Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100587_Lytvyn.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
6.01 Mб
Скачать

7.2. Технологія розроблення онтологій в редакторі Protégé

Protégé – це інструмент, який дає змогу користувачам конст­руювати онтології бази знань предметної області, вводити дані та на­лаш­товувати форми їх виведення. Ця платформа може легко розши­рюватися включенням у неї графічних компонентів: графи, таблиці, медіа (звук, зображення, відео). Програма дає змогу зберігати дані в найрозповсюдженіших форматах: OWL, RDF, XML, HTML.

7.2.1. Еволюція Protégé

Розвиток Protégé триває вже понад п’ятнадцять років. З не­великої прикладної програми для використання в медицині у процесі планування терапії Protégé перетворився на універсальний набір інст­рументів для створення баз знань (рис. 7.4).

Першочергова мета Protégé – усувати проблеми в побудові ін­телектуальних систем, а саме: мінімізувати значення інженера зі знань у процесі конструювання баз знань створенням діалогового інтерфейсу та спрощення введення даних у систему. З’являється можливість структурувати інформацію на різних стадіях наповнення бази знань. Тому перша версія програми Protégé-І – це інструмент для спрощення процесу набуття знань. Марк Мусен, ініціатор і розробник Protégé, так його описав:

Рис. 7.4. Хронологія розвитку Protégé

Protégé ­– це не експертна система, а також не є програмою, яка безпосередньо будує експертні системи; натомість Protégé – це інструмент, що допомагає розробникам експертних систем створювати свої інструменти, спеціально пристосовані для набуття знань в конк­ретних прикладних областях.

Protégé-II розширив первинний двокроковий процес: генеру­вання інструменту набуття знань і його використання для реалізації бази знань, увівши додаткові кроки, пов’язані з методами пошуку розв’язку задач.

З часом коло споживачів Protégé зростало, надходили нові ідеї та пропозиції, і тому настав час знову перебудувати Protégé. Отримавши нові вимоги до змін, розробники усвідомили, що революційна пере­будова системи буде ефективнішою, ніж подальший розвиток Protégé/Win. У Protégé-2000 було введено три основні покращення. По-перше, Protégé-2000 містив реконструкцію основної моделі знань Protégé. Щоб поліпшити виразність баз знань, розробники Protégé спів­працювали з іншими розробниками експертних систем, щоб узгодити більш консенсусну модель відображення знань. Метою було дати змо­гу системам Protégé на основі знань взаємодіяти з іншими системами. По-друге, щоб покращити практичність і відповідність нової моделі знань, Protégé-2000 був побудований як єдина цілісна прикладна програма. І по-третє, щоб забезпечити більшу гнучкість і краще розпо­ділити зусилля для розвитку, спроектований Protégé-2000 заснований на змінній архітектурі, підтримуваній мовою програмування Java. Но­ва архітектура Protégé-2000 наведена на рис. 7.5. В основу цієї ар­хітек­тури покладено модель знань, котра взаємодіє з усіма об’єктами бази знань (екземпляри, класи тощо), використовуючи інтерфейс приклад­ного програмування (Application Programming Interface – API) Protégé. Це дало змогу незалежним розробникам вбудовувати окремі компо­нен­ти, які розширюють та змінюють функціональні можливості Protégé.

Рис. 7.5. Архітектура Protégé-2000

Окрім того, розробники Protégé-2000 створили новий інтерфейс, який спрощував споживачам роботу зі створення бази. Якісною змі­ною, що відбулася в Protégé-2000 порівняно з попередніми версіями Protégé, є масштабованість – можливість нарощування системи в межах уніфікованої архітектури та краща пристосованість до розроб­лення великих баз знань.

Для розширення кола споживачів і для забезпечення постійного розвитку системи вирішено зробити Protégé-2000 загальнодоступною. Користь від такого кроку полягала у тому, що Protégé стала приваб­ливою для розробників, які в іншому випадку, можливо, будували б подібні системи з нуля.

Фактично, найбільші перешкоди для подальшого розвитку Protégé мають, швидше, організаційний, ніж технічний характер. Для під­тримки співтовариств користувачів та дописувачів Protégé, розроб­ники створили і підтримують жваве “Protégé-обговорення” за допомо­гою електронного листування, витрачають значну кількість часу та зусиль, відповідаючи на запитання і забезпечуючи технічну підтримку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]