Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100587_Lytvyn.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
6.01 Mб
Скачать

7.1.4. Засоби для створення онтології

Для ефективного і швидкого створення онтології необхідно мати достатньо потужні і, водночас, прості інструменти. Тому розробляють редактори, які здатні полегшити процес напов­нення онтології потрібними знаннями, здійснювати їх опрацювання та приводити ці знання до формального вигляду. Здатність ор­ганізовувати і керувати онтологією – ключ до практичності редактора.

Типовим компонентом редакторів є інтерфейсна оболонка, за допомогою якої користувач має змогу вносити необхідні знання, зберігати їх у сховищах і здійснювати вибірку та реда­гування вже наявних знань. Сучасні редактори містять не тіль­ки механізми нагро­мадження і класифікації знань, а й процедури їх опрацювання та прий­няття рішень. За допомогою розробле­них інтерфейсів користувач може також формувати запити сис­темі та отримувати відповідь на них в діалоговому режимі.

Сьогодні кількість інструментів для створення та реда­гування онтологій налічує десятки.

Кожен із програмних засобів відрізняється один від одного ме­тою їх розроблення, технічними особливостями, мовою відобра­ження, допустимими форматами імпорту та експорту і, безумовно, способом їх розповсюдження. Серед них є такі, що розповсюджуються відкрито, комерційні продукти та інструменти, обмежені в застосуванні.

Комерційні продукти – це автономні редактори, що роз­роб­ляються винятково для побудови онтологій в будь-якій предметній області і є частиною наборів комерційного програм­ного забезпечення для підтримки процесу прийняття рішень на підприємстві, фірмі тощо. Інше програмне забезпечення для редагування онтологій – це резуль­тати науково-дослідних проектів технічного застосування онтологій, як правило, фінансованих урядом та академічними структурами. Такі па­кети зазвичай є відкритими для всіх користувачів з мож­ливістю їх редагування та доповнення. Ще інші редактори призначені для побудови онтологій у специфічній предметній області. Вони мають обмежене застосування і розробляються лише для розв’язання особ­ливих задач в цій області. Та­кож існують редактори, орієнтовані на розроблення загальних онтологій.

Серед розглянутих інструментів для побудови предметно-орієнтованої онтології, зокрема в області матеріалознавства, виділимо редактор Protégé. Protégé – це гнучке, незалежне від платформи сере­до­вище для створення і редагування онтологій та баз знань. Воно від­різняється від інших інтелектуальних інструментів такими особ­ли­востями та перевагами:

  • забезпечує наочність та зручний у використанні гра­фічний інтер­фейс користувача;

  • реалізує масштабованість, тобто модульне нарощування системи в межах уніфікованої структури;

  • на відміну від інших, аналогічних програм, не спосте­рігається спо­віль­нення роботи за значної кількості опрацьо­вуваної інформації;

  • дає змогу нарощувати структуру за допомогою додатко­во розроб­лених підпрограм – плагінів (plug-in). Можна легко розширити Protege плагінами, зробленими на замовлення для будь-якої пред­метної області та конкретної задачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]