Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100587_Lytvyn.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
6.01 Mб
Скачать

7.2.3. Основні терміни та поняття у Protégé-owl

У центрі більшості онтологій перебувають класи. Останні версії Protégé та інші фреймові системи описують онтології декларативно, явно визначаючи класову ієрархію та належність індивідних концептів до відповідних класів. Онтології, побудовані в OWL, мають подібні компоненти до онтологій на основі фреймів. Проте, на відміну від інших, термінологія OWL ґрунтується на поняттях індивідних кон­цептів або об’єктів (найчастіше використовується саме це поняття) та властивостей, які загалом відповідають в Protégé, відповідно, екземп­лярам класів і слотам.

Для уникнення неузгодженості в табл. 7.1 наведено основні терміни (перший рядок) та їх синоніми (другий рядок), які найчастіше трапляються в літературі для опису онтологій.

Таблиця 7.1

Терміни та їх синоніми

Клас

Властивість

Обєкт

Концепт, категорія, тип, терм, сутність

Зв’язок, слот, атрибут, роль, обмеження, асоціація

Індивідний концепт, екземпляр класу, ресурс

Обєкти – це окремі екземпляри предметної області. Важлива різниця між Protégé і OWL полягає в тому, що OWL не використовує однозначне присвоєння імен – Unique Name Assumption (UNA). Це означає, що дві різні назви можуть фактично посилатися на той самий об’єкт. Наприклад, назви “Королева Елізабет”, “Королева” та “Елізабет Віндзор” можуть означати той самий об’єкт. В OWL має бути чітко ви­зна­­чено, що об’єкти є однаковими чи відмінними один від одного, в іншо­­му випадку назви можуть стосуватися тих самих або різних об’єктів.

Властивості – це бінарні зв’язки між об’єктами (властивості зв’язують разом два окремі об’єкти). Наприклад, властивість “мати колір” зв’язує об’єкт “Золото” з об’єктом “Жовтий”, або властивість “вико­рис­товується в” зв’язує об’єкт “Золото” з об’єктом “електро­техніка” (рис. 7.7).

Рис. 7.7. Подання властивостей об’єкта

У Protégé властивості подаються слотами, в описовій логіці – ролями, в UML та інших об’єктно-орієнтованих поданнях – зв’язками. Властивості можуть бути оберненими, тобто мати інверсію. На­прик­лад, інверсія до властивості об’єкта “має колір” – “бути кольором”. Властивості можуть бути функціональними (обмежені єдиним значен­ням), транзи­тивними або симетричними. Ці характеристики детально розгля­немо нижче.

Класи в OWL можна розглядати як множини, що містять об’єк­ти, котрі описують формально (математично) для точного подання їх членства в певному класі. Класи можна організовувати в ієрархію клас-підклас – таксономія. OWL-підклас означає необхідність введння. На­приклад, об’єкти “Чавун” і “Сталь” (рис. 7.8) належать до класу “Залі­зо­вуг­лецеві сплави”, котрий, своєю чергою, разом з “Металоке­рамічними сплавами” та “Сплавами на основі кольорових металів” є підкласом “Сплавів”. У разі побудови глибшої ієрархії, об’єкти “Ча­вун” і “Сталь” можна розглядати як окремі класи зі своїми підкласами та об’єктами.

Рис. 7.8. Подання структури класів

В OWL-класах створюють описи, які конкретизують умови, котрим повинен відповідати об’єкт, щоб увійти до складу екземплярів класу. Детальніше про створення описів належності об’єктів до певних класів засобами Protégé-OWL описано в наступних параграфах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]