Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

Додаток 2 глосарий термінів і визначень основних видів видань

Автореферат дисертації – наукове видання у вигляді брошури, що містить складений автором реферат проведеного їм дослідження, що представляється на здобуття вченого ступеня.

Альбом – книжкове або комплектне аркушове ізовидання що має, як правило, пояснювальний текст.

Альманах – збірник, що містить літературно-художні і (або) науково-популярні твори, об'єднані по визначеній ознаці. Альманах може бути адресований дорослому читачу або дітям. Альманах може бути також серіальним виданням.

Антологія– неперіодичний збірник, що включає обрані літературно-художні твори (або витяги з них), переважно віршовані.

Атлас – альбом, що містить зображення різних об'єктів (карти, креслення, рисунки та ін.), який слугує для навчальних або практичних цілей.

Афіша – рекламне або довідкове аркушове видання, що оповіщає про який-небудь культурний захід і призначене для розклеювання.

Багатотомне видання (багатототомник) – неперіодичне видання, що складається з двох або більш нумерованих томів, яке являє собою єдине ціле по змісту й оформленню.

Бібліографічний довідник (словник) – довідник, що містить біографічні відомості про яких-небудь осіб, списки їх праць і літератури, яке висвітлює їх життя і діяльність.

Біографічний довідник (словник) – довідник, що містить відомості про життя і діяльність яких-небудь осіб.

Брошура – книжкове видання обсягом понад 4, але не більш 48 сторінок.

Буклет – видання, яке надруковано на одному аркуші, що сфальцьоване в декілька рівнобіжних згинів без шиття. Два методи фальцювання: гармошкою, коли кожний наступний згин спрямований вбік, протилежну попередній і серветкою – згини спрямовані в одну сторону (для рекламних аркушків, проспектів, путівників).

Бюлетень – періодичне або триваюче видання, що випускається оперативно, яке містить короткі офіційні матеріали з питань, що входять у коло ведення випускаючої його організації. Періодичні бюлетені мають, як правило, постійну рубрикацію. В окремих випадках бюлетені можуть випускатися протягом короткого часу, обмеженого визначеним заходом.

Бюлетень-таблиця – бюлетень, що містить фактичні дані цифрового або іншого характеру, розташовані у формі таблиці.

Бюлетень-хроніка – бюлетень, що містить повідомлення, які відображають діяльність організації, яка його видає.

Видання – документ, призначений для поширення інформації, що утримується в ньому, що пройшов редакційно-видавничу обробку, отриманий друкуванням або тисненням, поліграфічно самостійно оформлений, що має вихідні відомості. Видання, що включає поряд із друкованим текстом записи звуків (пластинки, магнітофонні стрічки) і зображення на інших матеріальних носіях (слайди, плівки), називається комбінованим.

Видання для дозвілля – видання, що містить загальнодоступні відомості з організації побуту, різноманітним формам самодіяльної творчості, різним видам захоплень.

Видавнича продукція – сукупність видань, намічуваних до випуску або випущених видавцем (видавцями). Видавцем є юридична особа, що здійснює підготовку і випуск видання.

Видавничий каталог – каталог, що містить перелік видань, випущених видавництвом або видавничим об'єднанням за визначений період.

Виробничо-практичне видання – видання, що містить відомості за технологією, техніці й організації виробництва, а також інших областей суспільної практики, розраховане на фахівців різної кваліфікації.

Виробничо-практичний журнал – журнал, що містить статті і матеріали за технологією, техніці, економіці, організації виробництва або практичної діяльності, методичні розробки та ін., призначений працівникам визначеної галузі.

Відривний/перекидний календар – календар-щорічник настінної або настільної форми, у якому на щодня (тиждень, місяць) відведені окремі аркуші, що відриваються або перекидаються.

Газета – періодичне газетне видання, що виходить через короткі проміжки часу, що містить офіційні матеріали, оперативну інформацію і статті з актуальних суспільно-політичних, наукових, виробничих та інших питань, а також літературні твори і рекламу. Газета може випускатися протягом короткого часу, обмеженого визначеним заходом (конференцією, фестивалем та ін.). Газета може мати додаток (додатки).

