Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PowerArchiver ZIP File_1 / Metodichka2012_v2.docx
Скачиваний:
236
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.23 Mб
Скачать
  1. Часткова фізіологія

  2. Центральної нервової системи

  3. Лабораторна робота 15

  4. Спинномозкові рефлекси людини

  5. Мета і завдання. Навчитися досліджувати і аналізувати рефлекси у людини на основі уявлень про рефлекторну діяльність ЦНС.

  6. Матеріали та обладнання: неврологічний молоточок, стілець.

  7. Питання для теоретичної підготовки.

  1. Будова спинного мозку.

  2. Рефлекторна та провідна функції спинного мозку.

  3. Функції довгастого і середнього мозку.

  4. Ретикулярна формація та її значення.

  1. Хід роботи.

  2. 1. Колінний рефлекс. Досліджуваному пропонують сісти на стілець і покласти ногу на ногу. Наносять легкий удар неврологічним молоточком по сухожилку чотириголового м’яза стегна (нижче колінної чашечки). Чи спостерігається розгинання колінного суглоба? Порівняйте рефлекси на правій і лівій ногах.

  3. Якщо колінний рефлекс виражений слабо, його можна підсилити. Для цього досліджуваному треба зчепити пальці обох рук і щосили розтягати їх. Колінний рефлекс значно підсилиться.

  4. 2. П’ятковий рефлекс. Досліджуваний стає коліньми на стілець. Ступні вільно звисають. Неврологічним молоточком наносять легкий удар по сухожилку литкового м’яза (Ахілловому). Зазначити реакцію гомілково-стопного суглоба.

  5. 3. Ліктьовий рефлекс. Розслаблена, напівзігнута рука досліджуваного знаходиться на долоні досліджувача. Він кладе великий палець руки на сухожилля двоголового м’яза досліджуваного. Удар неврологічним молоточком наноситься по великому пальцю. Зазначити, чи згинається ліктьовий суглоб.

  6. 4. Дослідження рефлексу з триголового м’яза плеча. Випробувач стає збоку досліджуваного, відводить пасивно його плече назовні до горизонтального рівня з плечовим суглобом і підтримує його лівою рукою так, щоб передпліччя звисало під прямим кутом. Удар молоточком наноситься по ліктьовому згину. Зазначити, чи розгинається ліктьовий суглоб.

  7. Результати записати в протокол досліду. Зробити висновки. Зарисувати рефлекторну дугу колінного рефлексу.

  8. Контрольні запитання:

  1. У яких сегментах спинного мозку знаходяться центри досліджених сухожильних рефлексів?

  2. Скільки нейронів беруть участь у здійсненні колінного рефлексу?

  3. Чому удар по сухожилку викликає рухову реакцію кінцівки?

  1. Лабораторна робота 16

  2. Адаптація терморецепторів шкіри до дії температури. Явище контрасту

  3. Більшість рецепторів мають здатність адаптуватися, „звикати” до постійно діючого стимулу. Адаптація рецепторів виявляється у тому, що при тривалому і незмінному подразненні знижується рівень їхнього збудження. При цьому рецептори зберігають здатність умить реагувати на будь-яку зміну параметрів подразника.

  4. Мета і завдання. Визначення часу адаптації терморецепторів. Спостереження температурного контрасту.

  5. Матеріали та обладнання: посудини з водою різної температури (+10, 25 і 40°), секундомір.

  6. Питання для теоретичної підготовки – див. роботу 5.12.

  7. Хід роботи.

  8. Опускають кисть руки у гарячу (+40°С) або холодну (+10°С) воду. Одночасно пускають секундомір і визначають час адаптації терморецепторів – тобто час, протягом якого відчуття тепла або холоду слабшає.

  9. Для спостереження явища контрасту опускають обидві руки (кінчики пальців) у воду, нагріту до 25°С. Переконавшись, що відчуття в обох руках однакове, одну руку переносять у воду з температурою 40°С, другу – 10°С. Через кілька хвилин одночасно переносять обидві руки у воду з температурою 25°С. При цьому виникає відчуття контрасту: рука, що була перед цим у холодній воді, відчуває тепло, друга, що була у гарячій воді, відчуває холод.

  10. Записати дослід у протокол. Указати час адаптації терморецепторів до холоду і тепла у різних досліджуваних. Відзначити явище контрасту.

  11. Контрольні завдання:

  1. Назвіть види терморецепторів.

  2. Поясніть механізм адаптації терморецепторів, явище контрасту.

  3. Назвіть особливості холодових і теплових рецепторів.

Соседние файлы в папке PowerArchiver ZIP File_1