Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PowerArchiver ZIP File_1 / тексти лекц_й.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.05 Mб
Скачать

15.3. Секреторна функція травних залоз

Секреторна функція травного тракту здійснюється травни-ИИ іїілозами. Розрізняють трубчасті (шлункові) і альвеолярні, ібо ацинарні, (слинні, підшлункова) травні залози.

Процеси, що періодично повторюються у залозистих кліти-них, називають секреторним циклом, який складається з фаз, |0О періодів. В.О, Шубні кова (1967) розрізняє чотири фази секреторного циклу: надходження у клітини речовин, необхідних для синтсіу секреторного продукту, його синтез, виведення назовні і від* новлення початкової структури клітини. Секреція може бути безперервною (епітелій стравоходу і шлунку, гепатоцити) і пе» рернвчастою (підшлункова залоза).

Найліпше досліджено секреторний цикл клітин, які секре» тують продукти білкової природи (наприклад, ферменти). Післі надходження низькомолекулярних органічних сполук через б* зальну мембрану у залозисті клітини на рибосомах гранулярного ендоплазматичного ретикулуму синтезуються білкові молекули, Синтезовані молекули транслокуються у порожнини ретнкулу* му, а потім - в апарат Гольджі, де вони модифікуються. Від апа» рату Гольджі відбруньковуються секреторні міхурці, в яких проходить агрегація білкових молекул. Дозрілі секреторні гр* нули містять неактивні ферменти (зимогени, або проферменти), Секреторні гранули переміщуються до апікальної мембрани секреторних клітин. Після злиття мембрани секреторних гранул з апікальною мембраною утворюється отвір, через який вміст гранул виводиться назовні. Цей процес називають екзотитозом, Секреторні клітини травних залоз знаходяться під впливом нейрогуморальної регуляції і екзоцитоз травних ферменті! спричиняють медіатори вегетативної, нервової системи та інші фізіологічно активні речовини, які називають первинними по* середниками в активації екзоцитозу. Важливу роль в активації екзоцитозу відіграє кальцій, який виконує функцію вторинного посередника. Підвищення внутрішньоклітинної концентрації кальцію, яке необхідне, для активації екзоцитозу, відбувається за рахунок його надходження з міжклітинного середовища та вивільнення з ендоплазматичного ретикулуму. Для припинення секреції кальцій виводиться назовні кальцієвою помпою та на-трій-кальцієвим обмінником. Дифузія кальцію у секреторні клітини активується деполяризацією їхньої плазматичної мембрани, яка, правда, не є імпульсною, оскільки секреторні клітини негенерують потенціалів дії. Стверджують (О.А.Ноздрачев и др., 1991), що клітинні механізми секреції у хребетних і безхребетних тварин подібні.

15.4. Травлення у ротовій порожнині

Попереднє оброблення їжі перед її надходженням у шлунково-кишковий тракт проходить у ротовій порожнині. В ній їжа подрібнюється, змочується слиною, аналізуються смакові якості, відбувається початковий гідроліз деяких поживних речовин і формування харчової грудки. Середня тривалість перебування всі у порожнині рота людини становить 15-16 с, після чого вона проковтується.

Перебуваючи у ротовій порожнині, їжа служить подразником смакових, тактильних і температурних рецепторів. Смакові рецептори розміщені на язику, тактильні, температурні і больові розсіяні по всій слизовій оболонці рота.

Імпульси від цих рецепторів проводяться доцентровими шлокнами трійчастого, лицевого і язикоглоткового нервів у го-ювний мозок. Унаслідок цього рефлекторно збуджується секреція слинних, шлункових і підшлункової залози, здійснюється жування і ковтання.

Соседние файлы в папке PowerArchiver ZIP File_1