Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Підручник Кошман.docx
Скачиваний:
618
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
20.68 Mб
Скачать

69. Полімерні матеріали для покриття підлоги

Покриття підлог із полімерних матеріалів гігієнічні, елас­тичні, зносостійкі, тепло- та звукоізоляційні, досить довговічні та ефективні.

Лінолеум - це рулонний матеріал, виготовлений на основі полівінілхлоридних, алкідних, гумових та інших полімерів. Вони призначені для влаштування покриття підлог у житло­вих, громадських та деяких промислових будівлях, крім при­міщень з інтенсивним рухом і дією абризивних матеріалів, жирів. Застосування лінолеуму в 5...7 разів скорочує три­валість робіт порівняно з паркетними роботами. Лінолеуми бувають безпідосновні (одно- та багатошарові) та з підосновою (тканинною, плівкою, повстю), зафарбовані в різні кольори, гладенькі, матові, тиснені, з візерунком.

Лінолеум без підоснови формують каландровим та екстру-зійним способами. За каландровим способом після змішуван­ня компонентів виконують пластифікацію маси переробкою на вальцях, а далі - формування на каландрах. До складу маси входять: суспензійний полівінілхлорид, пластифікатор дибу-тилфталат, стабілізатор, наповнювачі, пігменти. У багатоша­рових лінолеумах для лицьового шару вводять більше полімер­ного в'яжучого, ніж для нижнього шару.

Екструзивний спосіб виготовлення лінолеуму передбачає нагрівання лінолеумної маси, пластифікацію та формування полотна безпрервним видавлюванням крізь формувальну го­ловку екструдера. Лінолеум на підоснові виготовляють промаз-ним способом, при якому пасту наносять на рухому підоснову з наступною термообробкою.

Полівінілхлоридний лінолеум (займає 70% загального випус­ку, на підоснові і без основи) виготовляють у вигляді полотни­ща, шириною 1200...1400(±10) мм, товщиною 1,5 та 1,8(2,1)(±0,1) мм, довжиною 12 м. На лицьовій поверхні ліно­леуму не допускаються зморшки, хвилястість, подряпини, пу­зирі, плями тощо, які можна побачити з відстані 1 м по верти­калі від поверхні лінолеуму. Зберігають лінолеум у рулонах у вертикальному положенні при температурі не нижче 10°С. При­клеюють його до основи бітумними та іншими мастиками або застосовують його у вигляді зварених килимів на всю кімнату.

Гліфталевий (алкідний) лінолеум виготовляють на тка­нинній основі промазним способом. Лінолеумну пасту одержу­ють із фталевого ангідриду, гліцерину та модифікуючих доба­вок. Гліфталевий лінолеум при низьких температурах крихкий.

Колоксиліновий (нітроцелюлозний) лінолеум виготовляють без підоснови. Він гнучкий, але має підвищену займистість.

Гумовий багатошаровий лінолеум {релін) виготовляють з гу­мових сумішей на основі синтетичних каучуків. Релін характе­ризується низьким водопоглинанням, зносостійкістю, високою еластичністю, кислото-та лугостійкістю, звукопоглинальністю.

Синтетичні плитки для підлог за останній час застосову­ють мало. їх виготовляють із полівінілхлориду, інденкумаро-нових полімерів, каучуків, гегенерованоі гуми, фенопластів, а також вирубують із вибракуваних кусків лінолеуму. Підлоги з плиток легко ремонтувати, вони дають змогу створювати ри­сунок, зручні в транспортуванні, але менш гігієнічні і більш трудомісткі.

Полівінілхлоридні плитки для підлог виготовляють одно­шаровими квадратами розмірами 300x300x1,5...2,5 мм з до­пустимими відхиленнями довжини і ширини: ±0,5 мм, а товщини ±0,2 мм. Полівінілхлоридні плитки, призначаються для покриття підлог приміщень житлових, громадських і вироб­ничих будівель, на які не діють абразивні матеріали, масла та жири. їх виготовляють одно- та багатокольоровими, з гладкою або тисненою лицьовою поверхнею. Крім полівінілхлоридних плиток застосовують кумаронові плитки розмірами 200х 200 мм; колоксилінові розмірами 300 х 300 мм; фенолітові розмірами 100x100 мм, 150x150 мм; гумові плитки розміра­ми 510х 510 мм; азбестосмоляні, азбестоебонітові розмірами 150x150 мм; бітумні або асфальтобетонні розмірами 150 х 150 мм, 200х 200 х 3 мм (для виробничих споруд). Бітумні плитки мають чорний колір. Настиляють на бітумних масти­ках. Крім рулонних і плиткових матеріалів для влаштування підлог застосовують мастикові безшовні матеріали (водні дис­персії полімерів - полівінілацетату та латексів).

До складу полівінілацетатноїмастики входять полівініла-цетатна дисперсія, наповнювач (кварцовий пісок крупністю не більше 0,15 мм), пігмент (залізний сурик, вохра, оксид хрому, ультрамарин)і вода.

Епоксидну мастику приготовляють із епоксидної смоли ЕД-6 (у частинах за масою): дибутилфталат - 0,15; ацетон -0,25; поліетиленполіамін - 0,15; кварцовий пісок - 1...15; пігмент до заданого кольору.

Полімерцементний склад для покриття підлог приготовляв­ся із полімерного зв'язуючого, портландцементу, наповнюва­ча в З рази більше, ніж цементу і пігменту.