Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

1.4.6.2 Палітурка

Палітурку виготовляють з картону. Її рубають на прямокутники потрібних розмірів, після чого поєднують в одне ціле папером, ледерином, коленкором, тканиною або іншими матеріалами.

Виготовлення палітурок. Для цього проводять:

1. Обрізання книжкового блоку з трьох сторін.

2. Зкруглення корінця книжкового блоку. Зкруглення здійснюють для зняття напруги в корінці при відкриванні книги. Спочатку блок пригинають, а потім валики додають корінцю потрібну форму.

3. Вигинка зошитів у корінці (каширування фальців). Щоб книга не псувалася при відкриванні, фальци зошитів злегка прогинають вправо і вліво від середньої лінії корінця. Після відгину в сторону палітурки утворюються надійні упори.

4. Після нанесення клею на корінець блоку до нього притискають марлеву смужку. Марля міцно скріплює між собою зшиті зошити і являє собою надійний матеріал для кріплення палітурної кришки до книжкового блоку.

5. Приклеювання на марлю паперової смужки і капталу, яка не тільки прикрашає книгу, але і не пропускає пил між корінцем блоку і палітуркою.

6. Обтискання зді йснюється шляхом вставки і закріплення блоку у кришці.

8. Штрихування – створення борозни поруч з корінцем, щоб кришка палітурки добре відкривалася.

9. Упакування.

1.4.6.3 Обробка друкарської продукції

Обробка друкарської продукції робить її охайніше і захищає від зовнішніх впливів.

Припресування плівкою. На кришку книги за допомогою нагрівання наносять прозору полімерну плівку, яка поліпшує зовнішній вигляд і захищає картонну кришку від вогкості та бруду.

Ламінування. Процес облагороджування з однієї або одночасно з двох сторін папера (картону). З цією метою на поверхню папера наносять полімер методом розплаву.

Тиснення. На картон під тиском штампом роблять поглиблення рисунка або тексту. Іноді застосовують при тисненні фольгу або фарбу. Тиснення здійснюють на плетінні книг, запрошень, почесних грамот, аркушівок та ін. Тиснення може бути конгревне або блинтове. При конгревному тисненні рисунки виходять із двох сторін. При блинтовому поглиблення рисунка виходить з лицьової сторони.

Бронзування. Технологія, що дозволяє наносити на поверхню найтонший шар бронзового (золото) або алюмінієвого (срібло) порошку. Порошок наносять вручну або за допомогою спеціальних машин. Спочатку роблять відбиток фарбою, схожий з бронзою, а потім, поки фарба не висохнула, на її поверхню розпорошують порошок. Бронзування додає тексту і рисунку ефект покриття золотом. Якщо друкарня має бронзову фарбу, то можна не робити розпилення порошку.

Висікання. При цьому способі обробки друкарської продукції края видань приймають фігурні форми. Висікання здійснюють на спеціальних пресах на невеликій пачці аркушів фігурними ножами. При цьому аркушівки, етикетки, упакування виходять оригінальними. Щодо вирубки, то це обрізання палітурного матеріалу фрезою.

Гренування. Щоб додати поверхні подібність з полотном або іншим матеріалом застосовують спосіб обробки продукції – гренування. Для цього видання пропускають під рельєфним валиком, який видавлює потрібний рисунок.

Гумування. Застосовують для виробництва самоклеючих видань, таких як марки, етикетки, аркушівки та ін. На зворотний бік друкарської продукції наносять тонкий шар спеціального клею, що висихає, який при зволоженні здатний клеїти.

Лакування. Лак наносять на поверхню папера або картону. Такий спосіб обробки облагороджує матеріал. Крям того, він дешевше, ніж припресування.

Зафарбування обріза книжкового блоку. Найчастіше в подарункових виданнях сторони зафарбовані спеціальною фарбою. Такий спосіб обробки додає книги охайний вигляд.

Металізований обріз. У цьому випадку замість фарби наносять тонкий шар металу (сухозлітне золото, срібло).