Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PowerArchiver ZIP File_1 / Metodichka2012_v2.docx
Скачиваний:
236
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.23 Mб
Скачать

Миколаївський національний університет ім. В.О. Сухомлинського

Біологічний факультет

Кафедра фізіології та біохімії

Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни

Фізіологія людини та тварин”

Миколаїв – 2012

УДК 612.82/83+591.481

Чеботар Л.Д. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Фізіології людини та тварин» / Чеботар Л.Д. – Миколаїв, 2012. – ____ с.

Затверджено на засіданні кафедри фізіології та біохімії

протокол №___ від „___”______________ 20__ р.

Зав. кафедри ___________________ (___________________)

Затверджено на засіданні Вченої ради факультету

протокол №___ від „___”______________ 20__ р.

___________________ (___________________)

Рецензенти:

Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт для студентів вищих навчальних закладів освіти з фізіології людини та тварин, побудований за кредитно-трансферною структурою, кожний змістовий модуль включає в себе основні поняття, лабораторні роботи, для перевірки рівня знань змістових модулів підготовлені тестові завдання та теоретичні питання. Посібник адресований студентам біологічних факультетів. Він може стати у нагоді викладачам та учням спецшкіл з поглибленим вивченням біології.

Вступ

Нормативний курс «Фізіологія людини та тварин» є одним із базових у підготовці фахівців, які здобувають вищу біологічну освіту. Методичні рекомендації для лабораторних робіт з фізіології людини та тварин для студентів включають більшість основних тем програмного матеріалу курсу та побудовані за кредитно-трансферною структурою. Посібник підготовлено з метою покращення самостійного засвоєння програми з фізіології та оптимізації проведення лабораторних занять. У посібнику представлено питання для самостійної підготовки, наведено основну та додаткову літературу, описано хід експериментальних робіт та досліджень.

Одним із важливих етапів засвоєння знань з даної дисципліни є здача поточних модулів. Тому до складу методичних вказівок внесені теоретичні питання до контрольних робіт та тестові завдання. У кожній темі лабораторної роботи охоплені питання теоретичного та практичного курсу, а також питання самостійної роботи студентів.

Основною метою цього посібника є надання методичної допомоги студентам для більш швидкого і осмисленого виконання лабораторних завдань, закріплення теоретичних знань. Користуючись рекомендованою літературою, список якої додається у кінці кожного змістового модуля, допоможуть систематизувати і закріпити розглянутий на лекціях та лабораторних заняттях матеріал.

Методичні рекомендації адресовані викладачам, студентам, магістрам та аспірантам відповідних спеціальностей.

Загальні вказівки

Для вивчення фізіологічних функцій організмів користуються різними методами. Фізіологія як експериментальна наука вимагає знання експериментальних методів дослідження на тваринах, знання конструкції приладів та уміння їх засвоювати при вивченні фізіологічних процесів.

Перша група методів фізіологічних досліджень пов’язана з вивченням функцій окремих органів. В даному випадку використовують метод екстирпації. Суть цього методу полягає в тому, що у експериментальної тварини знищується досліджуваний орган і по випаданню функцій встановлюються його відправлення. Поряд з методами екстирпації застосовують методи прямого і непрямого роздратування. Вони дозволяють визначити реакцію досліджуваного органу, а іноді й організму в цілому, на ті чи інші дії. Закономірності в роботі органу і гуморальних впливів на неї часто вивчаються з допомогою методу ізольованих органів. Досліджуваний орган вивчають поза організмом в спеціальних умовах, штучно підтримують його життєдіяльність і працездатність. Такі досліди отримали назву гострих, так як пов’язні з живосечінням і загибеллю експериментальної тварини. Друга група методів дослідження пов’язана з вивченням цілісного організму. Принципово важливе значення має ознайомлення з методами хронічного експерименту, зокрема з фістульною методикою, розвиненою і вдосконаленою І.П. Павловим. Серед фізіологічних методів досліджень отримав загальне визнання і став класичним розроблений І.П. Павловим метод умовних рефлексів. У сучасній науці великого значення набувають інструментальні методи дослідження. Для демонстрації закономірностей використовуються функціональні проби. Під функціональною пробою розуміють дозований вплив на організм людини в стандартних умовах з метою спостереження компенсаторних реакцій, що виникають на основі автоматичного регулювання.

Методика проведеня лабораторної роботи залежить від змісту навчального матеріалу, складності експерименту або досліду. Послідовність запису лабораторних занять може бути такою: тема і мета заняття; обладнання та матеріали; хід заняття; обговорення отриманих даних; висновки. На малюнках слід відображати найсуттєвіші моменти досліду. В підготовці до лабораторної роботи рекомендуємо: переписати до заняття в зошит тему, мету, завдання роботи, контрольні питання, рекомендовану літературу. Вивчити теоретичний матеріал по матеріалах лекцій та підручника. Ознайомитись із ходом лабораторної роботи, сформувати усні відповіді на контрольні запитання. На заняттях обов’язково мати зошит для запису лабораторних робіт, простий і кольоровий олівці, гумку, лінійку.

Соседние файлы в папке PowerArchiver ZIP File_1