Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч3 (укр).doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.29 Mб
Скачать

1.4.7 Поширення готової друкарської продукції

Готову продукцію направляють до замовника або клієнта, що найняв замовника для розробки дизайну видання. Замовник або клієнт, що найняв його, займаються поширенням готової продукції.

2 Рекомендації для успішного випуску видавничої продукції на кожному етапі її підготовки

Будь-яка публікація (книга, буклет, рекламна аркушівка та ін.) проходить шлях від первісної ідеї до надрукуваного тиражу. Для успішного випуску публікації необхідно правильно організувати роботу на кожному етапі її підготовки. Крім того, немаловажним фактором в успіху випуску видавничої продукції є професійно підготовлений макет. Для початку коротко зупинимося на кожному з етапів підготовки публікації:

– планування публікації,

– верстка,

– переддрукарська підготовка,

– друк в друкарні.

2.1 Планування публікації

Початком багатоетапного процесу підготовки публікації можна вважати виникнення ідеї її створення. Далі:

– планують бюджет і терміни;

– виробляють концепцію видання;

– затверджують план видання;

– обирають партнерів (художник, складач, бюро, друкарня).

Саме на першому етапі закладається успішність подальшої роботи і прибуток, одержуваний від видання.

2.1.1 Визначення кола читачів публікації

Будь-яке друковане видання служить для поширення інформації і створюється для того, щоб його прочитали. Тому дуже важливо визначити:

– хто саме буде читати даний твір,

– кількість таких людей,

– що це за люди.

Від цих факторів залежать:

– тираж,

– виконання,

– художня концепція.

Так, рекламний буклет буде мати інший вигляд і тираж, ніж том віршів поета. Однак навіть у випадку реклами необхідно уточнити, що саме буде рекламуватися: імідж виробника продукції, що характеризують властивості продукту, доступність товару для дрібнооптових покупців та ін. У кожному з цих випадків має місце різні вирішення про зміст і зовнішній вигляд майбутнього буклету. Якщо над створенням публікації працює група людей, то необхідно досягти повної згоди з постановкою задачі між всіма учасниками проекту.

2.1.2 Бюджет видання

Оцінивши важливість проекту щодо інформації, отриманої на попередньому етапі планування, необхідно визначити: які людські та технічні ресурси можна залучити для реалізації проекту. Проект повинний приносити прибуток. Забезпечити прибутковість проекту можна лише при дотриманні строгих тимчасових рамок, обумовлених самою ідеєю проекту (не необхідно затягувати випуск різдвяних аркушівок до лютого) або замовником (терміни виставки своєї продукції не перенесуть). Необхідно також визначити: реальні поставлені умови термінів реалізації, чи не спричинять ці терміни зайвої зайнятості співробітників на шкоду іншим (не менш важливим) проектам.

Якщо бюджет видання, визначений замовником, нереальний або вимагає занадто великих витрат ресурсів, необхідно домовитись із замовником про збільшення або про зниження витрат. Витрати можуть бути знижені за рахунок зменшення обсягу видання та кількості кольорових аркушів, вибору папера та друкарні та ін. У випадку відмови замовника щодо цих дій здійснювати виготовлення видання не треба.