Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100587_Lytvyn.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
6.01 Mб
Скачать

4.3.3. Системи omis

Автоматизовані системи КМ, або Organizational Memory Infor­mation Systems (OMIS) призначені для нагромадження й керування знаннями підприємства. OMIS передбачають роботу як на рівні 1 – з явним знанням компанії у формі баз даних і електронних архівів, так і на рівні 2 – зі схованим знанням, фіксуючи його в певному (більш-менш формально­му) поданні у формі експертних систем або БД.

OMIS часто використовують допоміжні довідкові системи, helpdesk-додатки.

Основні функції OMIS.

  • Збирання і систематична організація інформації з різ­них джерел у централізоване й структурне інформаційне схо­вище.

  • Інтеграція з наявними автоматизованими системами. На техніч­ному рівні це означає, що корпоративна пам’ять по­винна бути безпосередньо пов’язана за допомогою інтерфейсу з інструмен­таль­ними засобами, які в цей час використовують­ в організації (наприклад, текстові процесори, електронні таблиці, системи).

  • Забезпечення потрібної інформації на запит (пасивна фор­ма) і за необхідності – активна форма. Занадто часті помил­ки – це на­слідок недостатньої інформованості. Цього неможли­во уникнути за допомогою пасивної інформаційної системи, то­му що службовці часто зайняті, щоб шукати інформацію, або просто не знають, що потрібна інформація існує. Корпора­тивна пам’ять може нагадувати службовцям про корисну інфор­мацію й бути компетентним парт­нером для спільного вирішення завдань.

Кінцева мета OMIS полягає в тому, щоб забезпечити доступ до знань щоразу, коли це необхідно. Для цього OMIS реалізує активний підхід поширення знань, що не на­дається на запити користувачів, а автоматично забезпечує ко­рисні для вирішення завдання знання. Щоб запобігати інфор­маційному перевантаженню, цей підхід має бути поєднаний з високою вибірковою оцінкою доречності. Закінчена сис­тем­а повинна діяти як інтелектуальний помічник користувача.

Використання корпоративної пам’яті часто переслідує помірко­ваніші цілі, ніж використання інтелектуальних систем. Це пов’язано з тим, що технології опрацювання даних (баз даних і гіпертекстових систем) застосовують набагато ширше, ніж технології систем, засно­ваних на знаннях. OMIS зберігають і забезпечують видачу на запит потрібної інфор­мації, але залишають її інтерпретацію й оцінку в специфічно­му контексті завдання головне користувачеві.

З іншого боку, корпоративна пам’ять розширює ці техно­логії роботою зі знаннями, щоб поліпшити якість рішення зав­дань. Так, OMIS об’єднує підсистеми пояснень, які дають змогу безпосередньо відповідати на запитання: “Чому?” і “Чому немає?”. У простій базі да­них або гіпертекстовій системі ко­ристувачі повинні були б шукати потрібну інформацію для відповіді на такі запитання безпосередньо, а для цього не­обхідно відфільтрувати велику кількість потенційно потрібної інформації, що, однак, не застосовуватиметься у специфічно­му випадку.

Нарешті, OMIS не тільки видає інформацію, але повинна також бути завжди готовою сприймати нову інформацію від її користувачів.

Рис. 4.4 відображає архітектуру для OMIS і корпоративної па­м’яті (частково з роботи). Ядром системи є Інфор­маційне сховище (Information Depository).

Рисунок також дає уявлення про деякі види інформації, що нале­жать до корпоративної пам’яті. Якщо сховища да­них містять в основ­ному кількісну інформацію, то сховища знань більше орієнтовані на якісний матеріал. КМ-системи генерують системи із широкого діапа­зо­ну даних, сховищ да­них, статей новин, зовнішніх баз, WWW-сторінок.

Рис. 4.4. Архітектура OMIS

Програмний інструментарій для OMIS об’єднує як оригінальні розроблення, наприклад, KARAT, так і стан­дартні засоби, наприклад, LOTUS NOTES, яка забезпечила один з перших інструментаріїв зберігання якісною й докумен­тальною інформацією. Але сьогодні у зв’язку з бурхливим роз­витком Інтернету, КМ-системи все частіше використовують Web-технологію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]