Газетне видання – аркушове видання у вигляді одного або декількох аркушів друкованого матеріалу установленого формату, видавниче пристосоване до специфіки даного періодичного видання. В окремих випадках застосовується скріплення аркушів друкованого матеріалу – «газетно-журнальне видання».

Довідник – довідкове видання, що носить прикладний, практичний характер, що має систематичну структуру або побудоване за алфавітом заголовків статей. По цільовому призначенню розрізняють: науковий, масово-політичний, виробничо-практичний, навчальний, популярний і побутовий довідники.

Довідковий бюлетень – бюлетень, що містить які-небудь довідкові матеріали, розташовані в порядку, зручному для їх швидкого відшукання.

Довідкове видання – видання, що містить короткі відомості наукового або прикладного характеру, розташовані в порядку, зручному для їх швидкого відшукання, не призначене для суцільного читання.

Документально-художнє видання – літературно-художнє видання, що містить твір (твори), основою якого послужив документ, реальна подія або діяльність історичної особи.

Експрес-інформація – періодичне реферативне видання, що містить розширені і зведені реферати найбільш актуальних закордонних опублікованих матеріалів або вітчизняних неопублікованих документів, що вимагають оперативного оповіщення.

Енциклопедичний словник – енциклопедія, матеріал у якій розташований за абеткою.

Енциклопедія – довідкове видання, що містить в узагальненому вигляді основні відомості по однієї або всім галузям знань і практичної діяльності, викладені у вигляді коротких статей, розташованих в алфавітному або систематичному порядку. У залежності від кола включених відомостей розрізняють: універсальну (загальну), спеціалізовану (галузеву), регіональну (універсальну або спеціалізовану) енциклопедії.

Журнал – періодичне журнальне видання, що містить статті або реферати з різних суспільно-політичних, наукових, виробничих та ін. питань, літературно-художні твори, що має постійну рубрикацію, офіційно затверджене як даний вид видання. У залежності від приналежності розрізняють партійні, профспілкові та ін. Журнал може мати додаток (додатки).

Журнальне видання – видання у вигляді блоку скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу установленого формату, видавниче пристосоване до специфіки даного періодичного видання, в обкладинці або плетінні. Під установленим форматом розуміються прийняті для визначеного виду видання (газети, журнали) розміри, регламентовані нормативними документами.

Загально-політична газета – газета, що систематично висвітлює питання внутрішньої і зовнішньої політики країни, а також міжнародне життя. За місцем випуску і поширенням розрізняють: республіканські, крайові, обласні, міські, багатотиражні газети.

Збірник – видання, що містить низка творів. У залежності від періодичності розрізняють: неперіодичний, періодичний і триваючий збірник.

Збірник наукових праць – збірник, що містить дослідницькі матеріали наукових установ, навчальних закладів або організацій.

Зібрання творів – однотомне або багатотомне видання, що містить всі або значну частину творів одного або декількох авторів, що дає уявлення про його (їх) творчість в цілому.

Ізовидання – видання, велику частину обсягу якого займає зображення. Під зображенням розуміється відтворення мальовничого, графічного, скульптурного витвору, спеціальної або художньої фотографії та інших графічних робіт (креслень, діаграм, схем та ін.).

Інструкція – офіційне і (або) нормативне виробничо-практичне видання, що містить правила з регулювання виробничої і суспільної діяльності або користування виробами і (або) послугами.

Інформаційний аркуш – реферативне неперіодичне видання, що відбиває відомості про передовий виробничий досвід або науково-технічне досягнення.

Інформаційне видання– видання, що містить систематизовані відомості про документи (опубліковані, неопубліковані) або результат аналізу й узагальнення зведень, наданих у першоджерелах, що випускаються організацією, що здійснює науково-інформаційну діяльність, у тому числі органами НТІ.

Календар – періодичне довідкове видання, що містить послідовний перелік днів, тижнів, місяців даного року, а також інші відомості різного характеру. Календарі можуть бути щорічниками, щомісячниками, щотижневиками. Календарі можуть випускатися однократно.

Календар знаменних дат – календар-щорічник (щоквартальник, щомісячник, щотижневик), що включає вибірковий перелік днів року, зв'язаних з якими-небудь пам'ятними подіями, і відомості про ці події.

