Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

97. Сухі модифіковані суміші дпя штукатурення

Штукатурка декоративна СТ35 призначена для декора­тивного оздоблювання всередині та зовні будівель на бетонних, цегляних, відштукатурених основах, а також при улаштуванні теплоізоляції фасадів з отримуванням різних "короїдних" фак­тур. Декоративна штукатурка з зернами 2,5 та 3,5 мм вико­нується із семи кольорів (у тому числі біла) і легко очищається водою. Основа під штукатурення повинна бути суха, міцна, чиста, без плям. Старі малярні покриття необхідно ретельно усунути. Міцні основи перед штукатуренням ґрунтують фарбою СегезііСТІб, а неміцні основи, у тому числі гіпсокартонні, попередньо заґрунтовують ґрунтовкою Сегезіі СТ17, а після пов­ного висихання ґрунтуючой фарбою Сегезіі СТ16. Суху суміш СТ35 замішують чистою водою (температура води +15°...20°С) із розрахунку 0,2...0,21 лна 1 кг сухої суміші і перемішують до отримання однорідної маси без грудок за допомогою повільно-обертового дриля з насадкою або мішалки. Потім розчинну суміш витримують 5 хв, після чого знов перемішують і викори­стовують впродовж 60 хв. Штукатурка наноситься шаром 5-6 мм на основу шпателем, теркою або півттерком із нержавіючої сталі. Потім формується товщина шара покриття, яка відповідає роз­мірам зерен 3,5 мм, при цьому інструмент необхідно тримати під кутом 50° до оздоблюваної поверхні, знімаючи лишки роз­чинної суміші до з'явлення багаточислених розривів. Після цьо­го в момент початку тужавіння (від 5 до ЗО хв) за допомогою плас-тикової або дерев'яної терки формують фактуру з горизонталь­ними, вертикальними або круговими перехресними заглиблен­нями. Штукатурку декоративну Сегезіі; СТ35 не рекомендуєть­ся застосовувати для штукатурення цоколя і не можна змішу­вати з іншими матеріалами. Роботи слід виконувати при темпе­ратурі від +5° до +35°С. При виконанні зовнішніх робіт необхід­но уникати прямого попадання сонячних променів і дощових опадів упродовж 3-х діб. Зберігається розчинна суміш 12 місяців у сухих приміщеннях у мішках по 25 кг.

Рис. 39. Декоративна штукатурка Сегезіі СТ35.

Штукатурка декоративна біла СТ36 призначена також для декоративного структурного оздоблювання поверхонь. Можливе отримання різних на зовнішній вигляд фактур з зерном до 2 мм.

Штукатурки декоративні полімерні СТбО, СТ63, СТ64, СТ68, штукатурка декоративно-мозаїчна полімерна СТ177, штукатурка "камінцева" СТ137та інші призначені для деко­ративного оздоблювання поверхонь всередині та зовні споруд на бетонних цегляних, обштукатурених основах, а також при улаштуванні теплоізоляції. Зерна в цих штукатурних сумішах від 0,8 до 3,5 мм.

Штукатурка "Полірем" СШт-325 Суперфініш застосо­вується для фінішного оздоблювання стін і стель. Витрати ма­теріалів при виконанні декоративних штукатурок у межах від 2 до 5 кг/м2. Витрати води складають 0,2...0,23 л на 1 кг сухої суміші. Приготовляють суміш за принципом, зазначеним вище.

Штукатурка гіпсова призначена для штукатурення стін та стелі всередині приміщень; для ремонтних будівельних робіт; для приклеювання плит із гіпсокартону. Гіпсовий штукатур­ний розчин добре оброблюється впродовж тривалого часу і є досконалою основою для малярних робіт або наклеювання шпалер. Штукатурка виготовлена на основі гіпсу, наповню­вачів та спеціальних пластифікаторів, які покращують її влас­тивості. Відрізняється високою адгезією, має добру водоутри-муючу здатність, екологічно чиста, зручна у використанні навіть механізованим способом. Витрати штукатурки гіпсової складають 1,4 кг/м2 при товщині шару 1 мм. Випускають і збе­рігають у паперових мішках по 35 кг у сухих місцях.

Основні церезітові суміші для штукатурних робіт подані в додатку 4.