Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

79. Емульсії

За останні роки частіше застосовуються емульсії як зв'язу­ючі розчинники при виготовлені малярних сумішей. Вони да­ють економію оліфи та інших матеріалів. Емульсія являє собою поєднання, наприклад, олії та води і складається з зовнішньої і внутрішньої фази. Якщо, наприклад, олія перебуває у зависло-вому дуже дрібному стані і в такому вигляді змішана з водою, то зовнішньою фазою буде вода, внутрішньою - олія. Ця емульсія буде називатися МВ (ОБ) - "масло (олія) у воді". Може бути і навпаки: вода розпорошена на малесенькі частинки в олії; в та­кому випадку зовнішньою фазою буде масло, а внутрішньою -вода. Таку емульсію називають ВМ (ВО) - "вода у маслі (олії)". Для одержання найбільш стійких емульсій в них вводять емуль­гатор - мило і стабілізатор (тваринний, рослинний клей), який перешкоджав би розшаруванню емульсії.

Емульсії можуть за певних умов переходити з одного типу в інший. Якщо до емульсії ОВ додавати олію, то настає момент, коли ця емульсія перетвориться у ВО. Емульсії виготовляють у спеціальних машинах - емульгаторах за допомогою насоса, який подрібнює складові. За останній час виготовляють емуль­сію за допомогою ультразвуку. Для доведення емульсії до ро­бочої в'язкості, якщо вона занадто густа, слід додавати до емульсії ВМ (ВО) олію, а для емульсії ОВ - воду. Причому для цього беруть пробний зразок у малій посудині. Якщо навпаки добавляти воду чи олію, то емульсія звурдиться.

Емульсію ВО можна застосовувати в малярних сумішах для ґрунтовки, шпаклювання і розведення густотертих олійних фарб. Така емульсія є заміною оліфи. Рецепт виготовлення емульсії ВО наведено нижче:

Оліфа натуральна....................... 1 кг

Канібензол (1 кг каніфолі в 1,5 кг скипидару або уайт-спіриту).........0,1 кг

Клей тваринний (8% -ний розчин) ..2л

Вапняне молоко.........................2 л

Емульсію ОВ застосовуюсь для фарбування по дереву і шту катурці всередині приміщень і ззовні (за умови використання казеїнового клею). Нижче наведено рецепт приготування емульсії ОВ.

Клей тваринний (10% -ний розчин).. 1 кг

Луг (сода, бура, поташ) ...............0,03 кг

Оліфа натуральна.......................0,1 кг

80. Допоміжні матеріали для малярів

поділяються на три групи: розчинники, розріджувачі і змивні суміші; матеріали, що використовуються для виготовлення малярних сумішей, без яких неможливо приготувати високо­якісну малярну суміш, ґрунтовку або шпаклівку; шліфувальні

матеріали.

Розчинники (скипидар, бензин, ацетон, уайт-спірит) вико­ристовують для зменшення в'язкості оліфи, лаків, що загус­ли, фарбових сумішей і смол.

Скипидар являє собою продукт переробки соснової живиці (див. пит. 77). Скипидар - це прозора летка рідина з характер­ним запахом, кипить при температурі 160°С. Застосовують його для розведення алкідних та інших синтетичних лаків і фарб, а також для прискорення висихання сумішей. Якщо поверхня, пофарбована сумішшю оліфи і скипидару складом 1:1 через 24 години утворить міцну плівку, яка не відлипає, то скипидар

придатний.

Уайт-спірит - це продукт перегонки нафти. Застосовують для розчинення олійних лаків і фарб, а також для змивання раніше нанесених і затвердних плівок олійних лаків та фарбо­вих сумішей.

Ацетон одержують сухою перегонкою деревини чи методом синтезу (одержанню складних хімічних з'єднань із простих). Це безбарвна, токсична, легкозаймиста, прозора легколетка ріди­на з характерним запахом, яка змішується з водою та спиртом. Він є розчинником жирів та деяких синтетичних полімерів.

Сольвент кам'яновугільний - це продукт коксохімічного виробництва. Використовують його для розчинення перхлор­вінілових, гліфталевих та бітумних лаків і фарб у суміші з уайт-спіритом.

Бензин одержують при перегонці нафти. Він являє собою безбарвну легкозаймисту речовину. Використовується для роз­чинення олійних фарб.

Гас - безбарвна рідина, одержувана при перегонці нафти. Використовується для миття посуду, пензлів, для згущення клейових шпаклівок, а також для поліпшення властивостей казеїнових кольорів.

