Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100587_Lytvyn.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
6.01 Mб
Скачать

4.2.4. Автоматизовані методи

Цей параграф містить огляд деяких найвідоміших методів і сис­тем видобування знань на основі методу репер­туарних решіток, частково з робіт [88, 96].

Уперше автоматизоване створення репертуарних решіток і видобування з експертів конструктів реалізовано в сис­темі PLANET [135]. Подальшим розвитком системи PLANET є інтегроване сере­довище KITTEN, що підтримує низку методів видобування знань. Д. Буза у системі ETS [140] застосував ме­тод репертуарних решіток для виявлення понятійної системи предметної області. Нащадками ETS є система NewETS та інте­гроване середовище для видобування експертних знань AQUINAS.

Відомо багато прототипів ЕС, для створення яких викорис­товували ETS. Серед них:

1) порадник вибору інструментарію для розробників ЕС;

2) консультант з мов програмування;

3) аналізатор геологічних даних;

4) порадник із налагодження Фортран-програм;

5) консультант із СКБД тощо.

Проте сфера застосування ETS обмежена видобуванням екс­пертних знань для нескладних завдань аналізу, що не ви­магають для свого рішення процедурних, каузальних і стра­тегічних знань.

ETS взаємодіє з експертом у діалоговому режимі: проводить з ним інтерв’ю і допомагає аналізувати створювану БЗ. В архітектурі ETS можуть бути виділені підсистеми: видобу­вання елементів; вияв­лення конструктів; побудови репертуар­них решіток; побудови графа імплікативних зв’язків; генерації продукційних правил; тестування БЗ; корекції БЗ; генерації БЗ для різних інструментальних засобів створення ЕС.

У діагностичній системі MORE [136] використано принци­пи, подібні до тих, які лежать в основі обох описаних вище систем. Тут упер­ше використано кілька різних стратегій інтерв’ю. Техніка ін­терв’ю, використана в MORE, спрямована на виявлення таких сут­ностей:

  • гіпотези – підтвердження яких має своїм результатом діагноз;

  • симптоми – спостереження яких наближає наступне прийняття гіпотези;

  • умови – деяка множина подій, що не є безпосередньо симпто­матичною для якої-небудь гіпотези, але яка може мати діагнос­тичне значення для деяких інших подій;

  • зв’язки – з’єднання сутностей;

  • шляхи – виділений тип зв’язку, що з’єднує гіпотези з симптомами.

Відповідно до цього в системі використовують такі стра­тегії інтерв’ю: диференціація гіпотез, розрізнення симптомів, симптомна зумовленість, розподіл шляху й деякі інші.

Стратегія диференціації гіпотез спрямована на пошук симп­томів, які забезпечують точніше розрізнення гіпотез. Найпотужнішими є ті симптоми, які спостерігають під час однієї події, яку піддають діагностиці.

Стратегія розрізнення симптомів виявляє специфічні ха­рак­теристики симптому, які, з одного боку, ідентифікують йо­го як наслі­док деякої гіпотези, з іншого боку – протиставля­ють іншим.

Стратегія симптомної обумовленості спрямована на ви­явлення негативних симптомів, тобто симптомів, відсутність яких має більшу діагностичну вагу, ніж їхня присутність.

Стратегія розподілу шляхів забезпечує знаходження симптома­тичних подій, які лежать на шляху до вже знайдено­го симптому. Якщо такий симптом існує, то він має більше діагностичне значення, ніж знайдений раніше. У системі KRITON для видобування знань вико­ристо­вують два дже­рела: експерт з його знаннями, отриманими на практиці; книжкові знання, документи, описи, інструкції (ці знання добре структуровані й фіксовані традиційними засобами). Для видобу­вання знань із першого джерела в KRITON застосовано техніку інтерв’ю, що передбачає стратегію репертуарних решіток – розбивання на щаблі. Стратегія розбивання на щаблі спрямована на виявлення спадкової структури предмет­ної області. Акцент робиться на вияв­ленні структури родових і видових понять (супертипів). Типи, вияв­лені на черговому кроці застосування стратегії, стають підґрунтям для подальшого її застосування.

У системі застосований прийом перемикання стратегій: як­що під час роботи стратегії репертуарних решіток, надаючи трійки семан­тично зв’язаних понять, експерт не в змозі назвати озна­ку, що відріз­няє два з них від третього, система запускає стра­тегію розбивання на щаблі й, задаючи експертові запитання про поняття, пов’язані з попередніми відношеннями “рід – вид”, робить спробу з’ясувати таксономічну структуру цих понять з метою виявлення ознак, що їх розрізняють.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]