Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

68. Облицювальні пластикові вироби

Декоративний паперово-шаруватий пластик - листовий матеріал, який одержують гарячим пресуванням спеціально­го паперу, просоченого синтетичними термореактивними (фе­нолформальдегідними та карбомідними полімерами). Паперово-шарувальний пластик гігієнічний, світло- і теплостійкий, хімічностійкий, твердий та декоративний, витримує темпера­туру 130°С. Розміри листів, мм: довжина-400...3000 (±5) мм; ширина - 400...1600 (±5) мм; товщина 1...3 (±0,2) мм. Лицьова поверхня паперово-шаруватого пластику виконується одно­тонною або друкованим малюнком. Вона може бути глянцевою або матовою. Нелицьова поверхня плитки має бути шорсткою. Щільний монолітний лист паперово-шаруватого пластику ут­ворюється трьома шарами:

- лицьовий (з білого підкладочного, захисного та основного, що визначає колір):

- внутрішній (з 5...15 шарів цупкого паперу) для забезпечен­ня міцності пластику;

- тильний (компенсуючий шар з 2...З шарів цупкого паперу для запобігання жолоблення пластику).

Пакують листи пластику лицьовими поверхнями один до одного, прокладаючи між ними папір. Транспортують і збері­гають пластик у сухих приміщеннях у горизонтальному поло­женні. Паперово-шаруватим пластиком облицьовують стіни житлових, громадських і виробничих приміщень та інших. Пластик можна пилити пилками з дрібними зубцями, сверд­лити. Для приклеюванню пластику на бетонні, гіпсові та об­штукатурені поверхні звичайно застосовують кумароно-наїри-тові мастики КН-2, КВ-3, а на дерев'яні - клеї на основі фенол-фомальдегідних і полівінілацетатних полімерів.

Листи пластику кріплять також шурупами до каркасу і за допомогою профільних розкладок з полівінілхлориду, металу або дерева.

Склопластики і стеклотекстоліт виготовляють гарячим пресуванням скляних волокон або тканини, зв'язаних синте­тичними полімерами. Довжина листів 2040 мм, ширина 800...1150 мм, товщина 0,8...35 мм. Застосовують склотек­століт для обшивання споруд хімічних підприємств.

Вініпласт виготовляють із непластифікованої полівінілхло-ридної композиції з добавками (стабілізатори, мастила). Розмі­ри листів: довжина - 300...2000 мм, ширина - 300...1000 мм, товщина - 0,4...2 мм. Вініпластом облицьовують стіни і стелі в громадських приміщеннях.

Полівінілхлоридні декоративні листи "Полідекор" (рис. 32) ' випускаютьрозмірами1950х950(±10)ммі1810х915(±10)мм, 7 мм завтовшки. Листи зберігають у приміщеннях з темпера­турою не вище 35°С, а при температурі нижче 0°С перед вико­ристанням слід витримати їх при кімнатній температурі не менше доби.

Рис. 32. Листи "Полідекор"

Поліпропіленові листи розмірами 1600...2000 мм завдовж­ки, 800. ..1200 мм завширшки і 1,5...4 мм завтовшки різних ко­льорів застосовують для облицювання внутрішніх стін громадсь­ких, адміністративних і виробничих будівель. Поліпропілено­вим листам властива підвищена теплостійкість (до 100°С).

Скло органічне технічне виготовляють у вигляді листів від 100 до 1250 мм завдовжки і завширшки, 1...200 мм завтовш­ки, різних кольорів. Застосовують його для скління парників, теплиць тощо. Органічне скло добре розпилюється, свердлить­ся і склеюється різними клеями (на основі дихлоретану тощо).

Полістирольні облицювальні плитки випускають квадратні, 100x100x1,25 мм і 150x150x1,35 мм; прямокутні -300 х 100 х 1,35 мм та фризові 100x20x1,25 мм, 150x20x1,35 мм та інші. Лицьова поверхня має бути гладка, глянсова, без де­фектів. На тильному боці плитки по периметру передбачено бор­тик 5 мм завширшки, а решта тильної поверхні - рифлена з квад­ратиками 3x3 мм. Транспортують і зберігають полістирольні плитки у картонних коробках, дерев'яних ящиках або обгорнуті папером. Плитки складають попарно лицьовою поверхнею усе­редину. Полістирольні плитки зберігають подалі від органічних розчинників, масел і нагрівальних приладів. Полістирольні плитки застосовують для облицювання внутрішніх поверхонь житлових громадських і виробничих будівель з підвищеним во­логим режимом експлуатації. Забороняється облицювання полістирольними плитками поверхонь з легкозаймистих матеріалів, а також приміщень з відкритим вогнем, дитячих установ та схо­дових кліток. Плитки наклеюють на гладку суху основу кані­фольною, перхлорвініловою та іншими мастиками.

Профільні погонажні вироби виготовляють способом екст­рузії (видавлювання) на основі полівінілхлориду. До погонажних виробів належать: плінтуси, поручні, наличники, поріжки дверних прорізів, які застосовують для з'єднання лінолеуму на порогах (рис. 33) і розкладки для кріплення облицювальних листів, нащільники та інші вироби (рис. 34).

Рис. 33. Пластмасові погонажні вироби.

Рис. 34. Полівінілхлоридні розкладки для кріплення облицювальних листів: а - суміжних; б - для обмеження торця листа; в - для внутріш­нього кута; г, є - для зовнішнього кута; д - для торця панелі.