Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

70. Облицювальні вироби з природного каменю

Для облицювання монументальних будівель, великих спортивних видовищ, метро та інших споруд використовують облицювальні матеріали із природного каменю - граніту, мар­муру, туфу, вапняку, черепашнику, лабродориту, габро, піско­вику та інших близьких за міцністю порід. Природні облицю­вальні плитки виготовляють пиляні, колоті та облицювальні декоративні, застосовуючи неорганічні або органічні зв'язу­ючі для зовнішнього та внутрішнього облицювання будівель.

Облицювальні плити, виготовлені розпилюванням блоків з природного каменю, мають розміри 150. ..1500 (±1...2) мм зав­довжки, 150...1200 мм завширшки, 8...ЗО (±1...3) мм завтовшки. Види фактур лицьової поверхні кам'яних плит і харак­тер їх поверхні:

- скеля - відкол каменю з нерівностями без слідів інструменту;

- бугриста - рівномірна бугриста, з западинами та опуклостями;

- рифлена - з неперериваючими борознами, які проходять наскрізь;

- точкована - рівномірно крупношорстка;

- гладенька - гладенька зі слабкими слідами інструменту;

- борозниста - рівномірно шорстка з переривчастими борознами;

- пиляна - шорстка з глибокими переривчастими штрихами;

- шліфована - рівномірно шорстка;

- лощена - гладенька зі слабким блиском без слідів інструменту;

- полірована - дзеркальна з чітким відбиванням предметів;

- оброблена ультразвуком - гладенька матова;

- термооброблена - шорстка, має сліди лущення і нерівний рельєф.

Облицювальні декоративні плитки виготовляють мозаїчні (з декоративного щебеню), брекчієвидні (з кусків природного каменю довільної форми й декоративного щебеню), орнаментні (з природного каменю правильної форми). Плити можуть бути армовані і неармовані.

Розміри декоративних плит - 200...1500 мм завдовжки, 200...1200 мм завширшки, 10...40 мм завтовшки.

Облицювальні кам'яні плитки з полірованою лощеною та шліфованою поверхнею перевозять з прокладеним папером між лицювальними поверхнями.

Для облицювання будівель природним каменем застосову­ють цементний розчин марки 100...150, полімерцементний розчин. Безрозчинове облицювання здійснюють за допомогою металевих анкерів.

Для облицювання цоколів застосовують бутовий, пісковик та інші плитняки довільної форми, розмірів і товщини зі ске­лястою поверхнею.

Для кислотостійких облицювань застосовують плитки із граніту, сієніту, діоріту, кварциту, андизиту, базальту, діаба­зу та інших порід, а для лугостійких облицювань - вапняки, доломіти мармур тощо. Крім цього, використовують хімічно-стійкі плитки для підлог із кам'яного лиття при температурі 1400...1450°С. Для облицювання криволінійних поверхонь і футеровки апаратури виготовляють спеціальні фасонні та кли­нові плитки.

МАСТИКИ І КЛЕЇ ДЛЯ ОБЛИЦЮВАЛЬНИХ РОБІТ

71. Вимови до мастик і клеїв

Для кріплення облицювальних плиток до опоряджувальних поверхонь, крім будівельних розчинів, за останній час застосо­вують різні клеї і мастики, міцність яких є в декілька разів більшою, ніж на розчині. Якість облицювання значно залежить від правильно вибраного клеєвого складу, його якості і спосо­бу нанесення.

Клей - це розчин, рідше розплав, у більшості випадків орга­нічних високомолекулярних речовин, які мають добру адгезію (зчеплення з опоряджованою поверхнею). Клей застосовують так само, як і мастики для кріплення облицювальних плиток, лінолеуму, шпалер тощо.

Мастиками називають пластичні матеріали, які одержують при змішуванні природних органічних або синтетичних (полі­мерних) зв'язуючих з мінеральними наповнювачами, пласти­фікаторами та іншими добавками, які покращують якість ма­стики. Мастики і клеї повинні мати добрі адгезійні властивості до опоряджувальних матеріалів і до матеріалів основ (тобто добре злипати), легко розподілятися тонким шаром 0,2.. .0,5 мм завтовшки (для бітумних 0,7... 1 мм), зберігати свої робочі вла­стивості під час укладання опоряджувальних матеріалів, за­безпечувати швидке зростання міцності склеювання, бути біо-стійким, однорідним, не виділяти запахів та шкідливих речо­вин, тверднути без підвищених температур і високого тиску. Мастики і клеї більшість постачають на будівельні майданчи­ки в готовому стані. В окремих випадках клеї і мастики приго­товляють безпосередньо на будівництві. За способом викорис­тання мастики поділяються на гарячі і холодні, тобто застосо­вують у гарячому або холодному стані.