Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

100. Герметизуючі і гідроізоляційні матеріали

Гідроізоляційна двокомпонентна мастика СЬ50 і одноком­понентна СЬ.51 призначені для гідроізоляції стін та підлог при­міщень, що експлуатуються у вологому середовищі (ванні кімнати, душові, санвузли) з наступним оздобленням облицю­вальною плиткою. Не допускається нанесена на старі керамічні покриття, литий асфальт або лакофарбові покриття. Водоне­проникна, еластична, швидкотверднуча мастика (укладання облицювальної плитки можливе через 2 години), сприймає де­формації при розкритті тріщин у конструкціях, не містить роз­чинників, екологічно чиста. Основа повинна бути суха, міцна, без плям і очищена від пилу. Тріщини в основі необхідно роз­шити і замазати сумішшю Сегезії. Перед нанесенням шару ізо­ляції поверхню ґрунтують дисперсією Сегезії СТ17. Перед пе­ремішуванням у відро поміщають текучий пастоподібний ком­понент, а потім додають порошок складом 1:1, і за допомогою повільнообертової мішалки (400 об/хв) розмішують до одно­рідної маси. Потім суміш витримують 5 хв і знов перемішують. Приготовлена таким чином маса наноситься на поверхню за допомогою шпателя, у два шари загальною товщиною не мен­ше 0,8 мм (з інтервалом ЗО хв). Гідроізоляційна двокомпонен­тна мастика Сегезіі СЬ50 випускається у пакетах по 5 кг або у відрах і зберігається в сухих умовах 12 місяців від дати виго­товлення, указаної на упаковці. Час використання мастики -90 хв. Витрати розчинної суміші 1,2 кг/м2.

Герметизуюча стрічка СЬ52 призначена для улаштування деформаційних швів і герметизації прилеглих будівельних конструкцій. Використовується для з'єднання гідроізолюючих шарів у місцях їх стикування. Стрічка Сегезіі СЬ52 еластична, сприймає деформаційні навантаження, довговічна.

Гідроізоляційна самоклеюча плівка ВТ 21 призначена для гідроізоляції вертикальних і горизонтальних поверхонь бу­дівельних конструкцій від впливу вологи і виконання по­крівель. Складається з трьох шарів - поліетиленової плівки, на яку нанесений бітумно-полімерний шар, що, у свою чергу, захищений шаром антиадгезійного паперу. Перед застосуван­ням плівкової гідроізоляції шар паперу усувається і плівка наклеюється на підготовлену поверхню без застосування клеїв і мастик.

Самоклеюча герметизуюча стрічка ВТ 23 застосовується для герметизації стиків та примикань будівельних конструкцій і локалізації поривів у трубопроводах.

Гідроізоляційна суміш СК65 призначена для захисту буді­вельних конструкцій від впливу води, в тому числі для гідро­ізоляції басейнів, фундаментів, для збереження води, а також нафтопродуктів. Застосовується з боку впливу води.

Рис. 41. Будівельна піна (а); універсальний силікатний герметик (б).

Піна монтажна професійна (однокомпонентна поліуретано-ва) або будівельна піна (рис. 41, а), універсальний силікатний герметик (б) застосовуються для герметизації, тепло- і звуко­ізоляції швів, для заповнення тріщин та по­рожнин між рамами вікон та стінами (замість конопатки клоччям або повстю), а універсальний герметик ще і для гермети­зації склопакетів і швів збірних конст­рукцій. Перед використанням піни необхід­но очистити, знежирити та зволожити робочі поверхні. Збовтати ємність, зняти кришечку та пригвинтити балон до сопла пістолету і тримати балон уверх дном. Щілини слід за­повнювати на 50%, оскільки піна збільшує свій об'єм після нанесення. При перерві у ро­боті понад 15 хв необхідно очистити апліка тор і клапан засобом для чищення.

Піна монтажна подразнює очі, дихальні -шляхи та шкіру. Тому необхідно працювати в захисному одязі та рукавицях, а при відсутності венти­ляції - використовувати респіратор. Забороняється деформу­вати балон, підігрівати на відкритому вогні. Під час роботи не палити. Зберігати балон у недоступних для дітей місцях.