Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

93. Матеріали для обклеювання стін

Тепер для обклеювання стін застосовуються найрізно­манітніші матеріали, що з'явилися завдяки розвитку хімічної промисловості.

Шпалери - рулонний паперовий матеріал з видрукуваним на лицьовому боці кольоровим малюнком. Довжина рулонів 6; 10,5; 12 та 18 м, ширина - 500, 560,1600 мм. Допустимі відхи­лення довжини шпалер до 6 м - (±3%), а довжини 10,5 м і більше - (±2%); ширини - (±3) мм. Виготовляють такі марки шпалер: друковані, друковані тиснені, друковані гофровані і дубльовані. Розрізняють три види шпалер: звичайні, воло­гостійкі (такі, що миються), звуковбирні (ворсові).

Звичайні шпалери (прості, середньої густини та щільні) мо­жуть бути: неґрунтовані (рисунок безпосередньо на білому ко­льорі), ґрунтовані (рисунок на ґрунтовці); фонові (без малюн­ка); тиснені (з малюнками, що рельєфно виступають).

Вологостійкі шпалери бувають: друковані на фарбах з до­бавкою полімерів, друкованими із захисною плівкою; з нане­сеною на паперову основу тонкою кольоровою полімерною плівкою з наступний тисненням; у вигляді полімерної непро­зорої плівки з малюнком. Вологостійкі шпалери миють теплою водою з милом. Ними опоряджують кухні та санвузли.

Звуковбирні шпалери виготовляють на паперовій основі з ворсом на лицьовій поверхні. Цими шпалерами опоряджують приміщення з підвищеними вимогами до звукоізоляції, тепло­ізоляції та повітрянепроникності. Шпалери не повинні мати надривів кромок.

Бордюри та фризи - стрічки паперу, вздовж яких нанесені малюнки. Бордюри випускають у бобінах і рулонами. Застосову­ють їх для обклеювання верхнього обрізу шпалер. Рулони шпа­лер обгорнуті кількома шарами паперу, перевозять критими транспортними засобами і зберігають у закритих сухих складах.

Лінкруст - це рулонний матеріал з рельєфним малюнком, який складається із суміші синтетичних полімерів і наповню­вачів; наноситься на паперову підоснову. Довжина полотна в рулоні не менше 12 м, ширина - 500, 600 і 900 (+5...7) мм, тов­щина - 0,5...1,2 мм. Лінкруст і шпалери призначені для внут­рішнього опоряджування стін у приміщеннях з нормально-во­ложистим режимом експлуатації. Перед використанням лінкруст витримують у приміщенні од ну-дві доби.

Полівінілхлоридна декоративна оздоблювальна плівка -рулонний опоряджувальний матеріал, що виготовляється з полівінілхлориду, пластифікаторів, пігментів і різних добавок. Випускають з клейовим шаром на зворотному боці, захищеним антиадгезійним папером і без клейового шару. Довжина рулон­ної плівки - 150...800 м, ширина - 450...1600 мм, товщина -0,15 мм. Поверхня плівки може бути гладенькою або тисненою, багатоколірною з друкованим малюнком. Плівки призначені для внутрішнього опоряджування стін, полотен дверей, вбудо­ваних меблів тощо.

Віністен - безосновний полівінілхлоридний рулонний ек-струзійний матеріал з рельєфною поверхнею, призначений для опоряджування приміщень з коротким перебуванням людей.

До плівок на паперовій основі належать ізоплен, піноплен і поліплен.

Ізоплен виготовляють промащуванням плівки сумішшю полівінілхлориду та інших добавок. Ізоплен призначений для внутрішнього опоряджування стін і вбудованих меблів.

Піноплен - рулонний матеріал, який виготовляють з полі­вінілхлориду, стабілізатора, пластифікатора, піноутворювача та пігментів, нанесених на паперову підоснову. Пінопленом обклеюють коридори, кухні, туалети, готельні номери тощо. Не можна обклеювати сходові клітки, дитячі установи, лікарні приміщення з масовим перебуванням людей.

Поліплен - рулонний матеріал, який виготовляють із полі-вінілхлоридного друкованого шару з пластифікаторами, стабі­лізаторами, пігментами та наповнювачами, нанесеного на паперову основу. Застосовуть поліплен для таких самих при­міщень, що й пінонлен.

Для наклеювання шпалер, лінкрусту і плівок рекоменду­ються різноманітні клеї та мастики (таб. 13). Мастику наносять на шпалери за 1...2 рази.

Таблиця 13. Клейові суміші для шпалер, лінкрусту і плівок

Клейова сполука або мастика

Склад, спосіб приготування

Плівки

Шпалери

Лінкруст

Карбоксиметил-целюлоза (КМЦ)

4 масові частини натрієвої карбоксиметил-целюлози розчиняють у 96% частин води

д

Р

Н

Клейстер борошняний

1,5 кг борошняного пилу розчиняють у 10 л води

н

Д

Н

Клейстер борошняний з 10%-ним розчином тваринного клею

борошно житнє (гірше пшеничне або крохмал) — 1 кг, 10%-ний розчин тваринного клею — 2 л, вода до 12 л

р

д

д

Казеїновий клей (В-107)

1 кг казеїну заливають 4 л води на 12 годин, нагрівають до температури 60°С і перемішують з 0,18 кальцинованої соди

д

н

д

Кумаронова мастика

Інден-кумаронова смола, сольвент, дибутилфталат, вапнякове борошно

д

н

д

Каніфольна мастика

Каніфоль 17 г, спирт-денатурат 11г, оліфа-оксоль 7 г, вапнякове борошно 65 г

д

н

н

Бустилат

7 масових частин "Бустилату" з одною масовою частиною води

н

н

д

Гумілакс

д

н

д

Спеціальні вінілові шпалерні клеї

р

р

р

Примітка. Д - застосування допускається, Р - застосування рекомен­дується, Н - застосування не рекомендується.

СУЧАСНІ ОПОРЯДЖУВАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