Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

94. Загальні відомості про сучасні опоряджувальні матеріали

Відомо, що якість будівельних робіт залежить в основному від якості будівельних матеріалів, їхніх властивостей і рівня заводської готовності. Тому зарубіжною і українською буді­вельними індустріями розроблені нові технології будівельних матеріалів, у тому числі опоряджувальних.

Сухі модифіковані суміші з'явились у нашій країні на по­чатку 90-х років. Замість традиційної суміші з цементу і піску, що готуються безпосередньо перед початком робіт, будівельни­ки дедалі частіше використовують саме сухі будівельні суміші, виготовлені в промислових умовах. Вони застосовуються для штукатурних, облицювальних, і шпаклювальних робіт, вирів­нюванню поверхонь, а також для тепло- і гідроізоляції. До скла­ду усіх видів сумішей входять такі компоненти: в'яжучі речо­вини- цемент, гіпс чи вапно-полімер, мінеральні наповнювачі (мелений кварц, мармур, вапняк тощо), модифікуючі добавки, які власне і створюють високотехнологічний продукт - суху будівельну суміш. Першу виробничу лінію з випуску сухих будівельних сумішей "Профілайн" в Україні запущено у 2000 році в Києві, а в Кам'янці-Подільському засновано "Профілайн-Поділля" в 2003 році.

На сьогодні, наприклад, "Хенкель Баутехнік (Україна)", "Полірем" та інші - це новітні технології виробництва, широ­кий асортимент продукції. СЕКЕ8ІТ (Церезіт) вже став загаль­новживаною назвою клеїв для плиток, матеріалів для влашту­вання підлог, сумішей для гідроізоляційних робіт, шпаклівок, штукатурок, герметиків та монтажної піни.

Сухі розчинні суміші СЕКЕ8ІТ (Церезіт) мають, як прави­ло, такі позитивні властивості:

- високу адгезію;

- пластичність, легко наносяться на поверхню конструкцій;

- водостійкість і морозостійкість;

- зручність і простота у використанні;

- безпечність при використанні та експлуатації;

- екологічно чисті;

- стійкість до атмосферних впливів;

- стійкість до ударних навантажень;

- паропроникність і водовідштовхувальність (гідрофобність).

У всіх випадках суху суміш замішують чистою водою (тем­пература води +15...20°С) із розрахунку 0,17.і.0,35 л на 1 кг сухої суміші.

Перемішують суміш за допомогою дриля 1 (рис. 37) з насад­кою 2, чи за допомогою мішалки до отримання однорідної маси без грудок. Потім суміш витримують 5... 10 хв, після чого знов перемішують.

Емульсія контакт СС81 і емульсія еластична СС83 додаєть­ся по розчинних сумішей для збільшення їх адгезії до основи. Як правило готові суміші застосовуються для роботи при тем­пературі від 5° до 30°С.

Протиморозні добавки Сегезіі СС72 застосовують для забез­печення виконання бетонних, кладочних, монтажних і штука­турних робіт при температурі до -10°С. її додають у суху суміш. Тоді розчин не спричиняє іржавіння арматури, не замерзає, не розшаровується. Крім того зменшується водопотреба, покра­щується пластичність і прискорюється тверднення. Необхідно пам'ятати, що води додають до суміші точно із розрахунку, зазначеного на упаковці.

Засіб протигрибковий (РИМА) - водний розчин, який перед застосуванням необхідно ретельно перемішати. На суху штука­турку пензлем наносять протигрибковий засіб у кількості 0,2...0,3 л/м2, щоб у вологих місцях не з'явився грибок.

За кордоном питома вага використання сухих сумішей в будівництві складає в загальному обсязі в'яжучих 45...47%, тоді як в Україні цей показник не перевищує 7...8%.

Переваги сухих сумішей над традиційними розчинами і бе­тонами:

- мінімум доводочних технологічних операцій - досить зачи­нити їх водою;

- зниження до 5...7% відходів розчинів у результаті порцій­ного дозування;

- економія до 10... 15 % цементу за рахунок використання пла­стифікуючих та водоутримуючих добавок;

- стабільність рецептури сухих сумішей;

- підвищення в 1,5...З рази продуктивності праці будівель­ників;

- зменшення на 10...15% транспортних втрат і підвищення якості робіт при одночасному зниженні трудомісткості тех­нологічних процесів.

Ємність українського ринку складає 350...450 млн тонн щорічно. При роботі з сумішами Сегезіі; необхідно берегти очі і шкіру. У разі попадання розчинної суміші в очі необхідно тер­міново промити їх водою і звернутись за допомогою до лікаря.