Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

35. Вапняно-піщані кольорові розчини

Декоративні розчини, в тому числі вапняно-піщані кольо­рові, застосовують для зовнішнього та внутрішнього опоряд­жування будівель. Висока вартість і трудомісткість декоратив­них розчинів перекривається порівняно невеликою експлуата­ційною вартістю.

Орієнтовний загальний склад вапняно-піщаного кольорово­го розчину (у частинах за об'ємом):

Цемент білий.............................0,1

Вапняне тісто

(витримане не менше 1 місяця) .... 1

Пісок кварцовий ........................З

Пігмент (% маси цементу)

(лугостійкий і світлостійкий).......2...7

Для одержання вапняно-піщаного кольорового розчину жовтого кольору додають вохру; сірого кольору - перекис мар­ганцю; зеленого кольору - окис хрому. Для приготування роз­чину для штукатурки сграфіто склад такий же, як для вапня­но-піщаної кольорової, але для одержання червоного кольору добавляють мумію, для рожевого - цем'янку (мелену цеглу), для синього кольору - ультрамарин. Остаточний склад кольо­рових розчинів установлюють після обштукатурення пробних карт розмірами 0,5 х 0,5 м. Для надання розчину блиску до ньо­го додають слюду - мінерал з групи силікатів, до складу якого входять кремнекислота, глинозем, калій, натрій. Слюда роз­шаровується, тому кількість її в розчині обмежена (не більше 0,5 за об'ємом цементу). До розчину білого кольору пігмент не додається. Для надання певного відтінку або кольору можна увести до складу розчину кольоровий цемент або мелене борош­но з гірських порід відповідного кольору.

Спочатку змішують сипкі матеріали: цемент, пігмент і пісок. Окремо розводять вапняне тісто. Одержане вапняне молоко виливають у перегарцовану суміш, яку перемішують вручну. При механізованому приготуванні декоративного роз­чину в розчинозмішувачі спочатку переміщують більшу час­тину вапняного тіста і цементу впродовж 1...2 хв, потім заси­пають пісок і перемішують суміш ще впродовж 3 хв. На ос­танній стадії в суміш додають пігмент, перетертий з вапном, що залишилось. Усі складові речовини потрібно просіювати, а заповнювач, за необхідності, промити. Краще декоративні розчинні сухі суміші приготовляти на заводі, а на будівництві розмішувати з водою або вапняним молоком (необхідної кількості). Приготовлений розчин не можна додатково розбав­ляти водою або вапняним молоком, оскільки зміниться колір штукатурки. Для розчинів, які наносять пензлем (художня штукатурка), як заповнювач застосовують мармурове бо­рошно або пудру.

36. Розчини для теразитової і кам'яної штукатурки

Теразитову і кам'яну штукатурку застосовують для штука­турення фасадів і цоколів. Орієнтований склад розчину для теразитової штукатурки такий (у частинах за об'ємом):

Цемент білий.............................1

Вапно-пушонка..........................З

Мармурова крихта (дрібняк)

розмірами зерен 1,2...5 мм ..........6

Мармурове борошно....................1,5

Слюда, просіяна через сито

з отворами 2...5 мм,

або скляна крихта......................0,5

Пігменти (% від маси суміші)......0,5...2

(вохра - жовтий, умбра - коричневий, пероксид марганцю - темно-сірий).

Рухомість теразитової суміші повинна бути така, щоб з на­хиленої лопати вона сповзала, але не прилипала. Крім цього, затиснутий у кулаці розчин не повинен видавлюватись між пальцями, а при розтулені пальців не розсипатись.

Інколи штукатурять такими складами розчину, що іміту­ють різні гірські породи. Тому таку штукатурку називають кам'яну. Для неї застосовують орієнтовний склад розчину (у частинах за об'ємом):

Портландцемент марки 400.........1

Вапняне тісто.............................0,1

Мармурова крихта

(або гранітна для сірого кольору)... З

Мармурове борошно....................0,1

Слюда.......................................0,1

Пігменти (% від об'єму цементу).. 1...10

(вохра - жовтий, сурик - червоний, пероксид марганцю - сірий).

Остаточний склад теразитового і кам'яного розчину встанов­люють після обштукатурювання пробних карт розмірами 0,5x0,5 м.