Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100587_Lytvyn.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
6.01 Mб
Скачать

7.2.2. Protégé-owl. Мова Web онтологій owl

Чергова модернізація Protégé-2000 полягала у введенні в основу Protégé нової мови подання знань – OWL. У результаті споживачі отримали потужний інструмент побудови онтологій баз знань з нови­ми можливостями – Protégé-OWL.

OWL (Ontology Web Language – мова опису онтологій у Web) – це найновіше розроблення стандартних мов для онтологій, зокрема Web-онтологій. Її розробляли як альтернативу DAML, отже, без деяких її недоліків. Ця мова орієнтована саме на відображення онтологій, а не семантики загалом. OWL будується на основі стандартів RDF і RDFS і збагачує останні новими можливостями для опису властивостей і кла­сів. Наприклад, застосовуючи OWL, можна стверджувати, що класи не перетинаються, вказувати кардинальність та визначати еквівалентність заданих класів. OWL складається з ширшої системи типів порівняно з іншими подібними мовами.

Редактор Protégé-OWL характеризується гнучкістю та модуль­ністю (наявна система плагінів (plug-in) і застосовується в області інженерії онтологій (Ontology Engineering), здобуття знань (Knowledge Acquisition) та автоматичного виведення (Automated Reasoning). Protégé підтримує введення бази знань будь-якою природною мовою, але сам інструмент пропонується лише англійською. Редактор також підтримує будь-яку базу даних з драйвером JDBC 1.0, що уможливлює підтримку більшості реляційних баз даних (Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server, Microsoft Access).

Protégé-OWL дає змогу описувати класи з використанням нових можливостей. Зокрема, мова OWL має великий набір операторів і ґрун­тується на логічній моделі, яка дає змогу давати визначення по­нят­тям так, як вони описані. Тому складні комплексні поняття у виз­наченнях можуть бути створені з простіших. До того ж, логічна модель дозволяє використовувати механізм міркувань (reasoner), котрий може перевірити, чи твердження і визначення в онтології є взаємно послі­дов­ними, а також розпізнати відповідність визначень певним понят­тям. Завдяки цьому механізму підтримується правильність ієрархії бази знань.

У редакторі Protégé-OWL забезпечена можливість вибору однієї з трьох розроблених зараз версій мови OWL: OWL-Lite, OWL-DL, OWL-Full (рис. 7.6).

Рис. 7.6. Взаємозв’язок трьох підмов OWL

Визначальною особли­вістю кожної з версій є міра їх виразності. OWL-Lite є найменш виразною підмовою, проте найпрості­шою з син­таксисного погляду. Її найкраще використовувати для побудови прос­тої ієрархії класів та застосування обмежень.

OWL-DL є значно виразнішою підмовою порівняно з OWL-Lite. Вона ґрунтується на логіці опису (description logics), і підтримує тих користувачів, які хочуть максимальної виразності без втрати повноти обчислень. Завдяки цьому можливо здійснювати автоматичне виве­дення висновків (процес міркування). Також можна обчислити ієрар­хію класифікації і здійснити перевірку неузгодженостей в онтології. OWL DL об’єднує всі мовні конструкції OWL з обмеженнями, на зразок розділення типу (клас не може бути властивістю, а властивість не може бути індивідом або класом).

OWL-Full використовується в ситуаціях, де дуже висока ви­раз­ність важливіша, ніж потреба в обчислювальних можливостях мови. Вона забезпечує максимальну синтаксичну свободу стандарту RDF без обчислювальних гарантій. Разом з тим вона використовує всі переваги попередніх двох підмов. Отже, розробники онтологій, використовуючи OWL, повинні вирішити, яку з підмов краще використати для ви­рішення конкретних завдань.

Загалом OWL як мова Web-онтологій розв’язує такі задачі і забезпечує:

  • синтаксис опису понять, зручний для всіх користувачів мережі Ін­тернет – людей та програмних агентів;

  • максимальну виразність механізмів опису понять та зв’язків між ними;

  • механізми еволюції описів і спільного використання онтологій в середовищі Інтернету.

Ще одна з переваг редактора Protégé – безкоштовне розповсюд­ження (freeware). Інструмент доступний для завантаження на офіційному сайті проекту: http://protege.stanford.edu.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]