Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PowerArchiver ZIP File_1 / Кров 1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Лекція Тема: Внутрішнє середовище організму. Фізіологія системи крові. Еритроцити. План

1.Еволюція внутрішнього середовища

2. Фізіологія систем крові

3.Функції крові

4.Фізико-хімічні властивості крові

5.Плазма крові

6.Формені елементи крові. Еритроцити.

Еволюція внутрішнього середовища організму

Процеси обміну речовин потребують безперервного надходження до клітин поживних речовин і кисню, а також видалення продуктів метаболізму. В одноклітинних організмів це здійснюється за рахунок зовнішнього обміну з водним середовищем.

У багатоклітинних тваринних організмів більша частина клітин не контактує з зовнішнім водним середовищем, тому у процесі еволюції сформувалася спеціалізована система, яка виконує функцію внутрішнього середовища організму.

У губок внутрішнім середовищем є вода, яка рухається каналами, що пронизують їхнє тіло. Вода приводиться у рух джгутиками деяких клітин. У кишковопорожнинних і плоских червів виникла гастроваскулярна система циркуляції як розгалуження кишечнику. Ці розгалуження заповнені гідролімфою. За своїм складом вона мало відрізняється від зовнішнього водного середовища. У членистоногих і молюсків внутрішнє середовище ускладнилось, воно стало більш стабільним через відокремлення від зовнішнього середовища. З виникненням у цих тварин незамкненої (лакунарної) судинної системи і пульсації судин рідина, яка в них знаходиться (гемолімфа), рухається і заповнює міжклітинники. Гемолімфою транспортуються поживні речовини і гази (у комах, щоправда, гемолімфа не транспортує гази).

Фізіологія систем крові

У кільчастих червів, головоногих молюсків і всіх хребетних сформувалась замкнена система циркуляції, в якій рухається Кров, що безпосередньо не контактує з клітинами. Посередником в обміні речовин між кров'ю і клітинами служить міжклітинна, або тканинна, рідина. В хребетних у спеціальній системі судин циркулює третій тип рідини внутрішнього середовища лімфа. Між цими трьома рідинами внутрішнього середовища у хребетних тварин існує постійний обмін, який забезпечує безперервне надходження до клітин необхідних речовин і видалений продуктів життєдіяльності.

Функції крові

Кров – це основна транспортна система організму. Залежно від природи і характеру транспортованих речовин вона виконує такі функції:

  1. Дихальна - транспортування О2 від органів дихання до тканин і СО2 - у зворотному напрямку.

  2. Трофічна - транспортування поживних речовин від травмою тракту до всіх клітин.

  3. Екскреторна - транспортування продуктів метаболізму, надлишку води, мінеральних солей і органічних речовин до органів виділення.

  4. Гомеостатична - кров бере участь у підтриманні стабільності внутрішнього середовища (рН, осмотичного тиску, ізотонії).

  5. Кров забезпечує водно-сольовий обмін з тканинами - у артеріальній частині капілярів вода і солі надходять у тканини, а у венозній - у зворотному напрямку.

  6. Регуляторна - кров транспортує гормони та інші фізіологічно-активні речовини від клітин, де вони утворюються, до клітин – мішеней, чим забезпечує гуморальне регулювання.

  7. Захисна - кров є важливим фактором імунітету, тобто захисту організму від живих мікроорганізмів, вірусів і генетично чужих речовин. Відбувається це завдяки фагоцитарній функції лейкоцитів (клітинний імунітет) і наявності у крові антитіл, які знешкоджують мікроби і токсини (гуморальний імунітет). До захисних функцій належить і зсідання крові.

  8. Терморегуляторна – кров, рухаючись по організму, охолоджує органи, які продукують багато тепла (м'язи, печінка) і зігріває шкіру, яка віддає тепло. Завдяки високій теплоємності кров бере участь не тільки у перерозподілі тепла, а й у підтриманні температури тіла.

  9. Здійснення креаторних зв'язків – кров транспортує макромолекули, які реалізують міжклітинне передавання інформації. Завдяки цьому у клітинах регулюється синтез білка, а також проходить диференціювання клітин, відновлення і підтримання структури тканин.

10. У деяких безхребетних кров і тканинна рідина виконують механічну функцію, формуючи гідростатичний скелет. Це явище відіграє роль у локомоції дощового черв'яка, рухах сифона у двостулкових молюсків, розгинанні ніг у павуків.

Соседние файлы в папке PowerArchiver ZIP File_1