Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

63. Бетонні і цементні плитки

Плити бетонні фасадні призначені для облицювання фа­садів. Виготовляють плитки з гладкою та рельєфною лицьовою поверхнями, одношаровими и двошаровими, армованими і не-армованими на білому або кольоровому портландцементі, а та­кож на звичайних портландцементах з розбілюючими добавками. Приблизний склад бетонної суміші для виготовлення плит (у частинах за масою):

Цемент М400.............................100

Вапняне борошно....................... 25...50

Пігмент

(вохра, сурик, оксид хрому тощо)... 1...5

Пісок кварцовий чи вапняний......100

Кам'яний дрібняк ......................100...200

Вода .........................................60...70

Плити бетонні фасадні повинні мати морозостійкість не мен­ше 35, водопоглинання — не більше, ніж 15%, границя міцності бетону плит на стискання - не менше 20 МПа. Розміри плит відповідають розмірам типових деталей з допустимими відхи­леннями ±2...З мм. Транспортують плити в контейнерах, став­лячи їх на ребро лицьовою поверхнею одна до одної з проклад­ками.

Декоративно-облицювальні бетонні плити "Декорит" при­значені для облицювання внутрішніх стін виробничих споруд. Плити випускають розмірами 400 х 300 х 20 мм.

Бетонні мозаїчні плити призначені для покриття підлог ви­робничих і громадських споруд. Бетонні мозаїчні плити виго­товляють одношаровими розмірами 400 х 400 х 25 мм (±2... З мм) і двошаровими (нижній шар із цементного розчину, а верхній -з мармуровою крихтою), зі шліфованими поверхнями. Марка мозаїчного шару має бути не нижче, ніж М200. Мозаїчні пли­ти армують сітками зі сталевого дроту діаметром 3...4 мм при розмірах вічка 100x100 мм. Транспортують і зберігають їх в контейнерах. Укладають плитки на цементному розчині мар­ки М150.

Баритові плити використовують для облицювання стін рентгенівських кабінетів, де потрібен захист від випроміню­вань. Виготовляють плити з бетону на портландцементі, що швидко твердіє, і полівінілацетатній дисперсії з баритовим за­повнювачем.

Ксилолітові плити розмірами 250x250x18 мм та 200 х 200 х 12 мм застосовують для облицювання стін і підлог у приміщеннях без систематичної дії вологи. Плитки виготовля­ють пресуванням суміші, яка складається з 1 частини каустич­ного магнезиту, 4 частин деревної тирси й борошна з добавкою тальку або азбесту. Ксилолитові плитки кріплять на магне-

зіальному розчині, розмішаному водним розчином хлористого магнію.

Плитки з жаростійкого бетону призначені для влаштуван­ня покриттів підлог у приміщеннях, де підлоги зазнають впли­ву теплових та інтенсивних механічних дій. Жаростійкий бе­тон складається з портландцементу, тонкомеленого хроміту, доменного шлаку, литого шлакового щебеню і гранульованого доменного шлаку. Основні плитки випускають розмірами 3x3 м, а добірні 1,5x1,5 м.

Цементні плитки застосовують для настеляння підлог у складських та інших другорядних приміщеннях.

64. Облицювальні плитки на основі гіпсу, вапна, мінеральних волокон

Для облицювання житлових, громадських і виробничих приміщень із сухим повітрям (вологість не більше 60%) засто­совують гіпсові листи й панелі, які мають гарний естетичний вигляд, підвищену механічну міцність, добре шліфуються, поліруються і фарбуються. Простота технології обумовлює пер­спективність використання гіпсових виробів для інтер'єрів. Для їх виробництва застосовують волокна рослинного і штуч­ного походження.

Рис. ЗО. Поздовжні ребра гіпсо-картонних листів: а - скошене; б - пряме; 1 - лицьовий бік, 2 -тильний бік.

