Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

24. Лабораторно-практична робота №7

Визначення вмісту в піску пиловидних і глинистих частинок

Мета: навчитися визначати вміст в піску пиловидних і гли­нистих (намулистих) частинок відмулюванням.

Прилади, приладдя і матеріали: посуд для відмулювання, вага з гирками, сушильна шафа, пісочний двохвилинний го­динник, совок, жаровня, сито з отворами 5 мм, лопатка, пісок.

Підготовчі роботи. Просійте пісок крізь сито, висушіть, помістіть у посуд для відмулювання, залийте водою, періодич­но перемішуйте пісок лопаткою.

Загальні відомості. Крім органічних, у піску можуть бути й інші шкідливі домішки: глина, мул, пил, слюда, сірчасті, сірчастокислі з'єднання. Дуже шкідливі домішки глини, які обволі­кають зерна піску і перешкоджають зчепленню його з цемент­ним каменем. Для мозаїчних розчинів допускається вміст гли­ни або пиловидних частинок до 5%, для облицювальних робіт до 10%, а для штукатурних до 15% від маси піску.

Порядок виконання роботи 1. 1000 г 1) просіяного сухого піску помістіть у посуд для відму­лювання (рис. 14), залийте водою на 200 мм вище рівня піску. Витримайте пісок у воді близько 2 годин, пе­ріодично перемішуючи його лопаткою. 2. Все, що є в посуді знов енергійно пере­мішайте і залиште на 2 хв, а тоді злийте одержану при змиванні суспензію через от­вори 1 (рис. 14), залишаючи шар її над піском висотою не менше 30 мм. Пісок знов залийте водою до верхнього зливного отво­ру 2. Промивайте пісок у зазначеному по­рядку до тих пір, поки вода після промивання не стане прозорою.

3. після закінчення відмулювання всю воду слід злити, пісок помістити в жаровню і висушити в сушильній шафі при температурі 1050С до постійної маси (т2= 910 г).

4. вміст відмулення частинок з піску Х визначається за формулою:

5. Результати визначення вмісту в піску глинистих і пиловид­них частинок запишіть в журнал за формою 8.

Форма 8

Маса сухого піску до відмулювання - / 000 г, маса піску після промивання і висушування - 910 г, вміст у піску відмулених частинок - 9%.

Висновок про чистоту і придатність піску для приготуван­ня розчину для облицювання: пісок придатний для приготу­вання розчину для облицювання.

25. Наповнювачі для мастик

Для кріплення облицювальних матеріалів застосовують клеї і мастики. Для економії клеїв до них додають дрібнороздріблені мінеральні речовини-наповнювачі. Наповнювачі, як пра­вило, не вступають у хімічну реакцію з клеєм, але, зменшую­чи товщину кожного шару клею, значно підвищують міцність клеєвого з'єднання і знижують витрати клею. Наповнювачі розрізняють кислотостійкі, лугостійкі й універсально стійкі.

До кислотостійких наповнювачів належать молотий квар­цовий пісок, який погано зчіплюється з полімерами. Дещо кра­ще зчіплюється з полімерами різновид кварцу - маршалит.

Діабазове борошно і пил, андезитове борошно і пил дозво­ляють одержувати більш міцний клейовий шар.

Каолін - тонкий порошок (пил) білого кольору, є хорошим наповнювачем.

Азбест підвищує в'язкість клеєвого складу і теплостійкість (див. пит. 53).

До лугостійких наповнювачів належать вапняне і доломі­тове борошно і пил, цемент, крейда, тальк, окис цинку або цин­кові білила.

Тальк - це мінерал, який складається з суміші магнезиту і кремнезему. На вигляд це жовтий або зеленуватий тонкий на дотик жирний порошок.

Крейда - осадочна гірська порода білого кольору за хімічним складом СаС03.

До універсально стійких наповнювачів належать:

- графіт - природний мінерал сірувато-чорного кольору (хімічностійкий);

- кокс - продукт випалювання кам'яного вугілля в коксо­вих печах;

- сажа - продукт спалювання нафти і кам'яновугільних масел при обмеженому доступі повітря;

Крім вище перерахованих наповнювачів застосовують пігменти для кольорових складів (вохру, сурик, ультрамарин). Всі наповнювачі повинні бути сухими.

БУДІВЕЛЬНІ РОЗЧИНИ, БЕТОНИ І МОЗАЇЧНІ СУМІШІ