Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВОДН_Е СЕРТИФ.ВИМОГИ сайт.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.48 Mб
Скачать

5. Визначення класу аеродромів та злітно-посадкових смуг

Клас аеродрому визначається:

а) для аеродромів з однією смугою - класом ЗПС;

б) для аеродромів з декількома смугами - класом ЗПС із штучним покриттям, а при її відсутності класом ЗПС із ґрунтовим покриттям, що має найбільшу довжину в стандартних умовах.

Розрахунок довжини та визначення класу аеродрому (ЗПС) виконується під час введення нового аеродрому (ЗПС) до експлуатації та після його реконструкції (подовження ЗПС).

Висновки заносяться до Акта обстеження аеродрому.

Клас ЗПС визначається в результаті порівняння фактичної довжини ЗПС, зведеної до стандартних умов, з класифікаційними довжинами ЗПС в стандартних умовах, вказаних в табл.5.1.

При розрахунках довжини ґрунтової ЗПС варто враховувати збільшення розрахункової у порівнянні з відповідною довжиною ЗПС з штучним покриттям на 10 %. .

Аеродроми з злітно-посадковими смугами розміром менше ніж аеродроми класу Е відносяться до некласифікованих аеродромів.

Таблиця 5.1.

Показник

Клас ЗПС

А

Б

В

Г

Д

Е

Мінімальна довжина ЗПС у стандартних умовах, м

3200

2600

1800

1300

1000

500

Примітка:. Методика визначення довжини ЗПС у стандартних умовах наведена у додатку 1.

6. Робоча площа аеродрому

6.1. Льотні смуги

6.1.1. Льотна смуга повинна простиратися за кожним кінцем ЗПС або кінцем смуги гальмування, якщо вона передбачена, на відстань не менш ніж 150 м для ЗПС класів А, Б, В, Г, Д і 120 м для ЗПС класу Е.

Примітка. У випадку неможливості забезпечення цих відстаней (наприклад, через складний рельєф місцевості або наявності перешкод) для виконання зазначеної вимоги повинні бути скорочені наявні дистанції. Інструктивний матеріал щодо застосування цього положення наведено у додатку 2.

6.1.2. Льотна смуга, що включає обладнану ЗПС, повинна простиратися в поперечному напрямку по обидва боки від осі ЗПС (на всьому протязі ЛС) на відстань не менш ніж:

150 м - для ЗПС класів А, Б, В, Г

75 м - для ЗПС класів Д і Е.

6.1.3. Льотна смуга, що включає необладнану ЗПС, повинна простиратися в поперечному напрямку по обидва боки від осі ЗПС (на всьому протязі ЛС) на відстань не менш ніж:

80 м - для ЗПС класів А і Б,

70 м - для ЗПС класу В,

65 м - для ЗПС класу Г,

54 м - для ЗПС класу Д,

40 м - для ЗПС класу Е.

6.1.4. Частина ЛС (яка включає обладнану або необладнану ЗПС), що розташована по обидва боки від осі ЗПС, повинна бути спланована і підготовлена, таким чином, щоб звести до мінімуму ризик ушкодження повітряного судна при приземленні з недольотом або викочуванні за межі ЗПС.

Спланована частина ЛС повинна простиратися від осі ЗПС на відстань не менш ніж:

80 м - для ЗПС класів А і Б,

70 м - для ЗПС класу В,

65 м - для ЗПС класу Г,

54 м - для ЗПС класу Д,

40 м - для ЗПС класу Е.

6.1.5. Ґрунтова поверхня спланованої частини ЛС у місцях сполучення зі штучними покриттями (ЗПС, узбіччями, руліжними доріжками, КСГ та ін.) повинна розташовуватися на одному рівні з ними.

Примітка. Допускається перевищення краю штучного покриття над рівнем ґрунту не більш 25 мм.

6.1.6. Частина ЛС, яка розташована перед порогом ЗПС, повинна бути відповідним чином укріплена з метою запобігання ерозії від газоповітряних струменів ПС і захисту повітряних суден, що приземляються з недольотом, від удару о торець ЗПС на відстань не менш ніж:

75 м - для ЗПС класу А,

50 м - для ЗПС класів Б і В,

30 м - для ЗПС класів Г і Д.

Ширина укріплення для ЗПС, що вводяться у дію після будівництва або реконструкції, повинна бути постійною по всій довжині й дорівнювати ширині ЗПС.

Для існуючих ЗПС ширина укріплення повинна дорівнювати ширині ЗПС у місці примикання і може зменшуватися до 2/3 останньої з протилежного кінця укріпленої ділянки.

6.1.7. У межах спланованої частини ЛС не повинно бути об'єктів, за винятком тих, що по своєму функціональному призначенню повинні там знаходитися і мати легку та ламку конструкцію (наприклад, контрольна антена курсового радіомаяка, кутові відбивачі ПРЛ і ін.).

Примітка. Інструктивний матеріал відносно наявності тимчасових перешкод (можливості проведення робіт) на ЛС наведено в додатку 3.

6.1.8. На льотних смугах, що містять ЗПС точного заходу на посадку I, II, і III категорій, у межах 60 м у кожну сторону від осьової лінії ЗПС не повинні знаходитися об'єкти, крім візуальних засобів і кутових відбивачів ПРЛ, що мають легку і ламку конструкцію.

6.1.9. Рухомі і нерухомі об'єкти, розташовані в межах від границі спланованої частини до границі ЛС, необхідно, наскільки це практично можливо, усувати за винятком тих, функціональне призначення яких вимагає розміщення поблизу ЗПС.

У цих межах не повинні розміщуватися нові або збільшуватись у розмірах існуючі об'єкти, за винятком тих випадків, коли розміщення нового або збільшення в розмірах існуючого об'єкту:

а) необхідно для забезпечення зльотів і посадок повітряних суден;

або

б) не буде несприятливо впливати на безпеку або ефективність польотів повітряних суден.

Примітка. Прикладами об'єктів, функціональне призначення яких вимагає розміщення поблизу ЗПС і необхідно для забезпечення зльотів і посадок ПС, є: ГРМ, ПРЛ, вимірювачі видимості, параметрів вітру та ін.