Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

19. Лабораторно-практична робота №6

Визначення нормальної густоти гіпсового тіста

Мета: навчитись визначати за допомогою віскозиметра нор­мальну густоту гіпсового тіста, необхідну для подальшого ви­пробовування гіпсу і застосування його на будівництві.

Прилади, приладдя і матеріали: сушильна шафа, віскози­метр, квадратний лист скла з розмірами сторін 20 см, лист папе­ру з накресленими на ньому колами, в тому числі діаметром 12 см (рис. 13), колба з водою, м'яка суха тканина, вага з гирками, дві фарфорові чашки, мідний циліндр ємністю 250 мл, шпа­тель або ложка, секундомір, ніж, випробуваний гіпс.

Підготовчі роботи. Заздалегідь висушіть у сушильній шафі гіпс по 1,5 кг на ланку. На папері накресліть кола діаметром під 6 до 20 см через 1...2 см, а коло діаметром 12 см накресліть червоною тушшю.

Загальні відомості. Теоретично для гідратації гіпсу необхід­но 18,6% води від маси гіпсу, а фактично гіпс замішують во­дою в кількості 40. ..70% від маси в'яжучого. Надлишок води, випаровуючись у процесі тужавіння (тверднення) гіпсу, призводить до високої пористості каменя, отже знижує його міцність. Нормальну густоту гіпсового тіста визначають віскозиметром, який являє собою мідний або латунний відполірований зсередини та по краях циліндр (внутрішній діаметр 5 см, м ішеота 10 см). Циліндр поміщають вертикально по середині кіл, накреслених на папері (2), підкладеному під скло (рис. 13).

Рис. 13. Віскозиметр: а - у зібраному ви­гляді, б - розплив балабушки з гіпсово­го тіста; 1 — скло, 2 - щільний папір з на­кресленими колами.

Порядок виконання робіт

І. Зважте пусту фарфорову чашку, а після 300 г сухого гіпсу.

2.Налийте у фарфорову чашку води в межах 50% від маси гіпсу, тобто 150 г.

3. Гіпс із маленької чашки поступово висипте у воду і засічіть на годиннику початок замішування гіпсу. Розмішайте гіпс з подою за 30 с, після цього витримайте гіпсове тісто впродовж 1 хв, змочіть віскозиметр водою і протріть вологою м'якою тканиною.

4. Перемішайте гіпсове тісто двома-трьома швидкими рухами, і шпателем або ложкою швидко перелийте у циліндр врівень з краями і зарівняйте ножем. На всю цю операцію слід зат­ратити не більше ЗО с.

5. Різким рухом підніміть циліндр знизу вверх і подивіться як тісто розливається по склу, створюючи конусоподібну балабушку. Густота тіста вважається нормальною, якщо діаметр розплива балабушки приблизно дорівнює 12 см (по червоному колу). Якщо діаметр балабушки буде понад 12 см, дослід необхідно повторити з меншою кількістю води, а якщо діа­метр буде менше 12 см - з більшою кількістю води.

Запишіть результати досліджень у журнал за формою 7.

Форма 7

Показники

Досліди

1-й

2-й

3-й

Маса гіпсу, г

300

290

300

Маса пробної кількості води, г

150

160

170

Вміст води, % від маси гіпсу

50

55

57

Діаметр розплива балабушки, см

10

11

12

Нормальна густота гіпсового тіста, 57% води від маси гіпсу