшенні, щоб розподілення лінійки розташовувались один від одного на достатню відстань.

Вирівнювання за направляючими і межами колонок

Цей спосіб застосовується найбільш широко, особливо на перших етапах створення макета. Точність розміщення об'єктів щодо направляючих забезпечується за рахунок притягання до них об'єктів. Якщо об'єкт знаходиться досить близько до направляючої або межі стовпчика, PageMaker автоматично переміщає об'єкт таким чином, щоб сторона відповідного габаритного прямокутника збіглася з направляючий. Для застосування вирівнювання за направляючими необхідно включити відображення направляючих командою Show Guides (Показати направляючі) в меню View (Перегляд) і режим вирівнювання – командою Snap to Guides (Вирівняти за направляючими) того ж меню. Направляючі можуть бути захищені від випадкових переміщень командою Lock Guides (Закріпити направляючі) і розблоковані повторним вибором цієї команди. Якщо направляючі розташовані занадто часто, то вони можуть лише заважати сприйняттю макета. Це усувається переміщеннямн направляючих вниз, під всі елементи макета, командою Send Guides to Back (Направляючі назад). Якщо в направляючі не потрібні, то вони можуть бути вилучені з поточної сторінки або розвороту командою Clear Ruler Guides (Видалити направляючі) цього ж меню.

Направляючі можуть бути розміщені на сторінку з абсолютною точністю за допомогою доповнення Grid Manager (Модульна сітка). При цьому об'єкт, вирівняний за направляючими, займе на сторінці положення зі строго визначеними координатами. За допомогою направляючих можна точно розміщати об'єкти один щодо іншого, якщо вирівняти їх щодо однієї направляючої.

Лінії і багатокутники, створені відповідними інструментами PageMaker, можуть мати досить товстий контур. Тому горизонтальні і вертикальні лінії вирівнюються за однією з сторін з врахуванням контура. Похилі лінії вирівнюються геометрично, тобто без врахування контура.

Для багатокутників габаритний прямокутник не обов’язково збігається з положенням обмежників. Вони можуть знаходитися як усередині, так і зовні контура залежно від того, рисували прямокутник, рухаючи за годинною стрілкою або проти.

Вирівнювання завданням координат

Крім позиціювання об'єктів перетаскуванням мишею, можна безпосередньо задати їх координати на сторінці, використовуючи керуючу палітру.

Значення координат об'єкта в полях X і Y керуючої палітри можна змінювати: введенням нового значення в полі вводу, натисканням на розташованій поруч з Мім (ліворуч) кнопки з трикутними стрілками. Крок, з яким при цьому буде змінюватись координата, відповідає встановленому в полях Horizontal nudge (Горизонтальна настройка) і Vertical nudge (Вертикальна настройка). При натиснутій клавіші <Shift> координата змінюється з великим у 10 разів кроком. Змінювати координати об'єктів з таким же кроком можна і просто натискаючи клавіші стрілок на клавіатурі. Клавіша <Shift> при цьому виконує ту ж функцію.

Безпосереднім завданням координат можна вирівнювати об'єкти один щодо одного – досить задати для них однакові координати.

Вирівнювання об'єктів один до одного командою Align Objects

Найпростішим засобом вирівнювання об'єктів один до одного є команда Align Objects (Розмістити об'єкти) меню Element (Елемент) або комбінація клавіш <Ctrl>+<Shift>+<E>. При цьому на екрані з'являється діалогове вікно Align Objects (Розмістити об'єкти), у якому необхідно обрати варіанти вирівнювання або розподілення. Команда є доступною, якщо на сторінці виділено не менш двох будь-яких об'єктів.

Вирівнювання здійснюється внутрішнім, пов'язаним з вікном попереднього перегляду, поруч кнопок. Кнопки, що знаходяться праворуч від вікна, задають вертикальне вирівнювання, а розташовані знизу – горизонтальне. Набори кнопок для вертикального і горизонтального вирівнювання абсолютно однакові і виконують ті ж функції.

Маніпулюючи цими кнопками, можна одночасно задати тип вирівнювання за вертикаллю і горизонталлю або тільки за одним з вимірів, включивши для іншого кнопку "без вирівнювання". Після натискання на кнопці ОК діалогове вікно буде закрито, а до виділених об'єктів буде застосоване задане вирівнювання. При вирівнюванні за середніми лініями немає способу задати "вірно розташований" об'єкт, щоб всі інші вирівнювалися за ним. Вирівнювання ж здійснюється за середньою лінією виділених об'єктів. Вирівнювання за межами об'єктів залишає на місці самий крайній об'єкт, вирівнюючи інші за ним.

Ще одною з можливостей команди Align Objects (Розмістити об'єкти) є розподілення об'єктів.

При виборі режиму розподілення праворуч від кнопок з'являється перемикач, який має два положення: Distibute within bounds (У межах області) і Distribute fixed amount (Із заданим інтервалом). Якщо він знаходиться в першому положенні, то об'єкти розподіляються так, щоб відстань між заданими їх межами або проміжки між ними були однаковими. При цьому об'єкти, що знаходяться на краях, не змінюють свого положення, а інші розподіляються між ними. Друге положення перемикача відкриває поле Space (Відстань), що дозволяє задати відстань між роподіленими об'єктами або їх границями.

Вирівнювання і розподілення за різними вимірами може бути проведено однією командою. Вирівнювання і розподілення за одним виміром не може бути задано.

Вікно попереднього перегляду завжди демонструє нове положення трьох простих об'єктів після виконання команди. Назва типу вирівнювання також завжди відображається в текстових полях правої частини вікна.

PageMaker дозволяє застосовувати команду Align Objects (Розмістити об'єкти) з макромови, яка істотно додає можливостей сценаріям. Стан діалогового вікна Align Objects (Розмістити об'єкти) зберігається аж до наступного відкриття, тобто установки цього вікна створюють глобальне умовчання.