Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

60. Лабораторно-практична робота №10

Визначення властивостей і оцінка якості керамічних плиток для підлог

Мета: навчитися за зовнішніми ознаками і на основі несклад­них випробувань визначати властивості і оцінювати якість ке­рамічних плиток для підлог.

Прилади, приладдя і матеріали: штангенциркуль або лінійка з поділками, шаблон, металевий кутник, калібр, дере­в'яний щит, еталон плиток по кольору, досліджувані плитки.

Підготовчі роботи. До занять установіть на видному місці дерев'яний щит з нижньою опорною поличкою для плиток.

Загальні відомості. За формою плитки виготовляють квад­ратні, прямокутні, трикутні, шестигранні, п'ятигранні і вось­мигранні. Допустимі відхилення від розмірів плиток не повинні перевищувати по довжині граней ±2,5 мм, по товщині ±1...0,5 мм. Відхилення однієї партії допускається тільки в один бік. Косокутність плиток допускається не більше 0,5 мм. Водопоглинання плиток повинно бути не більше 4,5% від маси плиток. Утрата маси при стандартному стиранні плиток не по­винна перевищувати 0,07 г/см2. Скривлення плиток від пло­щини, при опуклості і ввігнутості допускається не більше 1..2 мм. Лицьова поверхня плитки повинна бути гладкою, од­нокольоровою або мармуровидною, однотонною за кольором, рівномірно покритою глазур'ю, без напливів, тріщин, подря­пин, вм'ятин, пузирів. Плитки повинні бути термічно стійки­ми. Зворотній бік плиток повинен мати рифлену поверхню (ви­сота рифлення не менше 0,3 мм).

Порядок виконання роботи

1. Штангенциркулем, лінійкою або шаблоном виміряйте роз­міри плиток. Кутником перевірте правильність прямих кутів. Поставте ребром лінійку по діагоналі плитки і замі­ряйте найбільший зазор між плиткою і лінійкою за допомо­гою калібру. Одержані результати вимірювання порівняйте з допустимими.

2. Виставте плитки вертикально на щит одну біля другої пло­щиною в 1 м2 (з еталонними). З відстані 1,7 м колір поверхні плиток повинен бути одного тону і не відрізнятись від ета­лонних плиток.

3. Результати визначення властивостей і оцінки якості кераміч­них плиток для підлог запишіть у журнал за формою 11.

Форма 11

Найменування плиток - керамічна метласька; форма квадратна; розміри 200 х200 мм; відхилення від розмірів пли­ток: по довжині 1,5 мм; по товщині 0,4 мм.. Косокутність 0,4 мм; стан кутів добрий; вид лицьової поверхні добрий; колір і тон плиток однаковий; наявність дефектів плиток - немає. Водо-поглинання за масою 4%; опір стиранню 0,06 г/см2.

Висновок про якість плиток - плитка якісна.

61. Плитки керамічні фасадні

виготовляють глазурованими та неглазурованими, гладкими та з рельєфною поверхнею. Для облицювання цоколів, підзем­них переходів застосовують переважно фасадні глазуровані плитки. Керамічні фасадні плитки виготовляють методом пре­сування й обпалювання прямокутними та квадратними розмі­рами 150...250 мм, завтовшки 7...10 мм. Лицьова поверхня плиток може бути одно- та багатокольоровою. Плитки виготов­ляють із завалом та без завалу лицьових граней. Нелицьовий бік плиток повинен бути рифленим або з опуклостями зав­глибшки 0,7...2 мм.

Килими з плиток виготовляють з прямолінійною орієнта­цією плиток, неорганізованим набором плиток і брекчієвид-ними (з плиток довільної форми). Килими виготовляють накле­юванням дрібних плиток лицьовою поверхнею на обгортковий чи мішковий папір на неводостійкому клею. Після облицюван­ня клей має легко змиватись з плитки.

Для облицювання фасадів у 1960-80 рр. широко застосовува­лись дрібнорозмірні плитки типу "Кабанчик" (рис. 29) розміра­ми 120 х 65 х 7 мм без поливи і з поливою (глазур'ю), а також ве­ликогабаритні плитки розмірами 250x140x10 мм (±1,5 мм). Крім цього, для внутрішнього і зовнішнього облицювання за­стосовують глазуровані керамічні литі плитки, які виготовля­ють способом лиття з наступним випалюванням. Вони значно тонші, ніж фасадні, які виготовляють півсухим пресуванням. Водопоглинання керамічних плиток для фасадів допускається 9... 16%, морозостійкість 40 циклів поперемінного заморожуван­ня та відтавання.

Рис. 29. Фасадні плитки.

Дрібні керамічні плитки пакують у картонні або градчасті дерев'яні ящики, а килими у картонні ящики та паками в папір із обв'язкою шпагатами. Фасадні керамічні плитки кріплять на цементно-піщаному розчині, рухливість розчину 5...6 см за стандартним конусом. У заводських умовах, особливо килимо­ву мозаїку, кріплять до панелей і блоків за технологією фор­мування виробів "плитки лицем вниз, а потім розчин і бетон" (див. пит. 62).