Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

62. Облицювальні плитки зі скла та шлакоситалів

Мозаїка - це візерунок зі скріплених між собою різнокольо­рових плиток, скла тощо.

Килимово-мозаїчні плитки застосовуються для внутрішньо­го облицювання, крім цоколів і карнизів, виготовлення деко­ративно-художніх панно громадських споруд. Виготовляють таку плитку з глушеного та напівглушеного скла методом про­кату. Розміри 30x30x5 мм (±1 мм). Плитки повинні витриму­вати температурний перепад не менше 60°С. Килимово-мозаїчні плитки постачаються в килимах, виготовлених наклеюванням плиток на крафт-папір (клей неводостійкий, що не руйнує папір і не змінює колір плитки). Відстань між плитками 3...7 мм. Розміри килимів такі, щоб маса килима не перевищувала 10 кг. Облицьовуючи залізобетонні панелі у заводських умовах, ки­лими укладають на піддон металевої форми папером донизу, після чого встановлюють арматуру, укладають цементний роз­чин, бетон і ущільнюють їх. Після тужавіння панель виймають з опалубки, змочують папір і знімають його з лицьової поверхні. Замість плиток можна приклеювати до паперу смальту.

Смальта - куски кольорового непрозорого скла різноманіт­ної форми. Застосовують смальту для внутрішнього і зовніш­нього декоративно-художнього опорядження будівель, мозаїч­них робіт, панно тощо.

Облицювальні скляні плитки виготовляють пресуванням або неперервним прокатом із глушеної скломаси (кварцовий пісок, сода, крейда, глушник, пігмент) або битого скла. Поверх­ня зворотного боку рифлюється. Виготовляють плитки від 50x50x4 до 150x150x6 мм. Лицьова поверхня плиток може бути матовою або блискучою, гладкою або з рельєфним візе­рунком, їх застосовують для облицювання виробничих при­міщень, які потребують особливої чистоти, приміщень торго­вельних закладів та інших (крім гарячих поверхонь). Плитки кріплять цементними, полімерцементними розчинами марки 100 і на глинобітумних та інших мастиках.

Скляні емальовані плитки нарізають з листового скла (з відходів). Лицьову поверхню покривають шаром емалі 0,2...0,3 мм завтовшки. Шорсткість тильної поверхні плитки надають нанесенням на неї рідкого скла, олійної фарби або біту­му з посипанням сухим крупнозернистим піском або заводсь­ким способом. Застосовують такі плитки для облицювання при­міщень з підвищеними санітарно-гігєнічними вимогами, за відсутності агресивних газів. Перевозять склоплитку в ящи­ках або в паперових пакетах.

Облицювальні склоплитки довговічні, міцні, водостійкі, луго- і кислотостійкі, гігієнічні, добре чинять опір стиранню, але крихкі і бояться високих температур.

Скломармур - облицювальні скляні плитки, які імітують мармур. Виготовляють їх зі скломаси (пісок, сода, каолін, крем-нефтористий натрій) методом прокату з наступною термооброб­кою. Скломармур застосовують для облицювання внутрішніх стін громадських і виробничих будівель. Розміри плит від 150x150x8 до 500x500x10 мм.

Склодекор - різновидність скломармуру. Виготовляють склодекор з того ж матеріалу, що і скломармур методом безпе­рервного прокату. Малі розміри 65 х 65 х4 мм і 100 х 100 х 4 мм і велика кількість кольорів дає можливість застосовувати скло­декор для виготовлення панно.

Облицювальні листи і плити із шлакоситалу та ситалу виготовляють на основі доменних шлаків різних кольорів. Роз­міри прокатних листів 900.. .3300 мм завдовжки, 600... 1500 мм (±2 мм) завширшки, товщиною 6... 10 мм (±1 мм). Розміри про­катних плит 300...600 мм (±2 мм) завдовжки, 200x600 мм завширки, товщина 6... 12 мм. Розміри пресованих плит із шлакоситалу і ситалу 250x250 мм; 300x300 мм. Листи и плити транспортують у ящиках, контейнерах, пакетах або на піддо­нах. Застосовують їх для облицювання цоколів, а також для покриття підлог вестибюлів, споруд вокзалів, станцій метро­політену, торгових залів магазинів тощо. Шлакоситалові лис­ти і плити кріплять на цементно-піщаних рідкоскляних роз­чинах, бітумних та інших мастиках.

Сигран (синтетичний граніт) - склокристалічний матері­ал на основі скла з доменних шлаків і деяких інших промисло­вих відходів. Лицьова поверхня може бути шліфованою або полірованою, зворотний бік - рифлений. Розміри плиток із сиграну від 48x48x6 мм до 300x300x20 мм. Сигран служить для внутрішнього і зовнішнього облицювання стін і захисту цо­колів споруд.

Марбліт - кольорове глушене скло для облицювання зовнішніх і внутрішніх стін. Марбліт імітує мармур від ясних де темних тонів; лицьова поверхня - полірована або матова, об­роблена піскоструминним способом. Марбліт одержують про­катом відходів скла з добавками металургійного шлаку. Лис­ти марбліту розмірами від 200 до 600 мм кріплять на цемент­ному розчині складу 1:3, а листи розмірами 1200x3000 мм -механічним способом.

Склокремнезит виготовляють із склогрануляту в суміші з кремнеземом, лицьовий бік якого імітує граніт, мармур, ма­лахіт, яшму тощо. Плити виготовляють розмірами 300 х 300 мм (±3 мм).

Пінодекор - різновид піноскла, який виготовляють спікан­ням склопорошку із введенням газоутворюючих добавок і барв­ників. Пінодекор виготовляють розміром 400...1200 мм зав­довжки, 150...450 мм завширки, товщиною 15...40 мм. Плит­ки з пінодекору призначені для облицювання будівель з одно­часною теплоізоляцією.