Календар книжкового типу – календар-щорічник, що виходить у вигляді книжкового видання, що містить матеріали, підібрані відповідно до визначеної тематики і (або) адресою.

Карта – картографічне аркушове видання, що містить зменшене узагальнене зображення на площині поверхні Землі іншого об'єкта, передане за допомогою визначеної системи умовних знаків.

Карткове видання – аркушове видання у вигляді картки установленого формату, видрукуване на матеріалі підвищеної щільності.

Картографічне видання – видання, велику частину обсягу якого займає картографічний твір.

Каталог – нормативне виробничо-практичне, довідкове і (або) рекламне видання, що містить систематизований перелік наявних предметів і послуг.

Каталог виставки – каталог, що містить перелік предметів, що експонуються на виставці та їх опис.

Книга – книжкове видання обсягом понад 48 сторінок.

Книжка-іграшка – видання, що має незвичайну конструктивну форму, призначене для розумового і естетичного розвитку дітей. Розрізняють наступні різновиди книжок-іграшок: книжка-ширмочка, книжка-гармошка, книжка-вертушка, книжка з ігровим задумом, книжка-панорама, книжка-витівка, книжка-фігура, книжка-виріб.

Книжкове видання – видання у вигляді блоку скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату в обкладинці або плетінні. Під аркушем друкарського матеріалу розуміється аркуш папера (синтетичного замінника), картону, тканина, поверхня яких містить відбиток.

Комплектне видання – сукупність видань, зібраних у папку, футляр, бандероль або ув'язнених в обкладинку.

Аркушівка – карткове видання, видрукуване з однієї або обох сторін; аркушове видання обсягом від 1 до 4 сторінок.

Аркушове видання – видання у вигляді одного або декількох аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату без скріплення.

Літературно-художнє видання – видання, що містить твори художньої літератури.

Літературно-художній журнал – журнал, що містить твори художньої літератури, а також публіцистичної і критичної статті і матеріали.

Масово-політичне видання – видання, що містить твір суспільно-політичної тематики, агітаційно-пропагандистського характеру і призначене широким колам читачів.

Матеріали конференції (з'їзду, симпозіуму) – неперіодичний збірник, що містить підсумки конференції (доповіді, рекомендації, рішення). У залежності від характеру конференції розрізнюють: матеріали наукової конференції; матеріали науково-практичної конференції та ін.

Мовний словник – словник, що містить перелік язикових одиниць з їх характеристиками або перекладом їх на іншу (інші) мову (мови).

Моновидання – видання, що містить один твір.

Монографія – наукове або науково-популярне книжкове видання, що містить повне і всебічне дослідження однієї проблеми або теми і приналежне одному або декільком авторам.

Музейний каталог – каталог, що містить перелік предметів (повний або частковий), що знаходяться в музеї (музеях), і їх опис.

Навчальне видання – видання, що містить систематизовані відомості наукового або прикладного характеру, викладені у формі, зручній для вивчення і викладання, і розраховане на учнів різного віку і ступіні навчання.

Навчальне наочне приладдя – навчальне ізовидання, що містить матеріали в допомогу вивченню, викладанню або вихованню.

Навчальний посібник – навчальне видання, що доповнює або частково (цілком) замінює підручник, офіційно затверджене як даний вид видання.

Навчальна програма – навчальне видання, що визначає зміст, обсяг, а також порядок вивчення і викладання якої-небудь навчальної дисципліни (її розділу, частини).

Наочне приладдя – посібник, зміст у якому передається в основному за допомогою зображення.

Наукове видання – видання, що містить результати теоретичних і (або) експериментальних досліджень, а також науково підготовлені до публікації пам'ятники культури та історичних документів.

Науково-популярне видання– видання, що містить відомості про теоретичні і (або) експериментальні дослідження в області науки, культури і техніки, викладені у формі, доступній читачу-неспеціалісту.

Науково-популярний журнал – журнал, що містить статті і матеріали про основи наук, про теоретичні і (або) експериментальні дослідження в області науки, культури і практичній діяльності, слугує поширенню знань і самоосвіті. Випускаються науково-популярні журнали для дітей.

