Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

98. Шпаклівки

Шпаклівка фініш використовується для:

- остаточної обробки внутрішніх та зовнішніх поверхонь стін, стель, виконаних з бетону та обштукатурених;

- для затирання швів і приклеювання до стін гіпсових та де­коративних плит. Може бути пофарбована будь-якими фар­бами для мінеральних основ.

Шпаклівка фінішна - це суміш, виготовлена з використан­ням гідрофобних сполук, а також модифікаційних домішок нової генерації, які поліпшують пластичність і роблять розчин зручним у роботі. Екологічно чиста, морозо- і водостійка. Ос­нова повинна бути міцною та очищеною від бруду, пилу, вап­на, не забрудненою жирами, без залишків олійних і емульсійних фарб. Якщо основа має підвищене водопоглинання, то її необхідно покрити емульсією для ґрунтування. Шпаклюваль­ний розчин рівномірно наносять на основу металевою теркою. Після затирають войлочною теркою або після висихання шліфують наждачним папером або сіткою для шліфування. Поверхню необхідно оберігати від дуже швидкого висихання. Витрати шпаклювального розчину 0,25...0,5 кг/м2. Шпаклю­вальну суміш випускають і зберігають у паперових мішках по 15 кг, 4 кг, 2 кг у сухих приміщеннях упродовж 6 місяців від дати виготовлення.

Шпаклівка гіпсова СТ26 призначена для вирівнювання, за­повнення дрібних дефектів і шпаклювання бетонних, цемент­но-вапняних, цементно-піщаних, гіпсових основ, цегляної та кам'яної кладки. Застосовується для стін і гіпсових стяжок підлог. Після висихання шпаклівка може бути пофарбована чи обклеєна шпалерами.

Шпаклівка мінеральна СТ29, шпаклівка полімерна СТ12 і штукатурна гладь СТ27 призначені для тих же цілей, але не­придатні для підлог і вологих приміщень. Витрати матеріалів складають від 1 до 1,8 кг/м2. Для приготування шпаклівок ви­трачається 0,24...0,35 л чистої води на 1 кг сухої суміші.

Штукатурна суміш утеплююча С20 призначена для зов­нішнього і внутрішнього утеплення стін у вигляді штукатур­ного розчину завтовшки до ЗО мм. Наступні шари наносяться після висихання попереднього, з застосуванням армуючої сітки із скловолокна. Після висихання поверхню фарбують.

Гіпсова безпіскова суміш ГС61 призначена для опоряджу­вання стін і стель всередині приміщень під фарбування або об­клеювання шпалерами.

Універсальна полімерна шпаклівка СТ127 призначена для вирівнювання, заповнення та шпаклювання дрібних дефектів на основах з бетону, штукатурки цегляної і кам'яної кладки. Не слід використовувати для підлог і у вологих приміщеннях.

99.Суперклей універсальний - Ферозіт Супер (рис. 40, а)

суха клейова суміш на основі цементу з наповнювачами та полі­мерними модифікаторами - застосовується для приклеюван­ня керамічних плиток, мозаїки, плит з природного каменю до внутрішніх і зовнішніх поверхонь, що зазнають дії води і замерзання, у тому числі по старій керамічній плитці. Основа по­винна бути міцною, рівною, очищеною від пилу, бруду, за­лишків фарби, мастил тощо. Нерівності понад 5 мм вирівняти клеєм Ферозіт Супер за добу до початку роботи. Бажано укрі­пити основу ґрунтовкою Ферозіт Ґрунт 1.

Клейовий розчин готують з розрахунку 0,2...0,25 л води на 1 кг клею, засипаючи суху суміш з мішка у ємкість з чистою водою при одночасному ручному або механічному (при малих обертах) перемішуванні до утворення однорідної маси без гру­док. Після п'ятихвилинної витримки розчин слід повторно пе­ремішати. На підготовлену основу наносять шпателем мілімет­ровий шар клейового розчину, який розрівнюють теркою з пря­мокутними зубцями розмірами 6x6-^15x15 мм, після чого вкладають плитки, притискаючи їх до основи. При виконанні зовнішніх робіт клей наносять на плитку і основу за допомо­гою шпателя із зубцями. Корегувати положення плитки мож­на впродовж 10 хв і не змочувати її. Затирати шви слід через 48 годин. Температура навколишнього середовища повинна бути 20°С. Суміш зберігати 12 місяців від дати виготовлення. Клей Ферозіт Супер випускається і зберігається в мішках по 25 кг. Витрати суміші 4,5...6 кг/м2, міцність зчеплення з осно­вою (адгезія) 1,0 МПа.

Клей для гіпсокартону Ферозіт 120 (рис. 40, б) - суха клейова суміш на основі гіпсу з наповнювачами та полімерними модифі­каторами - застосовується для приклеювання плит з гіпсокар­тону, а також для попереднього вирівнювання поверхні всередині приміщення. Вимоги до основи ті же, що й для Ферозіт Супер.

Розчин готують з розрахунку 0,53...0,61 кг води на 1 кг клею, засипаючи суху суміш з мішка у ємність з чистою водою при перемішуванні до утворення однорідної маси без грудок. Після 5-ти хвилинної витримки розчин повторно перемішують і використовують впродовж 60 хв. Розчин слід накладати суц­ільною смугою (залишати 3...4 розриву для вентиляції) по пе­риметру і 6.. .8 ліпок у середній частині плити або на стіну. Тоді плиту потрібно притиснути до основи і вирівняти з викорис­танням правила. Плити слід встановлювати з вентиляційними зазорами 1...1.5 см з наступним шпаклюванням швів через 6 годин після приклеювання гіпсокартону. Роботи виконувати при температурі 20°С. Суміш зберігати в сухих приміщеннях впродовж 12 місяців від дати виготовлення. Клей Ферозіт 120 випускають і зберігають у мішках по 15 кг.