Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВОДН_Е СЕРТИФ.ВИМОГИ сайт.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.48 Mб
Скачать

16. Програма забезпечення безпеки аеродрому

Авіапідприємства (аеропорт, авіакомпанії базування, провайдери обслуговування повітряним рухом, аеронавігаційної інформації, метеорологічного забезпечення, паливозаправлення і обслуговування літаків та ін.), повинні сформулювати в своїх договірних документах правила забезпечення безпеки польотів, використання аеродрому цивільними повітряними судами.

Примітка. Інструктивний матеріал відносно системи забезпечення безпеки аеродрому наведено в Doc 9774 Руководство по сертификации аэродромов”.

Додаток 1

до розділу 5 Сертифікаційних вимог до цивільних аеродромів України

Визначення довжини зпс у стандартних умова

1. Для визначення класу ЗПС необхідно визначити довжину ЗПС в стандартних умовах. Довжина ЗПС в стандартних умовах ( Lст.) визначається згідно формули

Lст. =

Lф.

Kp Kt Ki

Де Lф – фактична довжина ЗПС, м; визначається по виконавчій документації (на будівництво або реконструкцію ЗПС), і в разі її відсутності – згідно матеріалів обстеження аеродрому, що проводить науково-дослідна або проектна організація, що має ліцензію на проведення цього виду робот;

Kp коефіцієнт, що враховує висоту ЗПС над рівнем моря, м:

Kp= 1+2,33 * 10 -4 Нзпс

(Нзпс – найвища точка поверхні ЗПС)

Kt коефіцієнт, що враховує температуру повітря на аеродромі:

Kt = 1 + 0,01 (t розр – t ст.)

t розр=1,07 t 13 - 3° - розрахункова температура повітря на аеродромі, °С;

t 13 середньомісячна температура повітря на аеродромі о 13 годині самого спекотного місяця за рік, °С; приймається згідно кліматологічного довідника;

t ст. – температура стандартної атмосфери відносно висоти розташування аеродрому над рівнем моря, °С; приймається згідно графіку наданому на Мал. Д.1.1.

Ki - коефіцієнт, що враховує середній ухил ЗПС, визначається згідно формул:

Lф ≤ 1000м Ki = 1 + 5 i сер

Lф > 1000м Ki = 1 + 9 i сер

i сер середній поздовжній ухил ЗПС, визначається відношенням різниці відміток висот кінців ЗПС до фактичної довжини ЗПС, відмітка висот кінців визначається по виконавчому профілю ЗПС.

Клас ЗПС визначається в результаті порівняння фактичної довжини ЗПС, зведеної до стандартних умов, з класифікаційними довжинами ЗПС в стандартних умовах, вказані в табл.5.1.

Мал. Д.1.1. Залежність температури стандартної атмосфери

від висоти розташування аеродрому над рівнем моря.

Додаток 2

до пунктів 6.1.1 та 6.5.1 Сертифікаційних вимог до цивільних аеродромів України

Визначення наявних дистанцій

1. Якщо на ЗПС не передбачається кінцева смуга гальмування та/або вільна зона, а поріг розташований наприкінці ЗПС, тоді звичайно чотири наявні дистанції повинні дорівнюватися довжині ЗПС, як зазначено на Мал.Д.2.1,А.

2. Якщо на ЗПС передбачається вільна зона (ВЗ), то НДЗ буде включати вільну зону, як зазначено на Мал. Д.2.1.Б.

3. Якщо на ЗПС передбачається кінцева смуга гальмування (КСГ), то НДПЗ буде включати КСГ, як зазначено на Мал. Д.2.1,В.

4. Якщо на ЗПС є зміщений поріг, то НПД зменшується на розмір зміщення порогу ЗПС, як зазначено на Мал. д.2.1,Г. Зміщений поріг ЗПС впливає тільки на НПД для заходу на посадку, які виконувались у напрямку даного порога ЗПС. Всі наявні дистанції для польотів у зворотньому напрямку можуть залишаються незмінними.

5. На Мал. Д.2.1, Б,В і Г показані ЗПС із вільною зоною, КСГ або зі зміщеним порогом ЗПС відповідно.

Якщо є декілька зазначених особливостей, то змінам піддаються декілька наявних дистанцій - однак, ці зміни будуть проводитися за зазначеним вище принципом. (Мал. Д.2.1,Д).

Приклад, що показує наявність усіх зазначених особливостей, наведений на Мал. д.2.1,Е.