Науково-художнє видання – літературно-художнє видання, що містить твір (твори), в основу якого покладений науковий факт.

Науковий журнал – журнал, що містить статті і матеріали про теоретичні дослідження, а також статті і матеріали прикладного характеру, призначений науковцям. У залежності від цільового призначення наукові журнали підрозділяють на: науково-теоретичні, науково-практичні і науково-методичні. Науково-практичний журнал, що містить статті, матеріали, реферати з технічних наук, називається науково-технічним журналом.

Неперіодичне видання – видання, що виходить однократно, що не має продовження.

Номенклатурний каталог – каталог, що містить перелік і основні технічні характеристики номенклатури промислової серійної продукції, що випускається зараз.

Нормативний бюлетень – бюлетень, що містить матеріали нормативного, директивного або інструктивного характеру, видаваний, як правило, яким-небудь державним органом.

Нормативне виробничо-практичне видання – видання, що містить норми, правила і вимоги в різних сферах виробничої діяльності.

Нотне видання – видання, велику частину обсягу якого займає нотний запис музичного твору (творів).

Обрані праці (обрані твори) – однотомне або багатотомне видання, що містить частину найбільш значних творів одного або декількох авторів, відібраних по визначеному принципу.

Оглядове видання – інформаційне видання, що містить публікацію одного або декількох оглядів, що включають результати аналізу й узагальнення представлених у джерелах зведень.

Однотомне видання (однотомник)– неперіодичне видання, випущене в одному томі.

Офіційне видання – видання, видане від імені державних органів, установ, відомств або громадських організацій, що містить матеріали нормативного або директивного характеру.

Періодичне видання – серіальне видання, що виходить через визначені проміжки часу, постійним для кожного року числом номерів (випусків), що не повторюються за змістом, однотипно оформленими нумерованими і (або) датованими випусками, що мають однаковий заголовок. Періодичні видання можуть бути: щоденними, щотижневими, щомісячними, щоквартальними, щорічними та ін.

Підручник – навчальне видання, що містить систематичний виклад навчальної дисципліни (її розділи, частини), що відповідає навчальній програмі, і офіційно затверджене як даний вид видання.

Плакат – аркушове видання у вигляді одного або декількох аркушів друкованого матеріалу установленого формату, видрукуване з однієї або обох сторін аркуша, призначене для експонування.

Популярний журнал – журнал, що містить статті і матеріали з питань культури, спорту, побуту та ін., призначений широкому колу читачів.

Посібник – видання, призначене у допомогу практичній діяльності або оволодінню навчальною дисципліною.

Практикум – навчальне видання, що містить практичні завдання і вправи, що сприяють засвоєнню пройденого.

Практичне керівництво – практичний посібник, розрахований на самостійне оволодіння якими-небудь виробничими навичками.

Практичний посібник – виробничо-практичне видання, призначене практичним працівникам для оволодіння знаннями (навичками) при виконанні якої-небудь роботи (операції, процесу).

Прейскурант – нормативне виробничо-практичне і (або) довідкове видання, що містить систематизований перелік матеріалів, виробів, устаткування, виробничих операцій, послуг, із указівкою цін, а іноді і коротких характеристик.

Препринт – наукове видання, що містить матеріали попереднього характеру, опубліковані до виходу у світ видання, у якому вони можуть бути поміщені.

Промисловий каталог – каталог, що містить систематизований перелік промислової продукції з метою її обліку.

Проспект – довідкове і (або) рекламне видання, що містить систематизований перелік послуг, предметів (опис одного предмета), призначених до випуску, продажу або експонування.

Путівник – довідник, що містить відомості про який-небудь географічний пункт або культурно-просвітню установу, розташовані в зручному для проходження або огляду порядку.

Рекламний бюлетень – бюлетень, що містить викладені в приваблюючій увагу формі відомості про вироби, послуги, заходи з метою створення попиту на них.

Рекламне видання – видання, що містить викладені в приваблюючій увагу формі відомості про вироби, послуги, заходи з метою створення попиту на них.

Реферативне видання – інформаційне видання, що містить упорядковану сукупність бібліографічних записів, що включають реферати.

Реферативний журнал – періодичне реферативне видання, офіційно затверджене як журнал.

