Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВОДН_Е СЕРТИФ.ВИМОГИ сайт.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.48 Mб
Скачать

Додаток14.

до п.8.2.4 Сертифікаційних вимог до цивільних аеродромів України

Визначення відстані d до місця установки вогнів у системах papi /apapi

1. Визначається номінальне місце розташування PAPI/APAPI (відстань DНОМ), виходячи з припущення, що вогні PAPI /APAPI знаходяться на тому самому рівні з відповідною точкою осьової лінії ЗПС, а цей рівень збігається з рівнем порога ЗПС:

а) Необладнані ЗПС:

DНОМ= Нм / tg (002) - для системи PAPI;

DНОМ = Нм / tg (002) - для системи APAPI.

де Нм - найменша висота (Мал.Д.14.1– Д.14.2), рівна сумі вертикальної відстані між рівнем очей пілота і нижньої точки коліс шасі (колонка 1 табл.15.1) і висоти цієї точки над порогом ЗПС (колонка 2 або 3 табл. 14.2), для найбільше критичного (найбільшого) ПС;

β-χ ( - кут підвишшя світлового пучка 2-го вогню (Мал.Д.14.1) у системі PAPI;

α-χ ( - кут підвишшя світлового пучка 1-го вогню (Мал. Д.14.2) у системі APAPI.

б) Обладнані ЗПС:

DНОМ= (НОТ + Н) / tg  - ЗПС, обладнані системою ILS (СП),

DНОМ = 15 м / tg  - ЗПС, обладнані ПРЛ або ОСП, ОПРС, VOR, VOR/DМЕ.

де:

НОТ - висота опорної точки ILS (СП) даного аеродрому;

Н - вертикальна відстань між рівнями очей пілота й бортової глісадної антени ILS найбільше критичного (який має найбільшу відстань Н) ПС, що регулярно використовує даний аеродром;

 - кут нахилу глісади .

Таблиця Д.14.1

Вертикальна відстань між рівнем очей пілота і нижньої точки коліс шасі літака в конфігурації заходу на посадку м, а)

Бажаний запас висоти нижньої точки коліс шасі над порогом ЗПС, м б), в)

Мінімальний запас висоти нижньої точки коліс шасі над порогом ЗПС, м г)

1

2

3

До 3

від 3 до 5

від 5 до 8

від 8 до 14

6

9

9

9

3 д)

4

5

6

а) При виборі групи вертикальних відстаней розглядаються тільки ті літаки, що будуть регулярно використовувати дану ЗПС. Найбільше критичні (найбільші) із цих літаків визначають групу вертикальних відстаней між рівнем очей пілота і нижньої точки коліс шасі.

б) Як правило, повинен забезпечуватися бажаний запас висоти нижньої точки коліс шасі над порогом ЗПС, зазначений у колонці (2).

в) В окремих випадках значення запасу висоти нижньої точки коліс шасі над порогом ЗПС, зазначені в колонці (2), можуть бути зменшені до (але не менше) значень у колонці (3), якщо буде підтверджено, що зменшені значення нижньої точки висоти коліс шасі над порогом ЗПС є прийнятними.

г) При використанні мінімального запасу висоти нижньої точки коліс шасі над зміщеним порогом ЗПС повинно забезпечуватися, що в момент , коли літак із найбільшим в обраній групі значенням вертикальної відстані між рівнем очей пілота і нижньої точки коліс шасі пролітає над торцем ЗПС, буде забезпечений відповідний бажаний запас, зазначений у колонці (2).

д) Цей запас висоти нижньої точки коліс над порогом ЗПС може бути зменшений до 1,5 м на ЗПС, використовуваних, головним чином, легкими не турбореактивними літаками.

2. Відстань Hном необхідно скорегувати, якщо:

- висота осі ЗПС, що відповідає відстані , H’ном відрізняється від рівня порога ЗПС на розмір більш 0,3 м;

- висота вогнів (лінз) PAPI/APAPI відрізняється від висоти осі ЗПС, що відповідає розташуванню PAPI/APAPI , на розмір більш 0,3 м.

2.1. Для корекції відстані Hном по висоті осі ЗПС визначається поправка D1, рівна:

D1 = (Н0 - Н) / tg;

де М = (002) - для PAPI;

М = (002) - для APAPI.

Н0 - висота порога ЗПС;

Н - висота осьової лінії ЗПС, що відповідає відстані DНОМ.

Скорегована відстань дорівнює:

DНОМ = DНОМ + D1.

D1 підсумовується зі своїм знаком, тобто при Н0  Н вогні необхідно змістити до порога на розмір D1, а при Н0 Н - від порога.

Якщо при новому значенні DНОМ висота осі ЗПС відрізняється більш, ніж на 0,3 м від рівня порога ЗПС, виконується повторна корекція і так доти, поки розходження у висотах не стане менше 0,3 м.

2.2. Для введення корекції по висоті вогнів (лінз) визначається поправка D2 , рівна:

D2 = (Н - h) / tg М;

де М = (002) - для PAPI;

М = (002) - для APAPI.

h - висота вогнів (лінз) над рівнем осьової лінії ЗПС на відстані DНОМ. ;

Н - висота осьової лінії ЗПС на відстані DНОМ.

Скорегована відстань дорівнює:

D НОМ= DНОМ + D2 .

Поправка D2, також як і D1, підсумовується зі своїм знаком.

В усіх випадках результуюча відстань повинна забезпечувати запас висоти коліс шасі над порогом ЗПС, передбачений табл. Д.14.1 для найбільш критичних ПС, що використовують систему PAPI/APAPI.

Докладний приклад розрахунку відстані D наведений у документі ІКАО Doc. 9157-AN/ 901 ”Пособие по проектированию аэродромов” частина 4 “Визуальные средства” видання третє, 1993 р.

3. При забезпеченні збігу глісади PAPI/APAPI з глісадою ILS необхідно враховувати, що для номінального кута глісади ILS (СП) θ встановлюється допуск 0,075 θ для систем I і II категорії і 0,040 θ для III категорії. Для кута  = 3 допуск складає відповідно  13,5 і  7,2. Стандартні установчі кути PAPI забезпечують глісаду в межах  10, що може привести до розбіжності глісад. У тих випадках, коли глісада ILS (СП) постійно відрізняється від її номінального кута на 5 і більш, система PAPI повинна встановлюватись по фактичному куті нахилу глісади ILS (СП), а не по номінальному.

Ступінь збігу глісад з врахуванням різних типів ПС, що мають різні відстані між рівнем очей пілота та бортової антени ILS, може бути збільшена шляхом розширення сектора “на глісаді” 2) PAPI з 20 до 30.

Мал. Д.14.1. Розміщення та кути підвищення світлових пучків вогнів РАРІ дляθ в межах 2°30'-4°

Мал. Д.14.2. Розміщення та кути підвищення світлових пучків вогнів АРАРІ