Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

95. Матеріали для улаштуванню підлоги

Самовирівнювальна суміш СИ 69 призначена для вирівню­вання бетонних основ та стяжок підлоги (товщина шару від З до 15 мм) з наступним технологічним переміщенням через 8 годин і улаштуванням таких покриттів, як лінолеум, ламінат, керамічна плитка, плитка ПВХ та інших полімерних по­криттів. Основа повинна бути суха, чиста і міцна. Неміцні ділянки потрібно проґрунтувати ґрунтовкою Сегезіі; СТ17. Суху суміш СИ 69 замішують чистою водою із розрахунку 0,17 л на 1 кг суміші, і використовують впродовж 30 хв. Якщо розчин подають розчинонасосом, то при перервах понад 25 хв інстру­менти і машину слід промити водою.

Самовирівнювальна суміш СИ 72, крім вище зазначеного призначення, застосовується для улаштування підлог у скла­дах, підвалах, для ремонту бетонних і цементних основ, може фарбуватись, оскільки ця суміш стійка до стирання.

Високоміцне покриття для підлоги СИ 76 призначене для улаштування покриттів підлоги (товщина шару від 4 до 5 мм)

на бетонних основах усередині та зовні. Може використовува­тись для улаштування підлоги під ухилом. Суміш стійка до механічних впливів, стійка до стирання, має гідрозахисні вла­стивості і через 3 години можливе технологічне переміщення по поверхні.

Швидкотвердіючі суміші СИ 83, САГ 85, СИ 86 призначені відповідно для ремонту та укладання стяжок товщиною від 5 до 35 мм на міцних основах або від 10 до 80 мм. Витрати матер­іалів відповідно складають 2...20 кг/м2. Необхідно пам'ятати, що зайва вода впливає на якість підлоги. Для міцності основу ґрунтують ґрунтовкою Сегезіі; СТ 17 і через 6 годин поверхня готова для нанесення розчинної суміші Сегезіі; СК 83.

96. Матеріали для облицювання

Клеюча суміш Сегезіі СМ11 (рис. 38, в) призначена для об­лицювання бетонних цегляних, обштукатурених поверхонь усередині та зовні будівель плитками, розміром не більше ніж 300 х 300 мм. Мармурові плитки приклеюють за допомогою кле-ючої суміші СМ15. Основа під облицювання і плитка повинна бути сухою чистою, без плям. Нерівності поверхні до 20 мм вирівнюють розчинною сумішшю Сегезіі СМ11 за 24 години до початку робіт, а нерівні ділянки понад 20 мм вирівнюють за допомогою Сегезіі СТ29 за два або більше шарів. Гіпсові осно­ви необхідно ґрунтувати ґрунтовкою Сегезіі СТ17. Суху суміш замішують водою (при температурі +15...20°С) з розрахунку 0,24 л води на 1 кг сухої суміші. Перемішують суміш за допо­могою повільнообертового дриля з насадкою, чи за допомогою мішалки до отримання однорідної маси. Потім суміш витри­мують 5-10 хв для "дозрівання", після чого знов переміщують.

Плитки попередньо не зволожують. Ширина швів повинна бути не менше 2 мм, а товщина прошарку під плиткою не повинна перевищувати 10 мм. Приготовлену розчинну суміш наносять тонким шаром за допомогою лопатки, шпателя або терки і роз­рівнюють зубчастим шпателем (а) з зубцями шириною і висо­тою 6... 10 мм, а тоді плитки притискають до нанесенної роз­чинної суміші (рис. 38, б). Приготовлену суміш необхідно ви-користувати впродовж 2 годин. Зберігають суміш у герметичній упаковці (у мішках) в сухих приміщеннях по 5, 15, 25 кг до 12 місяців. Витрати розчинної суміші від 2 до 4,2 кг/м2.

Рис. 38. Облицювання стін плиткою (а, б) за допомогою клеючої суміші СМ11(в).

Швидкотвердіюча клеюча суміш СМ14 призначена для об­лицювання бетонних, цегляних, цементно-піщаних або цемент­но-вапняних поверхонь плиткою з кераміки та штучного ка­меню розмірами не більше 300x300 мм. Застосовується СМ14 на міцних основах, що не деформуються, на стінах та підлогах усередині та зовні споруд.

Плитку необхідно укладати не пізніше 15 хв після нанесення розчинної суміші на основу і корегувати її положення впродовж 10 хв. Роботи виконуються при температурі від +5 до +30°С.

Клеюча суміш СМ16 "Профі" рекомендується, крім обли­цювання поверхонь керамічними плитками, для улаштування мозаїчних покриттів та облицювання пінополістирольними

плитками.

Еластична клеюча суміш СМ17 призначена для облицюван­ня всіма видами плиток, у тому числі для облицювання повер­хонь без видалення старої плитки, тобто "плитка на плитку", а також для приклеювання теплоізоляційних плит і облицю­вання підлог.

Для затирання міжплиточних швів, шириною від 2 до 5 мм білого кольору застосовують суміш СЕ31 і СІ, для сірого кольо­ру - СЕ32 і для кольорових швів С2 і СЕЗЗ , фуга для підлоги С4 та інші. Суху суміш замішують чистою водою із розрахунку 0,33 л на 1 кг суміші та інтенсивно перемішують до отримання одно­рідної маси, витримують 3 хв, після чого знов перемішують.

Розчинна суміш за допомогою гумового шпателя або терки наноситься на облицьовану поверхню і рівномірно розподі­ляється по всій поверхні, при цьому утискується в шви. Лишки розчинної суміші необхідно зібрати з поверхні і знов вико­ристати для заповнення швів, поверхню промити водою і ви­терти сухою ганчіркою через 24 години.

Білі, сірі і кольорові шви шириною від 4 до 15 мм заповню­ють відповідно розчинними сумішами СЕ34, СЕ35 і СЕ36, а для швидкотвердіючих швів - СЕ42. Витрати розчинних сумішей на шви складають від 0,35 до 1,2 кг/м2.

Шви, які експлуатуються в агресивному середовищі, запов­нюються епоксидно-цементною сумішшю СЕ44, хімічно стійкими - СЕ47, СЕ48.

Клеюча суміш для внутрішніх робіт С9 призначена для кріплення керамічних плиток всередині приміщень. Основа повинна бути сухою, міцною, без пилу. Нерівності понад 5 мм за добу до настилання підлоги вирівнюють цією ж клеючою су­мішшю. Замішану суміш (за попередніми правилами) наносять на основу шпателем, а після розрівнюють шпателем-зубчастим і укладають суху плитку впродовж ЗО хв від початку нанесен­ня розчину. Витрати води становлять 0,24 л на 1 кг сухої суміші, а витрати суміші - від 2 до 4,5 кг/м2.

Клеюча суміш для підлоги СЮ призначена для кріплення керамічних плиток на підлогу усередині і зовні.

Клеюча суміш універсальна СІ 1 призначена для кріплення керамічних плиток усередині і зовні на стіни і підлоги.

Клеюча суміш СІ 2 застосовується для кріплення кераміч­них плиток на зовнішніх і внутрішніх поверхнях будівель і плитку на плитку.

Основні церезітові суміші для облицювальних робіт подані в додатку 3.