Гіпсокартонні листи — це гіпсове осердя, всі площини яко­го, крім торцевих ребер, під час виготовлення облицьовують картоном (рис. ЗО). Поверхню із гіпсокартону обклеюють шпа­лерами або фарбують без додаткової підготовки. Листи виго­товляють потоншеними з лицьового боку і з прямими поздовж­німи ребрами. Довжина листів від 2500 до 4800 мм, ширина -600, 1200 мм, товщина - 8...24 мм. Об'ємна маса листів 850...1050 кг/м3; границя міцності 3,5...13,5 МПа. Приклад умовного позначення листа групи А з ребрами: 3000 мм завдовж­ки, 1200 завширки, 14 мм завтовшки; ГКЛ-А- 3000x1200x14. Перевозять гіпсолисти та зберігають у штабелях плиском. Лис­ти мають зберігатись у сухих і нормальної вологості приміщен­нях. Гіпсокартонні листи кріплять за допомогою цвяхів, шу­рупів, саморізів до каркасу або приклеюють на гіпсових та інших мастиках.

Гіпсокартонні листи з декоративними шарами (камене-видної структури, з дрібнозернистих матеріалів, мастичні по­криття під "шагрень" тощо). Вони призначені для облицюван­ня стін у приміщеннях з підвищеними естетичними вимогами.

Панелі облицювальні на основі гіпсокартонних листів "Де­кор" призначені для внутрішнього облицювання громадських приміщень з нормальним волого-температурним режимом (крім дитячих закладів і лікарень). їх обклеюють різними плівками, наприклад, "Пінопленом". Панелі випускають дов­жиною від 1000 до 3000 мм (±8 мм); шириною 1000, 1200 мм (±4 мм); 10, 12 і 14 мм завтовшки.

Гіпсокартонні опоряджувальні панелі ПОГ виготовляють із гіпсокартонних листів, які з лицьової поверхні обклеюють декоративною плівкою.

Гіпсоволокнисті листи армують не картоном, а рівномірно розміщеними у товщині волокнами (паперова макулатура тощо).

Гіпсові декоративні плити ПГД виготовляють литими, гла­денькими, рифленими з різноманітними малюнками/розміра­ми 500x500x15...40 мм, 600x600x15...40 мм.

Пресовані мармуровидні гіпсові плити (штучний мармур) виготовляють пресуванням водогіпсової суміші під тиском 7... 10 МПа з вистоюванням під тиском до початку тужавіння фосфогіпсу - відходів виробництва мінеральних добрив. Штуч­ний мармур на 40% легший від природного мармуру, має кращі теплозахисні властивості і високу кислотостійкість. Штучний мармур застосовують для внутрішнього облицювання мага­зинів, автостанцій, клубів та при влаштуванні підвісних стель.

Акустичні гіпсові литі (звуковбирні) плити (рис. 31) скла­даються з гіпсового перфорованого екрану (армованого скля­ними волокнами), крепового паперу чи тканини, звуковбира-ча (мінвати) і фольги. Розміри плит (600x600x30...40 мм).

Рис. 31. Акустичні гіпсові литі плити: а - зовнішній вигляд; б - попе­речний розріз; 1 - арматура, 2 - мінеральна плита; 3 - бавовняна тка­нина; 4 - отвори, 5 - алюмінієва фольга; 6 - гіпсова плита; в - види перфорацій.

Гіпсокартонні перфоровані звуковбирні плити - це гіпсокар­тонні листи з наскрізною перфорацією з наклеєним підстильним шаром із нетканого полотна або фільтрувального паперу. Розмі­ри плит 500x500x8,5 мм і 600x600x8,5 мм. Акустичні плити призначені для облицювання внутрішніх поверхонь стелі і стін залів для глядачів, громадських приміщень тощо. Плити кріплять шурупами до каркасу в сухих приміщеннях.

Плити мінераловатні акустичні на синтетичному в'яжу­чому виготовляють з мінерального волокна, просочуючи його синтетичними зв'язуючими з наступною полімеризацією при тепловому обробленні.

Звуковбирні декоративні плити "Силакпор" (силікатні аку­стичні пористі) виготовляють з ніздрюватих бетонів автоклав-ного тверднення. Такі бетони готують із суміші вапна, цемен­ту, піску, алюмінієвої пудри, барвників, води, рідкого скла і регуляторів тверднення. Розміри плиток 450x450x45 мм. За­стосовують плитки для звуковбирання та декоративного обли­цювання стель і стін у сухих приміщеннях громадського і ви­робничого призначення.

Малогабаритні облицювальні плитки тепер мало застосо­вуються, оскільки вони не водостійкі. Для водостійкості їх ви­готовляють на основі гіпсу і карбомідних смол.