Розріджувачі (оліфа, емульсія) призначені для розбавлен­ня густотертих або розведення сухих мінеральних фарб, які на відміну від розчинників, містять плівкоутворюючі (див. пит. 76, 79).

Змивні суміші застосовують для знімання затвердлих фар­бових плівок (уайт-спірит, змивач СП).

Матеріали для малярних робіт

Сикативи являють собою речовини свинцево-марганцевих солей нафтенових кислот, які застосовують для прискорення висихання оліф, олійних лаків, емалевих і олійних фарб.

Віск бджолиний - продукт, одержаний після видобування із стільників меду і розплавлення їх. Бджолиний віск має жов­туватий колір і запах меду; топиться при температурі 60... 6 5°С. Віск бджолиний використовується для виготовлення олійно-воскових кольорів, казеїно-воскових емульсійних фарб.

Парафін - продукт, одержуваний з нафти. Парафін схожий на віск, але світлішого кольору і стійкий до лугів і кислот. Ви­користовують як замінник воску. Температура плавлення ко­ливається від 40° до 70°С.

Мідний купорос - сірчанокисла сіль міді; застосовується для приготування ґрунтовок під клейове фарбування (лугостійкий пігмент). Крім цього 10-15% -ним водним розчином мідного ку­поросу при промивання водою заґрунтовують іржаві плями.

Церезин - продукт, одержаний із земляного воску - озоке­риту, а також з нафти. Застосовується як замінник воску по­ряд з парафіном.

Галун алюмінієвий - безбарвний кристал, який у воді роз­чиняється без залишку, а при нагріванні до 120°С розсипаєть­ся у дрібний порошок. Галун використовують для приготуван­ня ґрунтовок замість мідного купоросу, як загусник у казеїно­вих фарбових сумішах, а також для підвищення міцності вап­няних і клейових колерів.

Сода каустична (їдкий натр) застосовується для промиван­ня поверхонь, покритих олійною фарбою, і видалення з поверхонь олійної і лакової плівки. Каустична сода може спричиня­ти серйозні опіки і руйнувати тканину і шкіру. При опіках не­обхідно негайно промити шкіру теплою водою, а потім оброби­ти 1% -ним розчином оцтової, соляної або винної кислоти.

Нашатирний спирт - розчин аміаку у воді - являє собою сильний луг. Застосовується для виготовлення казеїнового клею, емульсії, а також для промивання закопчених поверхонь.

Стужавлювачі - рідкі суміші, які застосовують для тверднен­ня епоксидних смол і лакофарбових матеріалів на їхній основі.

Пластифікатори - ефіри різних спиртів і дикарбонових кислот. Вводять для пом'якшення крихкості плівок, наприк­лад, дибутилфталат.

Бура технічна являє собою натрієву сіль борної кислоти. Застосовується для виготовлення казеїнових фарб. Бура буває у плавленому вигляді, у вигляді порошку і кристалів. У воді розчиняється без залишку.

Соляна кислота - рідина темно-жовтого кольору, що виді­ляє видиму оком пару; являє собою розчин газу - хлористого водню (не більше 37%) у воді. Застосовується для промивання пофарбованих раніше штукатурних поверхонь і усунення ста­рих набілів і плям від іржі.

Мило господарське і мило рідке містить від 60 до 40% жир­них кислот. Використовуються при приготуванні емульсій, ґрунтовок, шпаклівок, для промивання забруднених повер­хонь, а також для миття пензлів.

Серп'янка - рідка лляна або прядив'яна тканина, марля або спеціальна сітка, які застосовують під шпаклювання при ви­конанні малярних робіт.

Наповнювачі - це нерозчинні мінеральні речовини, які дода­ють до лакофарбових матеріалів з метою економії пігментів та підвищення міцності, кислотостійкості, вогнестійкості тощо. До наповнювачів належать: для водних сумішей — крейда, вапно; для беліла і олійних фарб - барит; для олійних, силікатних, емульсійних та деяких інших сумішей - тальк, слюда, діабаз, андезит та інші.

Замазки - це пастоподібні суміші, які застосовуються при склінні, фальцевих з'єднаннях та гребенів покрівлі з листової сталі (див. пит. 87).

Шліфувальні матеріали

Пемза натуральна - вивержена гірська пориста, тверда по­рода, яку добувають у вулканічних районах. Пемзу застосовують для шліфування прошпакльованих і пофарбованих поверхонь.

Призначення штучної пемзи, виготовленої з меленої пем­зи, таке ж, що і натуральної.

Шкурка шліфувальна на паперовій основі (див. пит. 54) за­стосовується для прочистки і шліфування поверхонь, що ма­ють фарбуватись.