Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

75. Зв'язуючі для водних сумішей

Кожна фарбувальна суміш являє собою суміш з пігменту (для кольору), наповнювача, який заощаджує пігменти, поліпшує механічні властивості і збільшує довговічність фарбування, і зв’язуючого, яке скріплює частини пігменту і наповнювача з фарбованою поверхнею, утворюючи після висихання тонку фарбову плівку. До зв'язуючих у малярних роботах для водних сумішей належать такі матеріали.

1. Мінеральні зв'язуючі

Портландцемент марки 300 (див. пит. 12-14).

Вапно застосовують і як зв'язуюче, і як пігмент (див. пит. 10).

Розчинене {рідке) скло (див. пит. 21) являє собою колоїдний мінеральний розчин, який має клеючі властивості, не горить і не загниває, чим вигідно відрізняється від тваринних і рослин­них клеїв. У малярних роботах застосовують калієве скло, ос­кільки при використанні натрієвого на пофарбовані поверхні з'являються висоли білого кольору. Рідке калієве скло засто­совують у силікатних фарбах, якими фарбують фасади і внутрі приміщення. Для приготування фарб розчинене скло розводять кип'яченою водою до густини 1,15...1,18 г/см3, яку визнача­ють ареометром (відлік на шкалі ареометра роблять на рівні рідини).

2. Тваринні клеї (див. пит. 46, 48)

Клей кістковий у малярних роботах застосовують для при­готування фарбових сумішей, ґрунтовок, шпаклівок, підмазоч-них паст, клейстерів (для шпалерних робіт).

Клей міздровий у малярних роботах застосовують нарівні з

кістковим.

Клей риб'ячий у малярних роботах застосовують головним

чином для малювання.

Казеїновий клей застосовується головним чином для приго­тування фарбових сумішей, фарбування фасадів, оскільки дає дуже міцне, незмивне покриття.

3. Рослинні клеї

Крохмалі виготовляють картопляні, пшеничні, кукуруд­зяні, рисові та інші. Крохмаль являє собою білий тонкий поро­шок, який у холодній воді не розчиняється, тому при викорис­танні його заварюють гарячою водою, після чого утворюється густий клейстер. Для приготування клейових фарбових сумі­шей крохмаль використовують у чистому вигляді і в суміші з тваринними клеями, застосовується він також при шпалерних роботах.

Борошно в малярних і шпалерних роботах застосовують для того ж, що і крохмаль.

Декстрин являє собою продукт з крохмалю, підданого на­гріванню. Розчиняючи декстрин у холодній воді, одержують клей для клейових фарб.

4. Клей штучний і синтетичний

Карбоксиметилцелюлоза {КМЦ) являє собою продукт хімічної переробки целюлози. КМЦ легко розчиняється у воді, утворюючи колоїдний розчин, який застосовують для приго­тування клейових фарб і приклеювання шпалер.

Метилцелюлоза від КМЦ відрізняється лише більшою стійкістю до дії кислот і лугів; застосування їх аналогічне.

Полівінілацетатний клей у вигляді спирто-водних роз­чинів і у вигляді розведених водою емульсій використовується для приклеювання шпалер, що миються.

76. Зв'язуючі дпя неводних сумішей

Зв'язуючим для неводних сумішей є оліфи — природні смо­ли і полімери, які являють собою маслянисту рідину, що після нанесення на поверхню і висихання утворює міцну еластичну плівку. Оліфи застосовують у малярних роботах для виготов­лення фарбових сумішей, ґрунтовок і шпаклівки, а у склярсь-ких роботах - для приготування замазок. Всі оліфи можна под­ілити на чотири групи: натуральні, ущільнені або напівнату­ральні, комбіновані, синтетичні а"бо штучні.

1. Натуральні оліфи одержують з рослинних олій, виварю­ваних при температурі 280...300°С при цьому в олію додають сикатив, який прискорює тверднення плівки після нанесення фарби на поверхню. Висихання (тверднення) плівок фарб на ол­іфах відбувається за рахунок вбирання олією кисню з навко­лишнього повітря {процес окислення або оксидації, тобто ущіль­нення нагрітої олії до 150°С, через яку потім продувають по­вітря); хімічного процесі) полімеризації (ущільнення шляхом нагрівання до 300°С) або випаровування розчинників. Олії застосовують рослинні {висихаючі): лляні, соняшникові -напіввисихаючі світлого кольору; горіхові - дуже світлі, тому застосовуються для декоративних робіт; конопляні - темного кольору; макові - світлого кольору застосовують для малюван­ня та інші, а до невисихаючих {касторові густі, безбарвні). Всі оліфи виготовляють з насіння рослин.

Оліфа натуральна лляна (найкраща) застосовується длм виготовлення і розведення густотертих фарб, а також як само стійний матеріал для малярних і склярських робіт. Щоб одер­жати лляну полімеризовану до температури 275°С вводять мар-ганцево-свинцево-кобальтовий сикатив. Оліфу лляну окисле­ну одержують, продуваючи повітря через лляну олію, нагріту до 160°С, й вводячи той же сикатив. Таким же чином одержу­ють оліфу натуральну конопляну. Натуральні оліфи, крім вище зазначеного, застосовують для зовнішнього і внутрішньо­го пофарбування металевих конструкцій, покрівлі, рам тощо.