Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PowerArchiver ZIP File_1 / тексти лекц_й.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.05 Mб
Скачать

I Нічною дієш їжі.

І Іровідну роль у регуляції обміну енергії відіграє гіпотала-■уі Тут формуються регуляторні впливи, які реалізуються веге-»й і іншими нервами та ендокринними залозами. Підсилюють мімім енергії тироксин, трийодтиронін та адреналін,

16*6. Харчування

Усім тваринним організмам їжа потрібна як джерело енер-Ігі будівельний матеріал та чинники, що забезпечують склад Іиуфішнього середовища. Добування і споживання їжі як росим 11 ного, так і тваринного походження називають харчуванням. (Поживні речовини містяться у харчових продуктах. Харчова, Міологічна та енергетична вартість харчових продуктів харак-Нгризуються вмістом у них поживних речовин (білків, жирів і имлеводів), вітамінів, мінеральних речовин і води, органічних ти лот, смакових і ароматичних речовин. Людина споживає хани ові продукти у натуральному або обробленому вигляді. Розрізняють харчування природне і штучне (клінічне парентеральне І зондове ентеральне), а також лікувальне і лікувально-профілактичне. Природне харчування має національні і ритуальні особливості.

Фізіологія має велике значення для обґрунтування раціонального харчування. Раціональним називають харчування, яке достатнім у кількісному та повноцінним у якісному відношених. Раціональне харчування забезпечує оптимальне надхо-мсення пластичних, енергетичних та регуляторних речовин, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму.

Сьогодні загальновизнаною є теорія збалансованого хар-ування Збалансоване повноцінне харчування характеризуєть-я оптимальною відповідністю кількості і якості компонентів їжі

174

Розділ 16

фізіологічним потребам організму (ЗЖПокровский, ГЛ.Ко|мні*ш

1998).

Велике практичне значення має складання харчового |шц^ ону - порції їжі на певний строк. Виділяють (Х.Ф.Ультер, І {>Щ такі основні принципи складання харчових раціонів: 1) калорій ність добового раціону певної людини має відповідати її енергії тичним витратам; 2) вміст у раціоні білків, жирів і вупіеишііі повинен відповідати їхнім мінімальним потребам; 3) вміст у |ш« ціоні вітамінів, солей і мікроелементів мусить також відпові і їхнім мінімальним потребам і бути нижчим токсичного рівня

У раціоні білки, жири і вуглеводи мають бути збалансонй ні у співвідношенні 1 : 1,2 : 4 за масою і 15 : ЗО : 55 - за енері*і тичною вартістю. Незбалансованість раціону може спричиниш порушення обміну речовин. Зменшення споживання жирів вслі до гіповітамінозів, нестачі незамінних жирних кислот. Нашим шок жирів є причиною ожиріння, супутники якого різні хворМ би. Недостатнє вживання білків призводить до зниження при цездатності, пригнічення імунних сил, атрофії м'язів. Надлишок білків у їжі супроводжується підвищенням інтенсивності обміну речовин і теплопродукції. Недостатнє споживання вуглеводні спричинює відчуття голоду та зниження фізичної і розумової працездатності. Надлишок вуглеводів супроводжується ожирінням.

Важливе значення має походження харчових продукти* Незамінні амінокислоти містяться у тваринній їжі, а вітаміни, солі і мікроелементи - у рослинній. Різноманітна їжа та кулін рне оброблення поліпшує апетит та збуджує секрецію трав»і соків, їжа має містити і "баластні" речовини (целюлоза, пект та ін).

В раціональному харчуванні важливим є і його режи Найбільш раціональним вважають 5-6~разове харчування. Чот риразове харчування ліпше, ніж триразове. Рекомендують ро поділяти харчовий раціон так: сніданок - 25-30 %, обід - 4 50 %, вечеря - 20-25 % добового раціону. Необхідно спожива

Обмін речовин^енері^^ *1і_

Ьу в одані той же час. М'ясні і рибні страви бажано споживати І ..сршій половині дня, а для вечері ліпшими є молочні та ово-|ві страви.

16.7. Вітаміни

Для нормального функціонування організму людини і тварин необхідно, щоб харчовий раціон містив у невеликій кількос-и вітаміни. Це - органічні речовини різної хімічної природи, які ,,<• синтезуються в організмі не виконують енергетичної та І китичної функцій. Багато з них входять до складу ферментів, і ому виконують високоспецифічні функції у метаболізмі клітин.

Джерелами вітамінів є харчові продукти рослинного та інаринного походження, де вони знаходяться або у готовому . і ані, або в стані провітамінів. Деякі вітаміни синтезуються мікрофлорою кишечнику. Відсутність якого-небудь вітаміну (аві-іамшоз) супроводжується характерним захворюванням, менш іиражена форма якого виникає внаслідок гіповітамінозу. Надми шкове споживання деяких вітамінів (особливо жиророзчинних) супроводжується порушенням обміну речовин. Вітаміни позначають буквами латинського алфавіту і за розчинністю ді-иять на водорозчинні (група В, С, РР) та жиророзчинні (А, Е, К). У таблиці 3 подаємо добові потреби вітамінів, їхні джерела, фізіологічну дію та порушення при авітамінозах.

Соседние файлы в папке PowerArchiver ZIP File_1