Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

87. Малярні арунтовки, шпаклівки і замазки

Перед фарбуванням, після підготовки поверхні, необхідно проґрунтувати її, щоб створити міцну плівку, яка оберігала би наступні шари фарби від відшарування.

Ґрунтовки під непрозоре покриття - це переважно недорогі густотерті пігменти, розведені розчинниками зі зв'язуючими до робочої в'язкості. Як ґрунтовки для олійних фарбувань зас­тосовують також оліфи, чисті чи змішані зі скипидаром (до 30%), густотертими фарбами або сухими пігментами (10...12%), підібраними під колір фарби, якою покриватимуть поверхню. Ґрунтовки приготовляюсь на будівництві і випуска­ють готові. Для водних фарбувань ґрунтовки приготовляють на основі водних фарб без пігментів.

Шпаклівки — це пасти з порошкоподібних наповнювачів (крейда), затертих на плівкоутворюючіи речовині - оліфі, лаку або на розчині клею. Призначені шпаклівки для вирівнювання поверхні під непрозоре покриття. Готують шпаклівку на місці роботи або промисловість випускає готову до використання.

Таблиця 11. Деякі рецепти шпаклівок (у % за масою)

Складові частини

Шпаклівка

олійна

лакова

клейова

олійно-клейова

Крейда відмулена й пігмент

70

70

65

65

Оліфа

25

5

8

Клей кістковий (15%-ний розчин)

5

30

27

Лак олійний

-

ЗО

-

-

Готуючи шпаклівки, сухі матеріали добре перемішують між собою і суміш заливають оліфою або лаком.

Замазки застосовують для вирівнювання незначних вад де­ревини під прозоре покриття і складаються, наприклад, із кані­фолі 60%, окису магнію 25% і 15% деревного борошна. При виконанні склярських робіт застосовують замазки складу, на­приклад: оліфа натуральна 2,2 кг, крейда мелена просіяна 8,1 кг.

83. Лабораторно-практична робота №11

Визначення часу висихання лакофарбових матеріалів

Мета: навчитись визначати час створення плівки, тобто ви­сихання лакофарбових матеріалів.

Прилади, приладдя, матеріали: шафа з електронагріванням і терморегулятором, рівень, пластинка розміром 9x12 см, го­динник, склянки, дерев'яна пластинка площею 1 см2, вантаж масою 200 г, хлористий кальцій, ватний тампон, випробуваль­ний матеріал.

Підготовчі роботи. Заздалегідь, у різний час, нанесіть на скляні пластинки лакофарбовий матеріал. До початку занять на різних пластинках лакофарбовий матеріал повинен висох­нути "від пилу".

Загальні відомості. Висиханням називається процес затверднення і перетворювання у плівку лакофарбового мате­ріалу, нанесеного тонким шаром на поверхню, яку будемо фар­бувати. Отверднення (висихання) плівок фарб на оліфах відбу­вається вбиранням маслом кисню з навколишнього повітря (процес окислення), хімічного процесу полімеризації або ви­паровуванням розчинників. Слід висушити матеріал у скляних шафах з електропрогрівом при температурі 20"С Для погли­нання вологи в кутах шафи ставлять склянки з хлористим кальцієм по 200 г на 1 м3 шафи, які періодично міняють.

Порядок виконання робіт

1. На скляну пластинку нанесіть фарбу пензликом, а лак налийте і розподіліть по поверхні пластинки рівномірним шаром.

2. Пластинку поставити на 30 хв під кутом 45°, щоб стік надли­шок матеріалу. Потім помістіть горизонтально на поличку шафи, позначте час і витримайте її при температурі 20°С

3. Визначте час висихання матеріалу "від пилу". Для цього по­трібно періодично виймати пластинку з шафи і дихати на плівку 2...З с із відстані від рота до пластинки 10 см. Час від початку нанесення матеріалу на пластинку до появлення ма­тової плями від дихання характеризує висихання "від пилу", тобто показує на момент створення тонкої плівки.

4. Визначте швидкість практичного висихання шляхом періо­дичного натискання на неї пальцями. Поява ледь помітних слідів свідчить про те, що плівка практично висохла.

5. Для визначення моменту повного висихання матеріалу на пластинку з плівкою, яку продовжували сушити, покладіть ватний тампон, а зверху нього - дерев'яну пластинку пло­щею 1 см2 з вантажем масою 200 г. Через 30 с вантаж, плас­тинку і тампон зніміть й уважно огляньте поверхню плівки. Якщо на плівці немає волокон або слідів від них, то насту­пив момент повного висихання покриття.

6. Результати визначення часу висихання лакофарбового ма­теріалу запишіть у журнал за формою 12.

Форма 12

Матеріали, які випробовуємо - пентафталевий лак ПФ-283 Температура в шафі 2ГС. Початок досліду о 9 годині 10 хв. Висихання "від пилу" наступило через 8 год., тобто на плівці з'явились матові плями "від дихання" в 17 год. 10 хв. Практично висихання наступило через ЗО год., а повне висихання через 36 год., тобто о 21 год. 10 хв.

Висновок. Якість пентафталевого лаку щодо висихання відповідає основним показникам (див. таб. 8).