Реферативний збірник – періодичне або триваюче реферативне видання, що виходить у вигляді збірника. Реферативний збірник може випускатися однократно.

Розмовник – популярний двох- або багатомовний мовний словник, що містить загально-побутову лексику і фразеологію і слугує посібником для спілкування.

Серіальне видання – видання, що виходить протягом часу, тривалість якого заздалегідь не встановлена, як правило, нумерованими і (або) датованими випусками (томами), що мають однаковий заголовок.

Серія – серіальне видання, що включає сукупність томів, об'єднаних спільністю задуму, тематики, цільовим або читацьким призначенням, що виходять в однотипному оформленні. Серія може бути: неперіодичною, періодичною і триваючою. Періодична або триваюча серія складається з нумерованих або датованих випусків. Неперіодичні видання утворюють відкриту серію, якщо тривалість її виходу і кількість випусків заздалегідь не встановлені, і закриту серію, або «бібліотеку», якщо її вихід обмежений визначеним часом і числом видань. Частина серії, що має більш вузьке цільове і читацьке призначення або визначену тематику, а також власний, відмінний від серійного, заголовок, називається підсерією.

Словник – довідкове видання, що містить упорядкований перелік язикових одиниць (слів, словосполучень, фраз, термінів, імен, знаків), постачених стосовними до них довідковими даними.

Спеціалізована газета – газета, що систематично висвітлює окремі проблеми громадського життя, науки, техніки, культури й інших областей діяльності й адресована визначеним категоріям читачів. По читацькій адресі розрізняють: професійну газету, адресовану фахівцям різної кваліфікації, профспілкову та ін.

Спеціальний газетний випуск– газетне видання, підготовлене виїзною або суспільною редакцією основної газети для оперативного доведення необхідної інформації до читача, що має поточні і валові номери, рік, дату видання, що виходить протягом обмеженого терміну.

Стандарт – нормативне виробничо-практичне видання, що містить комплекс норм, правил, вимог до об'єкта стандартизації, що встановлюють на основі досягнень науки, техніки і передового досвіду і затверджують відповідно до діючого законодавства.

Статистичний бюлетень – бюлетень-таблиця, зміст якого складають оперативні статистичні дані, що характеризують визначену область життя і діяльності суспільства.

Статутне видання – офіційне видання, що містить статут (звід правил, що регулюють організацію і порядок діяльності чого-небудь).

Суспільно-політичний журнал – журнал, що містить статті і матеріали актуальної суспільно-політичної тематики, призначений для широких кіл читачів. Суспільно-політичний журнал може містити сатиричні і гумористичні твори, матеріали галузевого і науково-популярного характеру. У залежності від читацької адреси суспільно-політичні видання можуть бути призначені молоді, жінкам, спеціальним категоріям читачів.

Табель-календар– календар-щорічник у вигляді аркушового видання, що містить перелік днів року, розташованих по місяцях у формі таблиці.

Тези доповідей (повідомлень) наукової конференції (з'їзду, симпозіуму) – науковий неперіодичний збірник, що містить опубліковані до початку конференції матеріали попереднього характеру (анотації, реферати доповідей і (або) повідомлень).

Текстове видання – видання, велику частину обсягу якого займає словесний, цифровий, ієрогліфічний, формульний (хімічні або математичні знаки) або змішаний текст. Текстові видання, у яких використовують кілька мов, називаються багатомовними.

Термінологічний словник – словник, що містить терміни якої-небудь області знань або теми і їх визначення (роз'яснення).

Тлумачний словник – мовний словник, що роз'ясняє значення слів якої-небудь мови, що дає їх граматичну і стилістичну характеристики, приклади вживання й інші відомості.

Триваюче видання – серіальне видання, що виходить через невизначені проміжки часу, за мірою нагромадження матеріалу, що не повторюються за змістом, однотипно оформленими нумерованими і (або) датованими випусками, що мають загальний заголовок.

Учбово-методичний посібник – навчальне видання, що містить матеріали за методикою викладання навчальної дисципліни (її розділи, частини) або за методикою виховання.

Хрестоматія – навчальний посібник, що містить літературно-художні, історичні й інші твори або уривки з них, що складають об'єкт вивчення навчальної дисципліни.

7